• BIST 9645.02
  • Altın 2417.034
  • Dolar 32.5755
  • Euro 34.8372
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Hakkari Motifleri Üniversitede Hayat Bulacak

Hakkari Motifleri Üniversitede Hayat Bulacak
Hakkari Üniversitesi El Sanatları Bölümü öğrencileri, kentin el motiflerini gün yüzüne çıkarıyor.

Hakkari Üniversitesi El Sanatları Bölümü öğrencileri, kentin el motiflerini gün yüzüne çıkarıyor.

Hakkari Üniversitesi El Sanatları Bölümü öğrencileri, Hakkâri'ye ait geleneksel el sanatları motiflerini işleyerek eğitimlerini sürdürüyor. Geçmişten günümüze kilimleri ve motifleri ile tanınan ve kadim bir tarihe sahip olan Hakkari'nin tarihi dokuları, geleneksel el sanatları öğrencileri tarafından gün yüzüne çıkarılıyor. Üniversite öğrencileri özellikle Hakkari kilimleri ve motiflerinin ele alındığı çalışmaların yanı sıra yağlı boya, el işlemeleri, dokuma ve baskı tasarımlarıyla da uğraşıyorlar.

Öğrencilerden Celal Adıyaman, bilgisayar destekli desen tasarım dersinde Hakkari'ye özgü motifleri, kilimleri dijital ortamda işleyip bütün detaylarını incelediklerini belirterek, "Hocamızın kontrolü dahilinde bunları yapıp çıktısını Bristol çalışmalarımıza aktarıyoruz ve bunu bir tablo haline getiriyoruz. Sadece Hakkâri'nin motiflerini değil diğer yörelerimizin motiflerini de görüp işliyoruz, ama Hakkari'ye has motifler üzerinde daha fazla duruyoruz. Zevkli bir çalışma olduğu gibi bizi mutlu da ediyor" dedi.

El Sanatları Bölümü öğrencilerinden 55 yaşındaki Ali Kaya ise, "Ben üniversiteye 2014 yılında başladım. Daha önce de resim üzerine bilgilerim vardı. Bazı konularda kendimi yetenekli görüyordum. Üniversitemizin bünyesinde bu çalışmaların olduğunu öğrendiğim zaman ben de katılmaya karar verdim. Bu konuda hocalarımızın de katkısıyla yeteneğimi geliştirdiğimi düşünüyorum. İnşallah bundan sonra gelen öğrencilerimiz de bu konuya daha fazla eğilerek bu alana katkı sunacaklarına inanıyorum. Özellikle bölümümüzde de bu konu ile alakalı güzel çalışan ve yetenekli arkadaşlarımız var, başaracaklarına inanıyorum" diye konuştu.

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan ise, "Hakkari Üniversitesi olarak ilimizin tarihi ve kültürel mirasının gün yüzüne çıkarılması önceliklerimiz arasındadır. Ninelerimizin, bacılarımızın ilmik ilmik dokuduğu motif ve desenlerin öğrencilerimiz tarafından yeniden hayat bulması gurur verici bir durumdur. Bu kültürün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması çok önemlidir. Bu şuur ile çalışma yürüten akademisyen arkadaşlarımızı ve öğrencilerimizi kutluyorum" şeklinde konuştu.

Hakkari Motifleri Üniversitede Hayat Bulacak

Hakkari Motifleri Üniversitede Hayat Bulacak

Hakkari Motifleri Üniversitede Hayat Bulacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim