• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Hakan Fidan'ı ilk o isim kutladı

Hakan Fidan'ı ilk o isim kutladı
MİT'in 46 rehineyi kurtarmasının ardından Hakan Fidan'ı tebrik eden ilk ismin ABD istihbaratının başı CIA Başkanı John Brennan'ın olduğun ortaya çıktı.

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, 46 rehinenin kurtarılmasının ardından ABD istihbaratının başı CIA Başkanı John Brennan’ın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı sıcağı sıcağına kutlayan ilk isimlerden biri olduğunu yazdı.

Çevikcan, Suriye’de yaptığı operasyona rağmen vatandaşlarını IŞİD’ten kurtaramayan ve kısa süre önce gazeteci iki vatandaşı IŞİD tarafından infaz edilen ABD istihbaratının başkanının tavrının Türkiye'nin yıldızını neden parlatacağını anlattı.  İşte Çevikcan'ın yazısından ilgili bölüm:

GÜVENLİK TEMASI DIŞINDA YABANCI YOK!

Ankara, IŞİD’in elindeki 46 Türk vatandaşının 101 gün sonra başarılı bir operasyonla kurtarılması operasyonun nasıl gerçekleştiği konusunda son 48 saattir kamuoyuna çok sayıda detay yansıdı.

Edindiğimiz bilgiler çerçevesinde bunlara ilave edilecek kimi noktalar var.

Rehineleri sınıra taşıyan konvoyun her aşamada Türkiye tarafından yakından izlendiğini, risk halinde devreye girmek üzere birçok birimin hazır olduğunu dün öğrenmiştik.

Tamamen “yerli” olduğu ısrarla vurgulanan operasyon öncesi, özellikle konvoyun güvenliğini sağlamak noktasında yürütülen kimi temaslar dışında herhangi bir yabancı katkı yok.

IŞİD REHİNELERİ SINIRDA TESLİM ETTİ

Bu nedenle Musul’dan başlamak üzere Türk istihbarat görevlileri, rehineler teslim edilene kadar her aşamada konvoya uzaktan refakat ettiler.

Rehinelerin, konvoyu etkin olduğu bölgelerden getiren IŞİD’lilerden riskli bölgelerde teslim alınmamasının en önemli nedeni açık hedef haline gelme endişesi.

Türk vatandaşlarının buralarda teslim alınarak konvoy halinde Türkiye’ye taşınması durumunda oluşabilecek risk nedeniyle IŞİD’in rehineleri sınırda, sivil bir heyete teslim etme isteğine itiraz edilmedi.

Yol boyunca ayrı ayrı yerlerde önlem alan Türkiye, temasta olduğu grupları da konvoyun güvenliği konusunda uyardı. Karadan alınan bu önlemlerin yanı sıra, konvoy havadan da sürekli takip edildi. Bütün bu önlemlere rağmen oluşabilecek herhangi bir aksi duruma karşı B ve C planları da yapıldı. En büyük endişe ise konvoyun herhangi bir çatışmanın ortasında kalması ya da rehineler nedeniyle bir çatışma yaşanmasıydı.

Rehinelerin teslim alınacağı noktada ise özel bir güvenlik sağlandı.

ABD GÖRÜNCE KONVOYU VURMASIN DİYE!

IŞİD’in etkin olduğu bölgelerdeki tüm hareketler, ABD tarafından yakından izleniyor.

IŞİD’i havadan vuran, bölgede istihbarat kapasitesi yüksek olan ABD, final operasyonundan ne zaman ve nasıl haberdar oldu?

Daha önce IŞİD’e ait bazı konvoyları vuran ABD’nin, uzunca bir mesafeyi güvenlik önlemleri altında geçen konvoyu insansız hava araçları (İHA) kanalıyla tespit ettiği öğrenildi.

Edindiğimiz bilgilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait insansız hava araçlarının yoğun hareketliliği, eşzamanlı olarak sınıra yaklaşmakta olan bir konvoyun varlığı üzerine ABD alarma geçiyor.

Kendi İHA’larından benzer görüntüyü alan ABD’liler, Özel Kuvvetler’le temasa geçerek, bu hareketlilik ve konvoya ilişkin bilgi talep ediyorlar.

Neden?

Çünkü IŞİD’lilerin kontrolündeki söz konusu konvoy, ABD açısından vurulabilecek bir hedefe her an dönüşebilir.

İşte bu kritik dakikalarda kurulan temas sonrasında ABD de rehine kurtarma operasyonundan son aşamasında haberdar oluyor ve herhangi bir müdahaleye karşı gerekli uyarı yapılıyor.

FİDAN'I İLK KUTLAYAN İSİMLERDEN BİRİ

Sonuçta 46 Türk vatandaşı, dolambaçlı bir yoldan geçirilerek sınırda MİT elemanlarına teslim ediliyor.
Birkaç paragrafta kolayca yazılabilen bu operasyon aslında çok riskli, zor ve kırılgan bir süreci ifade ediyor.

Bu operasyonun ABD’nin koalisyon ortakları ile birlikte IŞİD’i en etkin olduğu alanlarda vurmaya hazırlandığı bir dönemde gerçekleştiğini de unutmamak gerekiyor.

Ankara, MİT marifetiyle çok zor bir coğrafyada, burunları kanamadan 46 vatandaşını çıkararak aileleriyle buluşturmayı başarıyor.

Tabii ki topyekûn bir başarı hikâyesi söz konusu ancak organizasyonun can damarı MİT.

Bu nedenledir ki hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kutlama listesinde ilk sırada MİT ve Başkanı Hakan Fidan yer aldı.

Peki, Fidan’ı kutlayanlar listesinde en dikkat çeken isimlerden biri kim?

CIA Başkanı John Brennan’ın Fidan’ı sıcağı sıcağına kutlayan ilk isimlerden biri olduğunu öğrendik.

ABD KENDİ RİHENİLERİNİ KURTARAMAMIŞTI

Suriye’de yaptığı operasyona rağmen vatandaşlarını IŞİD’ten kurtaramayan ve kısa süre önce gazeteci iki vatandaşı IŞİD tarafından infaz edilen ABD, bölgedeki riskleri en iyi bilen ülke.

Yine iyi biliniyor ki ABD’nin IŞİD’e her an yönelecek operasyonunun ana dinamiği de CIA.

İşte o CIA’nın Başkanı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı telefon görüşmesinde kutluyor.

Bu görüşmede, kuşkusuz kutlama dışı anlamlar da içeriyor.

MİT’in kimi kritik süreçlerde bölgeden rehine kurtarma operasyonları çerçevesinde değişik ülkelerden destek talep edilen bir kurum olduğu biliniyor.

Örneğin daha önce Fransız ve İspanyol vatandaşlarının kurtarılmasında rol oynamıştı.

İran ve Lübnan vatandaşlarının çıkarılmasında da MİT’in katkıları olmuştu.

46 Türk vatandaşının kurtarıldığı operasyon, MİT’e, bu belalı coğrafyadan rehine kurtarma operasyonlarında ayrı bir ün kazandıracağa benziyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim