• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

JİTEM'cilere tahliye yolu

JİTEM'cilere tahliye yolu
Güneydoğu’da faili meçhul ve kayıp olaylarla ilgili tutuklu olarak yargılanan JİTEM’cilere tahliye yolu göründü.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında işlenen 20 cinayetten sorumlu olarak tutuklu yargılanan emekli Albay Cemal Temizöz ile itirafçı Adem Yakin’e tahliye yolu görüntü. Temizöz, Balyoz davasından 18 yıl hapse mahkûm olduğu için cezasını çekmeye devam edecek ancak, Yakin’in tahliye edilecek.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, yeni düzenlemeden itirafçı ve JİTEM’cilerin de yararlanacağını belirterek, bugüne kadar davaların neden sonuçlandırılmadığına bir anlam veremediklerini dile getirdi. Bölgede işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili oldukça kaygılı oldukları bir dönemin başladığını anlatan Elçi, “ Çünkü dava dosyaları olayların olduğu il ve ilçelere gönderilecek. Oradaki savcının konuya hakim olması ve dava açması çok kolay olmayacak.” dedi. 1990'lı yıllarda meydana gelen faili meçhul ve gözaltında kayıp suçlarına ilişkin suçların soruşturmasının zaman aşımına uğrama ile yüz yüze olduğu bu dönemde yıllardır bu soruşturmalara bakan savcılardan dosyaların geçtiğimiz günlerde alındığını anımsatan Elçi, “Bugüne kadar adil soruşturmalar olmadı, en azından kaç yıldır kısmi de olsa bazı çabalar vardı. Dosyaları bilen ve soruşturmada belli bir mesafe almış savcıları alarak yeni savcılara verilmesi ister istemez sorun oluşturacaktır. Bu açıdan kaygılıyız.” diye konuştu.

43 KCK SANIĞI 14 NİSANDA TAHLİYE OLACAK

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran ve uzun tutukluluk süresini 10 yıldan 5 yıla indiren yeni yasanın yürürlüğe girmesini de değerlendiren Baro Başkanı Elçi, KCK ana davasından tutuklu bulunan 94 sanıktan 43'ünün 14 Nisan'da 5 yıllık tutukluluk süresinin dolacağını ve tahliye olacaklarını dile getirdi. 43 sanığın zorunlu olarak tahliye edileceğini ancak 3-4 yıl tutuklu bulunan sanıkların da olduğunu belirten Elçi, “Yıllardır belli suçlamalarla yargılanan ve tutuklu olanlar var. Bu mağduriyetlerin giderilmesi gerekiyor. Özel yetkili mahkemelerin adaletsizliğine yol açan TMK düzenlemesidir. TMK'nın kaldırılarak hukuksuzluğa son vermesini istiyoruz” diye konuştu.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim