• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Hafızaya beslenme desteği

Hafızaya beslenme desteği
Genel sağlığı koruyan besinler, hatırlama, odaklanma ve daha pratik düşünmemize de yardımcı oluyor. İşte daha sağlıklı bir beyin için yiyecekler.

Anne karnında başlayan beyin gelişimi, ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor.

Uzun süren beslenme bozuklukları ise sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Memorial Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beynin zinde kalmasına yardımcı olan gıdaları anlattı:

UNUTKANLIĞA KARŞI TAZE FASULYE

Anne adaylarının gebelik süresince yeterli miktarda folik asit desteği almasının, bebeğin hafıza hücrelerinin gelişimi için son derece önemli olduğunu neredeyse herkes biliyor. Ancak son yıllarda ortaya çıkan bilgiler, folik asit desteğinin sadece bebekler için değil, yetişkinler için de önemli olduğunu gösterdi.

Folik asitin beyin hücreleri üzerindeki olumlu etkisinin ileriki yaşlarda da devam ettiğini ortaya koyan uzmanlar, Alzheimer ve erken bunama riskine karşı folik asit bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdaların bolca tüketilmesini tavsiye ediyorlar.

HAFIZAYA YABAN MERSİNİ DOPİNGİ

Yaban mersini, çilek gibi bazı meyveler ve domates, havuç gibi sebzeler, yüksek oranda antioksidan içerir. Beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayan antioksidan içerikli bu gıdaları tüketen yaşlı insanların, kısa dönem hafızalarının geliştiği görül-müştür.

Bunun yanında yaban mersininin sinir hücreleri ile etkileşime geçerek belleği geliştirdiği ve strese karşı beyni koruduğunu ortaya koyan çalışmalar da bulunmaktadır.

YAĞSIZ SÜT VE YOĞURT DİKKATİ ARTIRIYOR

B vitamini, özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşıyor. B vitamini eksikliğinde depresyon, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, unutkanlık ve sinirlilik görülüyor.

Yaşlılarda B vitamini takviyesi özellikle tavsiye ediliyor. B vitamini açısından zengin et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagilleri sofradan eksik etmemek gerekiyor.

PROBLEMLERİ ÜZÜMLE ÇÖZÜN

Son yıllarda yapılan araştırmalar üzümün dopamin salgılamasını artırarak problem çözme yeteneğini geliştirdiğini ortaya koyuyor.

Bunun yanında bor bakımından zengin olan üzüm, beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken besinlerin arasında yer alıyor.

BEYİN YAŞLANMASINI BADEMLE DURDURUN

E vitamini beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurmaktadır. E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmayı yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içermektedir.

Bademin yanı sıra ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken yiyecekler arasındadır.

BEYİNİ İÇİN ÇİLEK

Antioksidan meyveler arasında yer alan çilek, beyin hücrelerinin korunmasına ilaç oluyor. Balık ye daha hızlı düşün. Omega 3 açısından zengin bir besin olan balık, içerdiği protein ve amino asitlerle, beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendiriyor.

Omega 3, beyine daha fazla oksijen taşınmasını sağlayarak eski bilgileri hatırlamasına da yardımcı oluyor. Ayrıca balığın, yoğun stres altında daha hızlı düşünmeyi sağladığı ispatlanmış.

Bir çeşit B vitamini olan kolin maddesi, beynin iletim servisini desteklerken, beynin kendi hücrelerinin üretimini de artırıyor.

Kolin maddesi açısından en zengin besin maddesi olduğu bilinen yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumunu bolca tüketmenin de beyin fonksiyonlarını korumak ve geliştirmek için en iyi besin desteği olduğu biliniyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim