• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Haksız yere alınan kanalizasyon bedeli Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Haksız yere alınan kanalizasyon bedeli Anayasa Mahkemesi’ne taşındı
Sakarya'nın Erenler ilçesi Kozluk mahallesinde yaşayan Erdoğan Erdoğan isimli vatandaş, oturduğu yerde kanalizasyon olmamasına rağmen belediyenin haksız...

Sakarya'nın Erenler ilçesi Kozluk mahallesinde yaşayan Erdoğan Erdoğan isimli vatandaş, oturduğu yerde kanalizasyon olmamasına rağmen belediyenin haksız yere atık su bedeli almasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Erdoğan, 2009 yılında Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'ne (SASKİ) abone olurken evinin bulunduğu yerde kanalizasyon olmamasına rağmen kanalizasyon katılım payı adı altında kendisinden 314 TL alındığını açıkladı. Bu parayı ödemek istemediğini, ancak SASKİ'nin bu bedeli tahsil etmeden abone işlemi yapmadıklarını ifade eden Erdoğan, "Mecburen 314 TL'yi ödeyerek abone oldum. Devam eden süreçte de kanalizasyon yapılmadı ve her ay faturamda ortalama 5-6 TL gibi bir bedel atık su adı altında alındı. Halen almaya devam ediyorlar." dedi.

Bir tüketici olarak haksız yere alınan bedelleri geri almak için 2013 Haziran'da Erenler Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunduğu dile getiren Sakaryalı vatandaş, hakem heyetin SASKİ'yi haklı bularak talebini reddettiğini açıkladı. Hakem heyeti kararının iptali için Sakarya 1.Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtığını kaydeden Erdoğan bundan sonraki dava sürecini şöyle anlattı: "Sakarya Asliye Hukuk Mahkemesi de dört ay sonra bana ret kararı verdi. SASKİ mahkemeye verdiği savunmada atık su bedellerini 27 Eylül 2010 tarihinde 27740 sayılı kanuna göre alındığını belirtti. Oysa 314 TL benden kanun çıkmadan önce 25 Ekim 2009 tarihinde abone olurken alındı. Bu kararı da Yargıtay'a temyize götürdüm. Yargıtay temyiz başvurumu istenen miktar az olduğundan davayı incelemedi ve ret verdi. Ben de bu kararı Yargıtay Üst Kurulu'na karar bozmaya götürdüm. Yargıtay Üst Kurulu da miktar azlığından bakmadı. Gelinen süreçte tüm iç hukuku tükettik ve Anayasa mahkemesine bireysel başvur hakkım doğdu."

Haksız yere alınan bu bedelin Anayasa, tüketici kanunu ve sair kanunlar aykırı olduğunu, olmayan bir hizmetin bedelinin alınamayacağını vurgulayan Erdoğan Erdoğan, hele bunun devlet kurumu eliyle yapılmasının vahim olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Tüm bu haksızlığa dur diyebilmek için ve şimdiye kadar benden haksız yere alınan bedelleri geri almak için yaklaşık 500 sayfa ekli dosya ile Anayasa mahkemesine bireysel başvuruda bulundum. Mahkemeden şimdiye kadar ödediğim kanalizasyon (Atık su) bedeli adı altında kesilen 513.36 TL'nin yasal faiziyle birlikte tarafıma geri iadesi talebinde bulundum. Eminim ki Anayasa Mahkemesi de bu haksızlığa "dur" diyecektir."

"SASKİ GERİ ADIM ATARSA DAVAYI ÇEKERİM YOKSA AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ'NE KADAR GİDERİM"

Sakarya'da büyükşehir sınırlarının genişletilmesiyle köylerin mahalle statüsüne geçtiği bilgisini veren Erdoğan, bir çok köyde kanalizasyon bulunmamasına rağmen SASKİ'nin atık su beledi aldığına dikkat çekti. Sakarya genelinde yaklaşık 10 bin abone kanalizasyon hizmeti alamadığını, ancak atık su bedelinin faturalara yansıtıldığını ifade eden Erdoğan, SASKİ'ye bu yanlıştan "dön" çağrısında bulundu. Erdoğan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Atık su bedeli olarak yansıtılan miktarların alınmaması ve faturadan kaldırılması yönünde resmi bir karar alması ve bunu ilan etmesi durumunda bu başvurumu geri çekmeyi taahhüt ediyorum. Aksi durumda gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gideceğimi bilinmesini isterim. Çünkü hiçbir akıl, hukuk, olmayan bir hizmetin bedelinin alınmasına izin vermez."

SASKİ ise mahkemelere gönderdiği savunmada atıksu bedellerini 27 Eylül 2010 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yayımlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik gereği alındığını savundu. SASKİ ayrıca bu bedelin tahsilatının diğer mevzuatlara da uygun olduğunu, yerel mahkemelerin, kurumu haklı bularak tüketicinin talebini reddettiğini bildirdi.

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Bu arada Erdoğan, bir devlet bankası, bir özel banka ve elektrik kurumuna açtığı davlar sonucu kesilen haksız bedelleri geri almış ve 10 Nisan 2014 tarihinde Ankara'da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen törende dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'dan 2013 yılının Bilinçli Tüketici Ödülünü almıştı.

Haksız yere alınan kanalizasyon bedeli Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Haksız yere alınan kanalizasyon bedeli Anayasa Mahkemesi’ne taşındı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim