• BIST 9789.68
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Halı Sektör Kurulu Hannover’de Toplandı

Halı Sektör Kurulu Hannover’de Toplandı
Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına katılan Türkiye Halı Sektör Kurulu Yönetim Kurulu üyeleri Salahattin Kaplan Başkanlığında toplandı.

Domotex Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına katılan Türkiye Halı Sektör Kurulu Yönetim Kurulu üyeleri Salahattin Kaplan Başkanlığında toplandı.

2015 yılında dünya genelinde 170 ülkeye toplam 2 milyar 16 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği ifade edildi. Halı sektörüyle ilgili çeşitli görüş alış verişinde bulunan sektör kurulu üyeleri 2016 yılı hedeflerini de belirledi. Almanya'da gerçekleştirilen halı sektör kurulu toplantısına Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Uğur Uysal ile yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Halı sektörü için yeni Pazar arayışlarının sürdürülmesi gerektiği yönünde görüş birliği sağlayan sektör kurulu 2015 yılında özellikle Güney Amerika ve Afrika ülkelerinin mercek altına alınması gerektiğini vurgulayarak, bu bölgelerde ticari faaliyetlerin arttırılması için gerekli girişimlerin yürütülmesine karar verildi.

2016'DA HALICILAR 7 KIT'AYA ÇIKARMA YAPACAK

2015 yılı verilerinin bir önceki yıla oranla yüzde 14.4 düşüşle 2 milyar 16 milyon dolar olduğunu ifade eden Türkiye Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, 2016 yılı beklentilerinin daha yüksek olduğunu ifade ederek 170 ülkeye gerçekleştirilen ihracatta Pazar payının artırılması ve tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra uluslar arası fuarlarda daha etkin rol alınması gerektiğini vurguladı. 2015 yılında gerçekleştirilen ihracatta en önemli ülkenin Sudi Arabistan olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Kaplan, "2015 yılında Türkiye genelinden toplam 170 ülkeye halı ihracatı yapılmıştır. Gerek makine halısı gerekse el dokuma halı Pazar payının arttırılması için 2016 yılı bizler için adeta seferberlik yılı olarak nitelendirilmelidir. Firmalarımızın ve ihracatçılarımızın yıl boyunca özellikle hedef pazarlar üzerindeki çalışmalarının sıklaştırıması, mevcut pazarlardaki Pazar payının arttırılması ve yeni pazarlar bulunabilmesi için koordineli olarak çalışmalarımızı yürütmemiz gerekmektedir. 2015 yılında ki en büyük halı alıcı ülkesi Sudi Arabistan olmuştur. Bunu ABD, Irak, Almanya, Birleşik Kırallık Libya, Mısır ve Birleşik Arap Emirliği takip etmektedir. ABD, Irak, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya ve İngiltere gibi büyük alıcıların yanı sıra daha küçük ve uzak bölgelerdeki Mozambik, Namibya, Benin, Burkina Faso, Kongo. Guyana, Jamaika, Peru, Uruguay, Tanzanya, Zambiya ve Peru gibi 170 ülkeye Türk halısı ihracatı gerçekleştirilmiştir"dedi.

YAŞANAN OLUMSUZLUKLARI AVANTAJA ÇEVİREBİLİRİZ

Türkiye Halı Sektör Başkanı Selahattin Kaplan, 2015 yılında halı ihracatının küçümsenemeyeceğini de ifade ederek yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirmeleri gerektiğinin altını çizerek Türkiye'de ihracat kültürünün geliştiğini ve ihracatçıların sadece komşu ülkeleri Pazar olarak görmeyip dünya genelini baz aldıklarını hatırlattı. Kaplan 2015 yılında Türkiye genelinden 170 ülkeye ihracat yapıldığını da hatırlatarak 2016 yılında ihracatçıların dünyanın bütün ülkelerini dolaşacaklarının da altını çizdi.

Geçen yılın hem Türkiye hem de dünya için sıkıntılı geçtiğini belirten Kaplan, "Yaşanan olumsuzluklara rağmen çok da kötü durumda değiliz. Bundan sonra önümüze bakıp daha çok çalışmamız lazım. Sektör olarak sıkıntıları aşacak alt yapımız var. İşlerimizi daha iyi planlayıp, yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirebiliriz" dedi.

170 ÜLKEYE TÜRK HALISI SERİLDİ HEDEF BÜTÜN DÜNYAYA SERMEK

Türkiye halı üretici ve ihracatçılarının bütün ülkeleri ziyaret ederek Türk halısını pazarlamaya çalıştıklarını ifade eden Kaplan, 170'e yakın ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı.İhracatta ilk sırayı Suudi Arabistan'ın aldığını kaydeden Kaplan, "Bu ülkeyi Amerika ve Almanya pazarı izliyor. Irak pazarımızda düşüş olsa da iyi konumdayız. Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinde ise ihracatımız artış gösteriyor. Rusya ile yaşanan krizden sonra bu yıl da herhangi bir gelişme beklemiyoruz. Rusya pazarımız zaten son 3 yıldır düşüyordu. Bankacılık ve gümrük sistemi oturmuş pazarlarda tutunmak istiyoruz" dedi. Hedeflerinin dünyadaki tüm ülkelere Türk halısı satmak olduğunu anlatan Kaplan, ancak ihracatta bankalar başta olmak üzere bazı sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Halıcılarımızın yatırımlarını sürdürebilmesi, yeni yatırımlara yönelmeleri ve dünya pazarlarının en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edebilmeleri için hükumetimizden yeni uygulamalar başlatmasını bekliyoruz. Türk halı sektörü 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi için üzerine düşenleri yapmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim