• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Cari açık düşecek

Cari açık düşecek
Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Bu sene dış ticaret açığı ve cari açık düşecek. Türkiye artık 2014'deki bu onarımdan sonra 2015 çok farkı yere gidecek" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bazı çevrelerce 2014 yılında büyümenin yüzde 4'ü geçeceğini savunarak, "Tüm beklentilerin çok üzerinde bu sene dış ticaret açığı düşecek. Cari açık da düşecek, Türkiye artık 2014'deki bu onarımdan sonra 2015 çok farkı yere gidecek" dedi.

Babadağ İlçesini ziyaret eden bakan Zeybekci, belediye önünde toplanan vatandaşlara hitap etti. 30 Mart yerel seçimlerinde halkın, ekonomik istikrarı, kardeşliği istemeyenlere, IMF'ye, namerte muhtaç kalınmasını isteyenlere gereken cevabı verdiğini söyledi. 30 Mart'ın yerel seçimin ötesinde bir öneminin bulunduğunu, "bir istiklal ve istikbal mücadelesi verdiğini" belirten Zeybekci şöyle devam etti:

"Türkiye, Gezi olaylarıyla başlayan 17 Aralık yargı darbesiyle zirveye ulaşan o dönemi milletin iradesiyle, gerçek yetki sahibi milletin son sözü söylemesiyle geride bırakmıştır. Bundan yapılması gereken şey, kardeşliğimizi pekiştirmektir, memleketimizi Cumhuriyetimizin 100. Yılında 2023 Türkiye'sine doğru koşar adımlarla götürmektir. Biz kardeş kavgası olmasın, birliğimiz ve beraberliğimiz artsın diye yerel seçimlerde yoğun bir şekilde mücadele ettik. Millette buna destek verdi, buna 'olur' dedi, 'evet' dedi. Allah'ın izniyle biz hizmetlerinde samimi olduğuna inandığımız, bu milletin birliği ve beraberliğini, bu milletin dünyadaki varlığı ile ilgili duygularında ve düşüncelerinde şüphe duymadığımız kardeşlerimizle kol kola, omuz omuza memleketimizi ileriye doğru götürmek için birlik ve beraber olacağız. Ama bu milletin dostluğuna, birliğine, iradesine, hükümetine, başbakanlarına kastedenlere demokrasi ve hukuk içerisinde bunun hesabını da soracağız."

İddialı işler yaptıklarını, Türkiye'ye bakıldığında bunun görüneceğini ifade eden Bakan Zeybekci, Türkiye'nin 10 yılda dünyanın 16., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu, 830 milyar dolarlık milli gelire ulaşıldığını, çok şeyin baştan aşağıya yenilendiğini belirterek, bunların yeterli olmadığını kaydetti.

"Cari açık düşecek"

"Dünyanın herhangi bir yerinden Türkiye'nin kredi notu şöyle olacak, büyümesi yüzde 2 olacak, ihracat artmayacak diyen o felaket tellallarına inanmayın" diyen Bakan Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz Türkiye'nin zenginliklerini biliyoruz, hangi güçlere sahip olduğunu biliyoruz. Türkiye ihracatını yüzde 10 civarında artırarak 166 milyar dolara ulaşacak. İhracatın artmasıyla üretim ve istihdam artacak, gelir seviyesi yükselecek, refah artacak, tüketim artacak. Tüketim arttığı zaman memleketin tamamında büyüme artacak, ülkemiz bir adım daha ileriye gidecek. Büyümeyi yüzde 2,5 diyorlar... Sizin huzurunuzda söylüyorum, Türkiye'nin bu sene büyümesi yüzde 4'ü geçecek. Bakın Türkiye’nin 1980 yılında yaptığı ihracatın iki katını Zorlu Holding yapıyor. Yani 2 milyar dolar ihracatımız vardı, Zorlu Holding tek başına 3,5 milyar dolar yapıyor. Nereden nereye geldik. Onların istediği Türkiye'nin dış ticaret açığı, cari açığı artsın, Türkiye para bulamasın yeniden IMF’nin, Dünya Bankası'nın önünde el pence divan dursun. Yunanistan Başbakanı'nın Almanya Başkakanı'nın karşısında 'el pençe divan duruşu'nun fotoğrafı yayınlandı. Aynı toplantıda Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın Almanya Başbakanı'nın karşısında duruş fotoğrafı, diğer fotoğrafla yan yana yayınlandı. Nasıldı duruşu? Sanki 'Denizli Efesi', öyle duruyordu. Tüm beklentilerin çok üzerinde bu sene dış ticaret açığı düşecek. Cari açık da düşecek, Türkiye artık 2014'deki bu onarımdan sonra 2015 çok farkı yere gidecek. Üretmeye devam, ihracata devam. Durmak yok yola devam, hizmete devam."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim