• BIST 9710.62
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Hakkarili kadınlar iş başında

Hakkarili kadınlar iş başında
Kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğu Hakkari'de bir araya gelen 5 kadın açtıkları iş yerinde beraber çalışıyor.

Kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğu Hakkari'de bir araya gelen 5 kadın açtıkları iş yerinde beraber çalışıyor. Kadınların çalışma hayatına atılmasının hem riskli hem çalışacak alanın kısıtlı olduğu ilde kadınlar, el ele vererek açtıkları kahvaltı ve yöresel yemekler salonunda emek harcıyor.

Erkek egemenliğinin ağırlıklı olduğu ilde, kadınların iş yeri açması ve işletmesi Hakkârililer tarafından hem takdir kazandı hem erkek egemenliği algısının bir nebze de olsa kırılmasına sebep oldu.

İş yeri sahiplerinden Ayfer Koparan, diğer düşüncelerin aksine kadınların hem kariyer hem çocuk yapabileceklerine inanıyor. Koparan, "5 bayan olarak çalışıyoruz. Bir tane de erkek elemanımız var, dışarıya servis yapıyor. Ben istiyorum ki yarınlar için de gelecek için de bayanlarımız için destekler olsun. Girişimlerde bulunduğu zaman arkasında yardım edecek insanlar olsun. Ben evliyim. 4 çocuk annesiyim. Ona rağmen hem işimi yapıyorum hem de lokanta işletiyorum arkadaşlarımla beraber. En güzel hizmeti vermeye çalışıyoruz." dedi.

Koparan, neden böyle bir çabaya girdiklerini açıklarken şunları ifade etti: "Bu işi yaparken birinci aşamamız, kendi ayaklarımız üzerinde durmayı öğrenmeyi, kocamıza eşimize, çocuklarımıza avuç açmadan kendi emeğimizi kazanmaktır. Özellikle bizim buranın şartlarına bakılırsa; ne tekstil var ne fabrika var ne bir atölye var, tek yapacağımız el emeğimizden kazanacağımız işler yapabiliyoruz. Yapabildiğimiz en güzel şey de yemektir. Yemeğin dışında da tabii ki becerilerimiz de var."

"YETKİLİLER KADINLARA YARDIMCI OLSUNLAR"

Hakkari yemekleri hakkında da kitap çıkartan Koparan, kitabın gerek Hakkari'de gerek Batı'da olsun büyük ilgi çektiğini söyledi. Koparan, kadınlara iş hayatında pozitif destek olunması gerektiğini belirterek, "Ben istiyorum ki bu çalışmalar olduğu zaman gerek belediyelerimiz olsun gerek valiliğimiz olsun gerek halkımız olsun; ilgili olsunlar, duyarlı olsunlar, yardımcı olsunlar bayanlara. Çünkü bayanların başka çalışacak bir branşları olmadığı için bu konuda yardımcı olsunlar." çağrısında bulundu.

İş yerinde çalışan kadınlardan biri de Yasemin Kaplan. Kaplan, uzun zamandır burada çalıştığını ifade ederek, "Yemek yapıyoruz, Hakkâri'ye özgü yemekler. Müşterilerimiz çok memnunlar. Çeşit çeşit yemeklerimiz var. Bayanlarla çalıştığım için çok memnunum. Kadınların böyle bir şey yapması çok önemli." diye konuştu.

"BU BÜYÜK BİR BAŞARIDIR"

Hakkari'de bayanların iş yeri açmasına tüm kesimlerden olumlu tepki geldi. Bayanların böyle bir iş yerinin açmasının büyük bir başarı olduğunu belirten erkek bir müşteri, "Hakkâri gibi bir yerde, böyle kırsal bir kesimde böyle bir iş kurma çabasında olan, yapan, hakkından çıkan, üstünden gelen, bu büyük bir başarıdır bence." şeklinde konuştu.

Hakkarili kadınlar iş başında

Hakkarili kadınlar iş başında

Hakkarili kadınlar iş başında

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim