• BIST 9783.64
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Halk Sağlığı Müdürlüğünden Çevre Uyarısı

Halk Sağlığı Müdürlüğünden Çevre Uyarısı
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, sağlıklı bir yaşam için çevresel etkilerin önemli olduğunu söyledi.

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, sağlıklı bir yaşam için çevresel etkilerin önemli olduğunu söyledi. Dr. Burhan Kütük, çevre sorunlarının tüm insanlığın sağlığını ve geleceğini tehdit ettiğini kaydetti.

Çevre sorunlarının insanlık üzerindeki etkilerinin tam olarak anlaşılmasının son yirmi yılda olduğunu söyleyen Dr. Burhan Kütük, "Daha önceleri su ve hava kirlenmesi olarak görülen ve daha çok sanayi bölgelerinde rastlanan çevre sorunlarının, hızlı nüfus artışı, hava kirliliği ve asit yağmurları, toprak kirliliği ve erozyon, toksik atıklardan, ozon tabakasının incelmesine, tabiattaki biyolojik zenginliğin yok olmasına, yani bazı canlı türlerinin bir daha dönmemecesine yok olmasına, iklim değişikliklerine, deniz ve okyanusların kirlenmesine kadar uzandığı görüldü. Ayrıca çevre kirliliğinin sadece insanın beden ve ruh sağlığını tehdit etmediği, tüm insanlığı ve kültürel varlıkları da tehdit ettiği ortaya çıktı. Dahası bu sorunlar sadece zengin ve gelişmiş ülkeleri değil, gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkeleri de aynı derecede etkilemektedir. Dünyamız âdeta bir canlı gibi hassas eko sistemlerden meydana geldiğinden, global çevre sorunlarının sonuçlarından tüm canlılarla beraber insanlar da etkilenmektedirler. Bu nedenle, bu sorunlar sadece meydana çıktıkları yerlerdeki insanları ve çevreyi tehdit etmiyorlar. Tüm insanların sağlığını ve geleceğini tehdit ediyorlar" dedi.

Çevreyi korumak için çeşitli önerilerde bulunan Dr. Kütük, "Geri dönüşüme katkıda bulunmak. Evlerde çıkan çöplerin yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlanabilir. Daha az su kullanmak veya giysileri soğuk veya ılık suda yıkayarak 250 kg. karbondioksit tasarrufu yapılabilir. Daha az araba kullanmak, daha sık yürüyüş, bisiklet veya toplu taşıt arabalarını kullanmak. Araba kullanılmayan her 2 km için 0,75 kg CO2 (Karbondioksit) tasarruf edilecektir. Her yıl en azından bir ağaç dikmek. Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emmektedir. Özellikle ısınmada güneş enerjisi ile çalışan sistemleri kullanmak. Orman içinde yakıcı ve yanıcı maddelerle piknik yapmamak. Ormanlarda piknik yapmak yerine daha az ağaçlıklı park ve bahçelerde piknik yapmak, orman yangınlarını da engelleyecektir. Su kaynaklarını kirletmemek ve su kaynaklarını titizlikle korumak biz insanlar olarak yaşadığımız çevreye ve kendimize yapabileceğimiz en büyük iyilik olduğunu unutulmamalıyız" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim