• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Halk Sağlığından Çölyak Hastalığı Uyarısı

Halk Sağlığından Çölyak Hastalığı Uyarısı
Bartın Halk Sağlığı Müdürü Doktor Ahmet Demir vatandaşları Çölyak hastalığına karşı uyardı.

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Doktor Ahmet Demir vatandaşları Çölyak hastalığına karşı uyardı.

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Doktor Ahmet Demir vatandaşları Çölyak hastalığına karşı uyararak önemli açıklamalarda bulundu. Çölyak hastalığının bağırsaklardaki sindirimi sağlayan tüysü oluşumların yapılarının bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen, ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyleyen Demir, "Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan GLUTEN isimli bir protein eden olmaktadır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık; çocukluk, ergenlik, orta yaş ve yaşlılıkta ortaya çıkabilmektedir. Türkiye'de 25 bin ile 75 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmektedir. Toplumda tanı almamış hastalar buz dağının görünmeyen kısmıdır" dedi.

"BELİRTİLERİNİ SIRALADI"

Çölyak Hastalığının Belirtilerini sıralayan Demir, "Çocuklarda; özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde; karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikâyetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntülerdir. Tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan Gluten" den uzak sıkı bir diyettir" diye konuştu.

TEDAVİ YÖNETİMLERİ

Çölyak hastalığında diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler hakkında bilgiler de veren Demir şöyle devam etti: " Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi). Galeta ununa, una batırılarak kızartılmış tavuk balık gibi et ürünleri. Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b. Guten içeren hazır çorbalar, Köfte, pane harçları gibi hazır çeşniler. Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir. Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.

ETİKETLERE DİKKAT EDİN

Eğer çölyak hastası iseniz çok iyi bir etiket okuyucusu olun. Etiketsiz gıda tüketiminden kaçının. İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremleri gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanın. Pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edin. Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünleri mevcuttur. Bunlar: Glutensiz un, glutensiz makarna, glutensiz şehriye, glutensiz çikolata, glutensiz kek, glutensiz kraker , glutensiz irmik, glutensiz güllaç, glutensiz bisküvi, glutensiz tarhana.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim