• BIST 9562.51
  • Altın 2489.416
  • Dolar 32.4951
  • Euro 34.7968
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Aşkabat zirvesinde ortaklığı kuvvetlendirdi

Rusya'nın öncülüğünde eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ülkelerinin Aşkabat zirvesinden her alanda işbirliğini geliştirme kararı çıktı.

 

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta gerçekleşen zirvede BDT liderleri, ortak ticaret hacminin artırılması, enerji, bilim ve ulaşım alanında işbirliğinin geliştirilmesi, ileri teknoloji alanında ortak çalışmalar ve yatırım konusunda mutabakat sağladı.

Putin, zirvede yaptığı konuşmada, Rusya'nın BDT ülkelerinin çıkarlarını G-20, G-8, APEC ve diğer uluslar arası örgütlerde koruduğunu söyledi. Rus lider 2013'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanlığını devralacak Ukrayna'nın da benzer bir tutum içinde olacağına inandıklarını ifade etti.

Zirve sonrası bir deklarasyon imzalayan liderler BDT mekanizmasının sorunların çözümünde temel enstrüman olarak görülmesi ve BDT yapısının "önleyici diplomasi" için kapasitesinin artırılmasına karar verdi. BDT liderleri organize suçlar, terör ve uyuşturucu ile mücadele konusunda da koordinasyon içinde olunmasını vurguladı.

BDT zirvesi ile ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada 2011'de BDT ülkeleri arasındaki ticaret hacminin kriz öncesi seviyeye ulaştığını yüzde 36 artışla 281 milyar doların yakalandığı belirtildi.

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov yaptığı açıklamada, "Kriz döneminde zor bir süreç yaşadık. Ancak şimdi kriz öncesi seviyeye ulaştık. Tüm BDT ülkelerinin serbest ticaret anlaşmasını onaylamasının ardından bölgede ticari alanda yeni bir ivme yakalanacak…" dedi.

Siyasi ve ekonomik birlik olarak Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1991'de oluşturulan BDT'nin 11 üyesi (Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Ukrayna, Moldova) bulunuyor. Gürcistan'ın Rusya ile yaşadığı 2008 savaşının ardından ayrıldığı örgütün dönem başkanlığını Türkmenistan yürütüyor.

Putin zirve vesilesi ile, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'le ikili görüşme gerçekleştirdi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim