• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Tır savcılarının atama sebebi gazete haberleri!

Tır savcılarının atama sebebi gazete haberleri!
HSYK’nın bugün Adana’daki tır soruşturmalarına imza atan üç savcı ile ilgili geçici yetkilendirme kararının perde arkasında, bazı gazetelerde çıkan haberlerin etkili olduğu ortaya çıktı.

HSYK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 3 savcı, Adana’daki dinleme ve casusluk soruşturmalarını engelledikleri iddialarına ilişkin haberler nedeniyle kurul gündemine alındı. MİT’e ait tırlarda arama yapan savcı Aziz Takcı hakkındaki tayin kararında ayrıca, dinleme soruşturmasında gözaltına alınan 8 polisin basın tarafından görüntülenmesine engel olduğu iddialarının da etkili olduğu öğrenildi.
 
Polis, “basının görüntü almasını engelledi” diye tutanak tutmuş
 
Adana’da MİT’e ait tırların durdurulması ile ilgili soruşturmaların altında imzaları bulunan 3 savcı, bugün HSYK tarafından geçici yetkilendirme ile farklı şehirlere atandı. HSYK’nın, savcılar Aziz Takçı ve Mustafa Sırlı ile Başsavcı vekili Ahmet Karaca’nın görev yerinin değiştirilmesi ile kararının perde arkasında gazete haberlerinin etkili olduğu ortaya çıktı. HSYK kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Savcı Takcı’nın, Adana’da dinleme iddialarıyla ilgili 8 polisin gözaltına alınması sırasında basın mensuplarının görüntü almasını ve soruşturmayı engellediği iddialarının hükümete yakın gazetelerde yer alması nedeniyle tayin edildiği öğrenildi. Takcı hakkında ayrıca, basın mensuplarının görüntü almasını engellediği gerekçesiyle 11 polis tarafından tutanak tutulduğu da ortaya çıktı. Bu tutanak da Takcı’nın tayin kararında etkili oldu. Polis tarafından tutulan tutanakta, Takcı’nın polisleri azarladığı ve ‘bu polisler serbest bırakılacak’ dediğinin öne sürüldüğü belirtildi. Gazetecilerin emniyete girmesinin yasaklanmaya çalışıldığı bu günlerde, savcı Takcı hakkında, polis tarafından “basının görüntü almasını engelliyor” denilerek tutanak tutulması ise dikkat çekti.
 
“Masumiyet karinesi var”
 
Adana Başsavcılığı kaynakları ise, Takcı hakkında kurul gündemine gelen iddiaları yalanladı. Savcı Takcı’nın, dinleme soruşturmasında 8 polisin gözaltına alındığı gün adliyede nöbetçi olduğu, nöbet bitiminde adliyeden ayrıldığı esnada, burada bekleyen basın mensuplarının kendisini çekmesinden rahatsız olması nedeniyle görüntü alınmasını istemediği belirtildi. Bu sırada, adliye girişindeki TEM şubesi polislerini görüntü alınmaması için uyaran savcı Takcı’nın, tutuklanan polislerin adliyenin diğer kapısından çıkarılmaları gerektiğini söylediği, ancak buradaki polislerin Takcı’nın talimatlarını yerine getirmediği iddia edildi. “Tutuklu ve şüphelilerin çıkış kapısı belli. Masumiyet karinesi var. Bu insanlar sizin meslektaşınız, yarın öbür gün beraat ederlerse masumiyet karinesi çiğnenmiş olacak. Adliyede şüphelilerin çıkış yaptığı kapı belli, bunun dışına çıkarsanız soruşturma açarım” diyerek uyardığı polislerin Takcı hakkında tutanak tuttuğu belirtildi. Takcı ile polis arasındaki diyalogların adliyenin güvenlik kameralarına da yansıdığı, Takcı’nın da, talimatını yerine getirmeyen polisler hakkında, yalan beyanda bulundukları gerekçesiyle tutanak tuttuğu öğrenildi.
 
Tır soruşturması
 
Savcı Takcı’nın, tayin gerekçeleri arasında gösterilen ve krize neden olan tır soruşturmasında ise olay yerindeki jandarma komutanının ısrarı ve başsavcıvekilinin talimatı üzerine olay yerine gittiği ifade edildi. Olay yerine gitmeden önce, üzerlerinden MİT Kimliği çıkan şahısların kelepçelerinin çıkarılması yönünde talimat verdiği belirtilen Takcı’nın, MİT bölge başkanlığınca Adana Valiliğine görev yazısı verilmesinin ardından MİT görevlilerin serbest bıraktığı kaydedildi.
 
Eşinin talebi üzerine nöbet değişikliği yapıldı
 
Öte yandan savcı Takcı’nın eşinin, tır ve dinleme soruşturmalarının şüphelileri hakkındaki tahliye kararlarında imzasının olmadığı da ifade edildi. Edinilen bilgiye göre, Takcı’nın eşi, hafta sonu nöbetçi hakim olarak görevlendirilmişti ancak eşi hakkındaki iddialar nedeniyle vereceği herhangi bir kararın tartışmaya neden olacağı gerekçesiyle, adliyedeki komisyona başvurarak nöbetini değiştirdiği öğrenildi.
 
Sırlı’nın keşif yaptırması atanmasına sebep oldu
 
Savcı Mustafa Sırlı’nın ise, Hatay’da durdurulan iki otobüste ele geçirilen mühimmatlara ilişkin soruşturma nedeniyle tayin edildiği ifade edildi. Sırlı’nın, mühimmatın yakalandığı otobüsteki bazı şüphelilere, olayla ilgili keşif yaptırdığı, keşif esnasında şüphelilerin bir sınır kapısından aldıkları mühimmatı, bir başka sınır kapısının diğer tarafından bulunan bir kampa bıraktıklarını gösterdikleri kaydedildi. Yapılan keşfin videoya alınmasının tayin kararındaki en önemli gerekçe olduğu belirtildi. Soruşturma kapsamında, kendisine olayla ilgili detaylı bilgi veren bir şüphelinin “yer gösterme yapabileceğini beyan etmesi üzerine” emniyet güçlerine görüntülü keşif yapma talimatı verdiği öğrenilen Sırlı’nın, yakın çevresine “hukuk dışında hiçbir eylem içerisinde olmadık. Her şey kanunlara uygun olarak yapıldı” dediği aktarıldı.

http://www.istanbulhaber.com

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim