• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Hamile kalmadan önce yapmanız gerekenler

Bu dönemde kendinize dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın!
1. Sigarayı bırakın
 
Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, sigara içtiğinizde vücudunuza giren nikotin ve diğer zehirlerin, hamile kalmadan önce bebeğinizin oluşumunu sağlayacak yumurtanızın DNA'sına zarar verdiğini söylüyor. Bu nedenle sigarayı hamile kalmadan önce bırakmanız gerekiyor. Eğer içmeye devam ederseniz, zehir, bebeğinize giden damarlardaki kan akımının bozulmasına, bebeğin düşük kilolu olmasına, sakatlık ihtimalinin artmasına ve hatta 'ani bebek ölümü' diye adlandırılan duruma yol açıyor. Hem sigara içmeyin hem de içenlerin yanında durmayın!
 
2. Alkole hayır
 
Düzenli olarak alkol kullanan annelerde rastlanan 'fetal alkol sendromu' olarak adlandırılan anomali grubunun içine girmemek için, hem hamilelikten önce hem de hamilelik sırasında alkolden uzak durun.
 
3. İdeal kiloya ulaşın
 
Doğum yaptıktan sonra fazla kilolarınızı hızla vermek istiyorsanız, hamileliğe ideal kilonuzla başlamalısınız. Prof. Dr. Gürkan Uncu'ya göre, hamileliğe bağlı gelişen yüksek tansiyon, şeker hastalığı, karın ağrısı, doğumun kolay-zor olması, nefes alamama gibi sorunlar kilo nedeniyle daha fazla hissediliyor.
 
4. Çay ve kahve içmeyin
 
Bebeğinize zarar verebilecek maddelerden biri de kafein. Kafeinin en çok bulunduğu içecekler ise çay ve kahve. Günlük almanız gereken kafein miktarı bir kupa filtre kahve ya da bir adet Türk kahvesi. Eğer bunlardan birini tükettiyseniz gün boyunca çay da içmemelisiniz. Ama kahve içmediyseniz, 2-3 bardak açık çay içebilirsiniz.
 
5. Folik asit takviyesine başlayın
 
Bebeklerde en sık görülen sakatlık nöral tüp defektleri. Bunun anlamı, beyinden kuyruk sokumuna kadar olan bölgedeki yaşanan sorunlar. Nedeni ise folik asit eksikliği. Hücrelerin gelişimi üç aya yakın sürdüğünden, gebelikten üç ay önce folik asit alımına başlamanız şart.
 
6. Dengeli beslenin
 
Karbonhidratlı yiyecekleri tüketmek keyifli olsa da, fazlasının yağ olarak depolanması hiç de hoş bir durum değil. Karbonhidrat enerji için gerekiyor, ama sırf bu yüzden sadece ona yüklenmek yanlış olur. Hamilelik için temel beslenme prensibi protein ağırlıklı olması. Balık eti, kırmızı et, sebze-meyve, kurutulmuş gıdalar seçenekleriniz arasında mutlaka olmalı. Ekmek, pilav, makarna, hamur tatlıları, mantı, börek, kuruyemiş, çikolata gibi yiyecekleri tüketirkense kilo almamak için kontrollü olmanız gerek.
 
7. Egzersiz yapın
 
Eğer hamilelik öncesinde düzenli egzersiz yapıyorsanız, aynı şekilde devam edebilirsiniz. Hamilelik boyunca ise her gün açık havada 45-60 dakika tempolu yürümeli ya da yüzmelisiniz. Bu sayede bebeğinize giden kan akışını arttırır, normal doğum yapacaksanız kendinizi hazırlamış olursunuz.
 
8. Diş kontrolüne gidin
 
Hamilelik süresince karşınıza çıkacak olan bir diş problemi, canınızı fazlaca sıkabilir. Hamilelikte asıl etkili hormon olan 'progesteron' diş etlerinde çekilme ve kalınlaşma yapıyor. Bu hormon olmasa hamilelik devam etmiyor, yani bu hormonu baskılamak mümkün değil. Fakat hamilelik öncesinde ve hamilelik devamında diş hekiminizle yapacağınız
görüşme, var olan küçük enfeksiyon odaklarının yok edilmesi ve diş eti bakımının yapılması, diş sağlığı sorunlarınızı en aza indirir.
 
9. Enfeksiyonlardan korunun
 
Bebeğinizle ilgili iyi ya da kötü şeyler genellikle ilk 12 haftada, yani bebeğin oluşum sürecinde belli oluyor. Bu süre içinde hücre içine girerek DNA değişiklikleri yapabilen zararlı etkenlerse virüsler. Bu nedenle özellikle ilk haftalarda nezle-grip gibi hastalıklara yakalanmamaya çalışın. Bu tip rahatsızlığı olan kişilerle yakın temasta olmayın.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim