Mahkeme Ankara’da toplu taşıma ücretlerinin 2003 ’deki düzeye indirilmesi yönünde karar verdi. Böylece toplu taşıma ücretleri neredeyse yarı yarıya azaldı. Halk otobüsleri ve dolmuşlar pazartesi günü (08.03.2010) kontak kapattı.
Konu TRT- 2’de yayınlanan İşin Doğrusu programında tartışıldı. Programa katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yeni toplu taşıma ücretlerini değerlendirdi.
Melih Gökçek, "2003 yılından 2010 yılına kadar Türkiye’deki toplam enflasyon yüzde 124 buçuk olmuş. % 125 bir enflasyon var... Buna karşılık yüzde 124 buçukluk enflasyona karşılık Türkiye’de nerede ne artış olmuş. Lastik fiyatlarında % 138’lik zam, motorin fiyatlarında % 135’lik artış var... Peki biz ne yapmışız tam biletler 2003 yılında 90 kuruşmuş şimdi 150 kuruş, aradaki artış ne yüzde 66, enflasyon ne yüzde 124... " diye konuştu.
Ankara’daki uygulama nasıl olacak?
Gökçek, "Biz belediye olarak şöyle bir uygulama yapmaya başladık. Sabahleyin 07:00 den 10:00’a, akşam da 17:00’den 19:30’a kadar pik saatlerde eskiden kaç sefer yapıyorsak birebir aynısını yapacağız. Ama bunun haricindeki saatlerde sefer sayılarımızı 20 dakikada bir yapıyorsak 40 dakikada bir yapacağız" dedi.
Melih Gökçek, birçok idari mahkeme kararı hakkında İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini söyledi.
Gökçek, "Normal adli yargıya dava açacağız. Bu hakimler hakkında belediyenin uğramış olduğu zararın tazmini için dava açacağız." diye konuştu.
Ankara Minübüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacı Bekir Gani ve Ankara Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Mustafa Ali Şişman ise kararın minibüs ile halk otobüsü esnafını zorda bırakacağını söyledi.
“Geciken adalet adalet değildir”
Programa telefonla katılan Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin de konuyu tüketici penceresinden değerlendirdi.
Çetin şöyle konuştu: "Geciken adalet adalet değildir. Adalet olabilmesi için zamanında verilmesi lazımdır. Bu adaletin temel prensibidir. 2005 yılında açılan mahkeme kararı eğer 2009 yılında sonuçlandıysa bu tüketiciler derneğinin ya da federasyonun değil, ya da tüketicilerin değil bu noktada sistemi sorgulamak gerektiğinin sözünü ediyorum. İkincisi de sayın başkanın minibüsçüler esnafını değil oy aldığı halkı düşünmesi gerektiğini söylüyorum."











































