• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Hakkari’de Kar Festivali

Hakkari’de Kar Festivali
HAKKARİ (İHA) – Hakkari'de ilk defa kutlanan "Kar Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.

HAKKARİ (İHA) – Hakkari'de ilk defa kutlanan "Kar Festivali" renkli görüntülere sahne oldu.

Hakkari'ye 12 kilometre mesafede bulunan 2800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezinde Hakkari Valiliği koordinasyonda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Hakkari Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hakkari Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen Kar Festivaline yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Sabah saatlerinde organizeyi yapan kurumlar tarafından vatandaşlar ücretsiz olarak kayak merkezine taşındı. Çevrede keskin nişancılar yoğun güvenlik önlemi alındı. Alana gelen Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, eşi Dr. Funda Toprak, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, kurum amirleri ise, zirveden meşalelerle inen kayakçılar tarafından Türk bayrağı ile karşılandı. Vali Toprak, kendisine sunulan bayrağı öperek teslim aldı.

Halkoyunları gösterisi ile devam eden programda konuşan Vali Toprak, Allah'ın insanlara bahşettiği nimetlerin iyi değerlendirildiğinde ekonomiye, sosyal hayata ve spor hayatına imkan sağladığını, karın ise en güzel şeklini aldığı Hakkari'de böylesi bir festivalde olmanın gururunu yaşadığını söyledi. Vali Toprak, "Hakkari'nin dağlarında ve yaylalarında gerçekten başka bir güzellik sergiliyor. Nisan ayına birkaç gün kalmasına rağmen halen kristal ve toz halindeki bu kar üzerinde bulunmak, buranın kış sporlarına ne denli müsait olduğunun bir göstergesidir. Türkiye'nin birçok yerinde havaların ısınmasıyla birlikte kayak sezonu kapalı ve oteller gelecek sezon için hazırlık yapmakta. Fakat yaklaşık bir haftadır Hakkari'de yağan kar, burada tam olarak zirvesine ulaşarak kalın bir katman halinde bizlerin istifadesine devam ediyor. Halen 2 metrenin üzerinde ve kayak için çok elverişli bir zaman ve mekan durumundadır. En az 25 gün daha kayak severlere hizmet verecek durumda. Kar festivalimizi mart ayının sonuna planlamamızın bir sebebi de, buradaki kar kalitesini ve sezonun uzunluğunu bütün Türkiye'ye ve kayak severlere göstermekti. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüzü, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzü etkinlikteki emeklerinden dolayı kutlamak istiyorum" şeklinde konuştu.

Sporcular tarafından kar raftingi, ayaklı kayak yarışması, kar güreşi ile ABD'de "beyzbol" olarak oynanan ve Hakkari'ye özgü yöresel oyun olan "Şekanê" (beze sarılı küçük ve yuvarlak bir topa sopayla vurulması) yarışmaları düzenlendi.

Daha sonra Vali Toprak ile eşi, Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde vatandaşlarla kol kola girerek halaylar çektiler.

Etkinliklerde, Hakkari Dağcılık İl Temsilcisi Naci Ertunç ve beraberindeki dağcıların tırmanış gerçekleştirerek zirvede Türk bayrağı ve Atatürk posteri açtılar. Ertunç, bu güzel etkinliği düzenleyen valilik ve emeği geçen kurumlara teşekkür ederek, amaçlarının Hakkari'nin kış turizmini dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi.

Renkli görüntülere sahne olan festivalde, İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı UMKE ekibi de bir tatbikat düzenleyerek, kayarak düşen bir yaralıya ilk müdahalede bulunduktan sonra kar motoruyla alanda kurdukları çadıra taşıdılar.

Festivale katılan vatandaşlara ücretsiz yöresel yemekler ikram edildi.

Hakkari’de Kar Festivali

Hakkari’de Kar Festivali

Hakkari’de Kar Festivali

Hakkari’de Kar Festivali

Hakkari’de Kar Festivali

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim