• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Halkların Köprüsü Derneği'nden mülteci ölümlerini durdurma çağrısı

Halkların Köprüsü Derneği'nden mülteci ölümlerini durdurma çağrısı
Ege Denizi'nde sık sık yaşanan mülteci ölümlerine dikkat çekmek isteyen Halkların Köprüsü Derneği üyeleri, sekiz il ve ilçede eşzamanlı basın açıklamalarında,...

Ege Denizi'nde sık sık yaşanan mülteci ölümlerine dikkat çekmek isteyen Halkların Köprüsü Derneği üyeleri, sekiz il ve ilçede eşzamanlı basın açıklamalarında, "Sınırları açın, güvenli geçişi sağlayın, ölümleri durdurun." çağrısı yaptı.

Dernek üyeleri, denizlerdeki mülteci ölümlerinin son bulması için İzmir, İstanbul, Ayvalık, Kuşadası, Datça, Mersin, Bodrum ve Çanakkale'de aynı anda basın açıklamaları yaptı. İzmir'deki açıklamaya, boyunlarına taktıkları can yelekleriyle katıldılar. Dernek adına konuşan Zeynep Varol, ölümlerin sınır güvenliğinin arttırılması ve yeni tel örgülerle önlenemeyeceğini söyledi. Hemen her gün yeni ölüm haberleri gelmeye başladığını vurgulayan Varol, "Mülteciler, onurlu bir yaşama kavuşmak için risk almaya devam ediyor. Türkiye'den Yunanistan'a kaçak yollardan geçişler sürüyor. Resmi rakamlara göre bu yıl 5 bin mülteci, Ege ve Akdeniz'de boğularak öldü." dedi. BM'nin geçen ay yayımlanan 2015 verilerine göre zorla yerinden edilmiş insan sayısının, bu yıl rekor seviyeye çıkarak 60 milyona ulaştığı bilgisini veren Varol, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon Suriyeli bulunduğunu, son dört yılda Türkiye'de doğan Suriyeli bebek sayısının ise yaklaşık 150 bin olduğunu söyledi. Suriye'deki iç savaş sebebiyle yerinden edilen insan sayısının 7 milyon olduğunu da aktaran Zeynep Varol, mülteci sayısının bu savaşın etkisiyle rekor seviyeye çıkarak, 20,2 milyona ulaştığına dikkat çekti. Avrupa Birliği'nin, mülteci politikasını değiştirmesi ve krizi çözmesi gerektiğini ifade eden Varol, aksi halde Akdeniz'deki ölümler ve Balkanlar'daki kaostan sorumlu olacağını belirtti. Türkiye'nin de Suriyeli sığınmacılara onurlu bir yaşam sunamadığını, bu kişilerin çalışma hayatına resmen giremediğini, bir kısmının kaçak ve çok zor şartlarda, güvencesiz işler bulduğunu söyleyen Varol, çocukların eğitim alamadığını ve kayıp bir nesil yetiştiğini ifade etti.

Avrupa Birliği'nin acil bir şekilde sınırlarını açması gerektiğini de savunan Halkların Köprüsü Derneği üyeleri, Türkiye'nin 3 milyon euro karşılığında topraklarının toplama kampı olarak kullanılmasını kabul ettiğini öne sürdü. Dernek üyeleri, "Güvenli geçişi sağlayın, ölümleri durdurun. Denizlerden geçişler, her geçen gün daha çok can alıyor." çağrısı yaparak, bir an önce çözüm bulmasını istedi.

Basın açıklamasının ardından Gündoğdu Meydanı'na yürüyen dernek üyeleri, deniz kenarına boyunlarındaki can yeleklerini koydu.

Halkların Köprüsü Derneği'nden mülteci ölümlerini durdurma çağrısı

Halkların Köprüsü Derneği'nden mülteci ölümlerini durdurma çağrısı

Halkların Köprüsü Derneği'nden mülteci ölümlerini durdurma çağrısı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim