• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Hakkari’de Kuzulama Mevsimi Başladı

Hakkari’de Kuzulama Mevsimi Başladı
Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ (Deze) köyünde hayvancılıkla geçinen vatandaşlar için ilkbahar mevsiminin müjdecisi olarak görülen koyunların kuzulama...

Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ (Deze) köyünde hayvancılıkla geçinen vatandaşlar için ilkbahar mevsiminin müjdecisi olarak görülen koyunların kuzulama döneminin telaşı yaşanıyor.

Geçimini hayvancılıkla sağlayan Hakkarili köylüler, çetin bir kış mevsimini geride bırakmak üzereler. İlkbahar mevsiminin müjdecisi olarak görülen koyunların kuzulama döneminin başlamasıyla, aylarca kar ile mücadele edip hayvanlarını bahara çıkartmış olmanın telaşını yaşayan köy sakinleri, şimdilerde zamanlarının büyük bir kısmını hayatlarının bir parçası haline gelen koyunları ile geçiriyorlar. Hakkari kent merkezine 15 kilometre uzakta bulunan 80 haneli Kırıkdağ (Deze) köyünün en büyük geçim kaynağı hayvan besiciliği, yaz aylarında yüksek yaylalara çıkartarak besledikleri ve 6 ay süren kışın 4. ayını geride bırakan köy sakinleri telaşlılar. Her yeni doğan yavruyla birlikte ahırlarda kuzu sesleri artarak tatlı bir melodiye dönüşüyor. Zorlu yaşam şartlarına rağmen bir taraftan sürülerini iyi beslemeye çalışan, diğer taraftan da yeni doğan kuzuları soğuk hava ve hastalıktan korumaya çalışan hayvan sahipleri, gündüz otlattıkları koyun ve kuzuları, gece soğuktan korumaya çalışıyorlar.

Çobanlık yapan Mesut Adıyaman, Kırıkdağ köyünde hayvancılıkla uğraştığını belirterek hayvancılığın diğer seneden daha iyi olduğunu söyledi. Adıyaman, "Hayvanların otunu, suyunu verdik. Bu sene baya güzel geçti. Geçen seneye nazaran koyunlarımız daha fazla kuzu doğurdu. Zaten tek geçim kaynağımız hayvancılık" diye konuştu.

Jirki aşiretinin ileri geleni Mehmet Adıyaman ise bu koyun sürüsünün kendisine ait olduğunu ifade ederek, "Köyde herkesin kendine ait koyun sürüsü var. Bir köyde yüz koyunu olan rahatlıkla geçinebiliyor. Savaş olmasa hayvancılık daha çok artar. Ama bölgede savaş çıkarsa hiç kimse hayvancılıkta yapamaz. Bu senede hayvancılık bakımından çok verimli bir yıldı. Biz geçimi hayvancılık olanlar için iyi bir hasılattı. İnşallah daha da iyi olacak" şeklinde konuştu.

Hakkari’de Kuzulama Mevsimi Başladı

Hakkari’de Kuzulama Mevsimi Başladı

Hakkari’de Kuzulama Mevsimi Başladı

Hakkari’de Kuzulama Mevsimi Başladı

Hakkari’de Kuzulama Mevsimi Başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim