• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Halk Ekmek’ten Gribe Şifa

Halk Ekmek’ten Gribe Şifa
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, ürettikleri "kavuzsuz arpa ekmeğinin", bağışıklık sistemini güçlendirdiğini...

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, ürettikleri "kavuzsuz arpa ekmeğinin", bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve bu nedenle son günlerde artış gösteren grip ve domuz gribine iyi geldiğini belirterek, bu hastalıklara karşı kavuzsuz arpa ekmeği tüketilmesini önerdi.

Kavuzsuz arpa ekmeğinin, beta- glukan açısından zengin olduğunu belirten Ali İlkbahar, "Kavuzsuz arpa, beta glukan açısından çok zengindir. Buğdayın ve ekmeğin kabuğunda bulunan beta glukan, kavuzsuz arpa ve ekmeğinde 10 kat daha fazladır. Arpa ekmeğinin bütün alanlarında mevcuttur" diye konuştu.

Kavuzsuz arpa ekmeğinin sağlığa çok yararlı olduğunu, diyabet hastaları için önemli bir besin kaynağı özelliği taşıdığını bildiren İlkbahar, şu bilgileri verdi:

"Beta glukan içeren ekmeğin, bağışıklık sistemini güçlendirip, kansere, gribe, özellikle domuz gribine karşı bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olduğu, kan şekerini ve kolesterolü düşürdüğü, yüksek lif içeriği nedeniyle kolon kanserine karşı koruyucu etkiye sahip olduğu, uzun süren bilimsel araştırmalar sonunda ortaya konulmuştur."

-KAVUZSUZ ARPA NEDİR -

Kültüre alınmış arpaların, tane yapılarına göre kavuzlu ya da kavuzsuz olarak 2 ana kategoriye ayrıldığını belirten Ali İlkbahar, kavuzlu arpaların, daha çok hayvan beslenmesinde ve malt endüstrisinde kullanılırken, işlenmesi ve yenilebilirliği kolay olmasından dolayı kavuzsuz arpaların daha çok insan gıdası olarak kullanıldığını söyledi. İlkbahar, şöyle devam etti:

"Kavuzsuz arpalar, herhangi bir kavuz ayırma işlemine gerek duyulmadan gıdalarda kullanılabilir. İçeriğindeki beta-glukan, çözünen ve çözünemeyen besinsel lif oranları yüksektir. Birçok farklı tahılın sadece dış kepek tabakası lif içermesine rağmen, arpa tüm tanesinde lif içerir."

Kavuzsuz arpalı ekmek, Hacettepe Üniversitesi, Halk Ekmek Fabrikası ve Gıda ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün ortak çalışmaları sonucunda 2013 yılında imzalanan protokolün ardından üretilmeye başlandı. 100 gram olarak üretilen kavuzsuz arpalı ekmek, 50 kuruştan Halk Ekmek büfelerinde ve 7 farklı satış yerinde satışa sunuluyor.

-BETA GLUKAN, BAĞIŞIKLIĞIN SİGORTASI

Bağışıklık sisteminin sigortası olarak nitelendirilen "beta-glukan" molekülü, mevsimsel değişiklikle birlikte artan salgın hastalıklara karşı etkili bir molekül olarak biliniyor. Beta-glukan'ın sık enfeksiyon geçiren, uzun süre antibiyotik alan çocuk veya erişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olduğu, yapılan yüzlerce araştırmada kanıtlandı. Yapılan araştırmalarda doğal yollarla beta-glukan almak mümkün olmadığı için mevsim değişikliklerinde, grip gibi salgın hastalık dönemlerinde her gün " Kavuzsuz arpalı ekmek" yenilerek vücudun direnci artırılabilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim