• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Halı Motifleriyle Evlenme Talebi

Halı Motifleriyle Evlenme Talebi
Gaziantep Vakıflar Mevlevihane Müzesi'nde sergilenen asırlık halıların desenlerinin, evlenmek isteyen genç kızların taleplerini yansıttığı anlaşıldı.

Gaziantep Vakıflar Mevlevihane Müzesi'nde sergilenen asırlık halıların desenlerinin, evlenmek isteyen genç kızların taleplerini yansıttığı anlaşıldı.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2006'da restore edilip 2007'de ziyaretçilere kapılarını açan Mevlevihane'de sergilenen asırlık halılar, farklı anlamlarıyla ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Aşk, aile, güven, cesaret ve kızların evlenme taleplerini motiflerle anlattığı halılar, vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Evlenmek isteyen gençlerin pilava kaşık saplama, babasının ayakkabısını topazlarından yere çiviyle çakma ve evin ortasında bardak kırma geleneğine karşılık evlenmek isteyen genç kızların da 100 yıl önce halılara dokudukları motifler dikkat çekiyor. Genç kızların, dokuduğu halıları anne babasına hediye ederek evlenme taleplerini dile getirdikleri belirtiliyor.

El emeği göz nuru asırlık halıları görmek için müzeye adeta akın eden vatandaşlar ise, Gaziantep Vakıflar Mevlevihane Müzesi'ni gezerken ayrı bir huzur bulduğunu ifade ediyor.

EVLİLİK ÇAĞINA GELMİŞ KIZLAR BU HALILARI YAPARLARDI

Halı desenlerinin bir dili olduğunu söyleyen müze görevlisi Hasan Şahin ise, halıların yaklaşık 300 yıllık bir tarihinin olduğunu ifade ederek, "Ev halılarından Konya'ya özgü Osmanlı Dönemi'nden kalma bir halı var. Bu halının motiflerinde bir genç kızın evlenmek isteyip de ailesinden çekindiği için dokuduğu bir halı. Genç kızın dokuyup, annesine babasına hediye ederek, evlenmek istediğini, evlilik çağına artık geldiğini düşündürmek için anlam yükleyip de yaptığı bir halıdır. Bu halının yaklaşık 100 yıllık bir tarihi var. Burada bulunan halıların her birisinin ayrı bir anlamı var. Bazılarının evlilik, huzur, mutluluk, bereket, aile, aşk, erkeklik, cesaret gibi anlamları vardır. Yaklaşık 20-30 yıl köylerde çeşit çeşit halı, kilim dokunurdu. Ama her birisinin kendine özgü bir değeri bir kıymeti ve bir de anlamı vardı. Mesela bir misafir gelince eve serilen halı ayrı, ev halkı için serilen ayrı halılar vardı. Gelen misafirlere anlamlı olan, dokunuşu güzel ve anlamlı olan halılar serilir ama gündelik anlamada, evde normal halılar serilirdi. Bu da karşındaki insana ne kadar önem verdiğinin en güzel göstergesidir. Bu davranışlarla halıların hayatımızdaki dilinin bir anlamı olduğunu görüyoruz" dedi.

HALILARI GÖRMEYE AYDIN'DAN GELDİ

Gaziantep Vakıflar Mevlevihane Müzesi'ndeki halıları görmeye Aydın'ın Nazilli ilçesinden gelen Pervin Dokez, halıların arasında kendinin huzurlu hissettiğini belirtti.

Dokez, "Kim bilir bu halılar üzerinde ne toplantılar yapıldı, halılar yapılırken neler düşünüldü, ne gibi fikirler öne sürülmeye çalışıldı. Ben burada huzur bulduğum için muhakkak Gaziantep'e geldiğimde buraya gelirim. Benim için her bir halının ayrı bir anlamı var. Her bir halıda ayrı bir emeğin, ayrı bir anlamı ve ayrı bir kıymetli geçmişinin olduğunu biliyorum" şeklinde konuştu.

Halı Motifleriyle Evlenme Talebi

Halı Motifleriyle Evlenme Talebi

Halı Motifleriyle Evlenme Talebi

Halı Motifleriyle Evlenme Talebi

Halı Motifleriyle Evlenme Talebi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim