• BIST 9659.17
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kalp kapağı robotla yenilendi

Kalp kapağı robotla yenilendi
Robotik cerrahi operasyonuyla 56 yaşındaki Semihan İnal'ın kalp kapağı yenilendi.

Mitral kapak hastalığı bulunan ve robotik cerrahi operasyonu için uygun bir hasta olan Semihan İnal'ın ameliyatını, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Karabulut gerçekleştirdi.

Mitral kapak hastalığı ve kalbinde ritim problemi olan Semihan İnal'ın nefes darlığı, çarpıntı ve ağrı şikayetiyle hastaneye başvurduğunu, İnal'ın, normal kapak alanının 3,5 santimetre olması gerekirken 1 santimetreye düştüğünü kaydeden Karabulut, şu bilgileri verdi:

"Biz bu aşamada kapağını değiştirerek yerine yeni bir kapak koyduk. Böylece artık o kapaktaki darlık ortadan kalktığı için normal fonksiyonlarına dönebilecek. Ritmi de normal. Bundan sonra düzenli kontrollerini yapacağız ve hastamız ilaçlarını kullanacak. Bu kapakların da belli bir ömrü yok. Bir sorun olmayacak. Hastanın sağ yan taraftan toraks denilen göğüs kafesinin yan tarafından yaklaşık 3 santimlik bir kesikle ve robotik cerrahi ile bu mitral kapak değişimini gerçekleştirdik."

4 SAAT SÜRDÜ

Karabulut, 4 saat süren robotik cerrahi ameliyatının avantajlarını şöyle sıraladı:

"Hastanın iman tahtası dediğimiz göğüs kemiği kesilmediği için gerek bu kesilmesine bağlı oluşabilecek komplikasyonlar gerekse kemikte kaynamama gibi problemler olmuyor. Hastaları standart ameliyat sonrası sadece sırt üstü yatırıyoruz. Sağa-sola dönmesine izin vermiyoruz. Robotik cerrahi tekniği ile yaptığımız ameliyatta sağa-sola dönüp yatabiliyor, rahat öksürebiliyor. Çünkü kemiğinin oynama ihtimali yok. O nedenle çok büyük konforlar sağlıyor. Robotik cerrahinin bir avantajı da hastanede kalış süresini azaltması. Standart ameliyata göre yaklaşık 1 saat daha uzun süren robotik cerrahi, getirdiği konfor ile iyileşme sürecini hızlandırıyor."

Üç boyutlu görüntü olanağı sunan robotik cerrahinin uygulandığı ameliyatların sadece mitral kapak replasmanları ile sınırlı olmadığını belirten Karabulut, kalpte delik olan hastalıklarda, tek damar koroner arter hastalıklarında ve türüksipit kapak hastalıklarında da robotik cerrahiyi kullanıldığını anlattı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim