• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ulutaşdemir: Domuz gribinde salgın potansiyeli yüksek

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ulutaşdemir: Domuz gribinde salgın potansiyeli yüksek
Türkiye'nin bir çok yerinde görülen domuz gribi hızla yayılmaya ve ölümlere sebep olmaya devam ediyor.

Türkiye'nin bir çok yerinde görülen domuz gribi hızla yayılmaya ve ölümlere sebep olmaya devam ediyor. Hastalığın salgın potansiyeline dönüşme ihtimali olduğuna dikkat çeken Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, "Domuz gribinden korunmak için kapalı ortamların sık sık havalandırılması, gripli kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durması, sık sık ellerin yıkanması gereklidir." dedi.

Virüsün bulaşıcılığı fazla ve salgın potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Halk Sağlığı Uzmanı Ulutaşdemir, "İnsandan insana bulaşma ağız burun salgılarıyla, kirlenmiş eller, hapşırma, öksürme, bu esnada virüsle bulaşmış partiküllerin ağza, buruna solunum yoluna yerleşmesiyle oluyor. Bu gribin de diğer griplerden farklı bir belirtisi yok. Solunum yollarını daha ciddi etkiliyor. Ateş, kırıklık, iştahsızlık, yorgunluk, halsizlik, boğaz ağrısı, boğazdan yanma hissi, öksürük, nefes darlığı, iştahsızlık, burun boğaz akıntısı, hapşırma gibi belirtileri var. Küçük çocuklarda ağır nefes darlığına, uyku haline de yol açıyor." diye konuştu.

MASKE ÖNEMLİ EL TEMİZİLİĞİ ŞART

Korunmanın en etkili yolu hasta kişilerin izole edilmesi diyen Ulutaşdemir, hastalığın hava yoluyla kolayca bulaşabileceği uyarısında bulundu. El temizliği üzerinde önemle duran Ulutaşdemir, şu önemli noktalara vurgu yaptı; "Özellikle bulaşma ihtimalinin arttığı kapalı alanlara, ulaşım araçlarına, okullara alınmaması, evde istirahat ettirilmeleri gerekir. Ayrıca hasta kişilerin maskelerle ayrı odalarda izole edilmesi de faydalı bulunuyor. Riskli alanlarda ve salgın çıkan yerlerde yaşayanların maske takmaları faydalı olarak bulunuyor. Virüsün öksürme, hapşırma, yakın mesafeden konuşma gibi durumlarda hava yolu ile bulaştığının bilinmesi çok önemli ama en az bu durum kadar önemli olan ve çoğu kez atlanan bir nokta var: El temizliği. Salgın dönemlerinde özellikle elleri sık sık yıkamak, şüpheli temaslarda bu yıkamayı daha ciddi ve dikkatle yapmak önem kazanıyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim