• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Türk ressamın üç boyutlu resimlerine büyük ilgi

Türk ressamın üç boyutlu resimlerine büyük ilgi
Bursa'da yaşayan Ressam Meryem Temel, Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır uygulanan "üç boyutlu kağıt rölyef sanatı"nın öncülüğünü yapıyor.

Şimdiye kadar bini aşkın esere imza atan Temel'in çalışmaları, dünyada bu sanat dalıyla ilgilenenler tarafından beğeniyle takip ediliyor.

Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kağıt rölyefin, Osmanlı'da ilk kez 1400'lü yıllarda görüldüğünü ve tezhipten sonraki en önemli dal olan kaatı sanatına benzediğini söyledi.

Kağıt rölyefi, "üst üste konulmuş aynı 10 resmin kesme ve oyma işlemleri sonrası boyutlandırılması" olarak tanımlayan Temel, bu sanata yaklaşık 10 yıl önce başladığını anlattı.

İstanbul'da ders aldığı sanat kursu öğretmeninin, bir ABD'li kadın kağıt rölyef sanatçısıyla tanıştığını dile getiren Temel, şöyle devam etti:

"Hocam, bu ABD'li kadının eserlerini incelemiş. Tam anlamıyla ders almamasına rağmen 'Bunu yapabilirim' demiş ve bunu bir Halk Eğitim Merkezinde branş olarak öğretmeye başlamış. Bir sergide onların çalışmalarını gördüm ve hayran oldum. Bu, nitelikli olarak hemen hemen 6-7 yıldır yapılan bir iş. Ben de ona birçok boyut, yani bir şeyler kattığıma inanıyorum. İlk çalıştığım tablolar ile bugün çalıştığım tabloları karşılaştırınca 'Gerçekten o zamanlar çok acemiymişim' diyorum."

Halk Eğitim Merkezlerinde verilen kurslara öncülük etti

Temel, üç boyutlu kağıt rölyef sanatının Türkiye'de adı yeni yeni duyulan bir branş olduğunu vurguladı.
Bu sanat sayesinde bazı ülkelerden dostlar edindiğini aktaran Temel, "ABD'den, Avrupa'dan hatta Meksika'dan arkadaşlarım var. İnternet aracılığıyla görüşüyoruz. Gözlemlediğim kadarıyla sadece kartpostal boyutunda çalışıyorlar. Bizi de çok sıkı takip ediyorlar" ifadesini kullandı.
Geçen yıl Türkiye çapında bir yarışma düzenlediğini dile getiren Temel, yaklaşık 30 ülkeden oylamaya katılanlar olduğunu belirtti.

Söz konusu sanatın yurt dışında pek çok takipçisi bulunduğuna değinen Temel, "Biz onlardan aldık ama daha sonra geliştirdik. Şimdi onlar bizi takip ediyor" diye konuştu.

Türkiye'de son zamanlarda bu sanata yoğun ilgi duyulduğuna işaret eden Temel, kendisi aracılığıyla bazı eğitmenlerin, Halk Eğitim Merkezlerinde dersler verdiğini söyledi.

Eni 20, boyu 40 santimetre olan bir tabloyu iki saatte, daha büyük boyutlu tabloları ise 4-5 günde tamamlayabildiğini anlatan Temel, şunları kaydetti:

"2010'da bir atölye açtım. İçeriği tamamen rölyef üç boyutlu resimler. Bu sanatla ilgili birçok ürün yaptım, birçok sergi açtım. Bunlar sırasında da bir sürü insanla ve yeni branşlarla tanıştım. 2010'dan bu yana yurt dışında, Avrupa'nın birçok ülkesinde Türk festivallerinde, diğer ülkelerin festivallerinde geçmişimizi, Osmanlı kültürünü, Fatih'in sur kapısından girişini, Harem veya doğal manzaraların görüntüleriyle anlatmaya çalıştım. Özel dersler veriyorum. Bu sanatı öğrenmeye çalışanlara malzeme temini konusunda da yardımcı olmaya çalışıyorum."

Meryem Temel, üç boyutlu kağıt rölyef eserler oluştururken ofset baskı kağıt, resim ve portrelerden yararlandığını sözlerine ekledi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim