• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

Gürkan Sofya’da Edirne’yi Temsil Etti

Gürkan Sofya’da Edirne’yi Temsil Etti
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, WEBIT Festivali'nin bir parçası olan ve Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandakova ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı...

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, WEBIT Festivali'nin bir parçası olan ve Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandakova ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva'nın eş başkanlığını yaptığı Akıllı Şehirler Zirvesi'ne katıldı. Gürkan, Akıllı Şehirler Zirvesi'nin yanı sıra Sofya'da bir takım ziyaretlerde de bulundu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, açılışını Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandakova'nın yaptığı WEBİT Teknoloji Festivali'ne katıldı. Festivalin "Şehirlerin Akıllı Yönetimi" konulu paneline katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada "19'uncu yüzyılın "İmparatorlukların', 20'inci yüzyılın "Ulus Devletlerinin', 21'inci yüzyılın ise "Şehirlerin Yüzyılı" olduğunu belirterek belediye yönetimlerinin bu duruma ayak uydurmak zorunda olduklarını söyledi.

İnsanların artık kırsal kesimde yaşamak istemediklerini vurgulayan Gürkan, "21. Yüzyılın insanı; artık şehirlerde, daha konforlu ortamlarda yaşamak istiyor. Çünkü şehir yaşamında ihtiyaçlarına cevap verecek her türlü olanağa sahipler" diye konuştu.

Son yıllarda gelişen kent yaşamıyla birlikte şehirlerin yönetiminde yaşanan baskının da her geçen gün arttığına dikkat çeken Gürkan, "Belediye Başkanı olarak yönettiğiniz şehirde yaşayan nüfusun isteklerine cevap vermek ve yaşam kalitesini arttırmakla yükümlüsünüz. Akıllı yönetimlerle, yenilikçi çözümlerle kentteki yaşamı ileriye taşımak için hem alt yapı, hem üst yapı hizmetleri ile aynı zamanda ulaşımı, sağlığı, çevreyi de bütünsel bir yaklaşım çerçevesinde ele alarak, akıllı şehirler sistemini hayata geçirmeye çalışmalıyız" diye konuştu.

GÜRKAN, BİR DİZİ TEMASLARDA DA BULUNDU

WEBIT Teknoloji Festivali nedeniyle Sofya'ya giden Başkan Gürkan, burada bir takım ziyaretlerde de bulundu. İlk olarak Sofya Kütüphanecilik ve Bilişim Teknolojileri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Stoyan Denchev'i makamında ziyaret etti. İki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliği sürecinin konuşulduğu ziyarette Rektör Prof. Dr. Stoyan Denchev, Gürkan'a Fahri Doktora unvanı vererek, doktora cübbesini giydirdi.

FANDAKOVA'DAN EDİRNE'YE "HARİKA ŞEHİR" BENZETMESİ

Gürkan'ın ikinci durağı Sofya Belediye Başkanlığı oldu. Burada Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandakova ile bir araya gelen Gürkan, Edirne Belediyesi olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Edirne'yi "Harika Şehir" olarak tanımlayan Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandakova, "Göreve geldiğiniz günden bu yana gerçekleştirdiğiniz çalışmaları yakından takip ediyoruz. Birçok Bulgar vatandaşının Edirne'ye olan ilgisi yadsınamaz bir gerçek. Edirne modern, tarihi ve kültürel değerlere sahip olan bir kent. Gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştirmeyi hedeflediğiniz başarılı projelerle Edirne'nin değerinin daha da artacağına ve yurtdışından birçok turistin ilgisini çekeceğine eminim" dedi.

"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ"

Daha sonra Ekonomi Politikaları ve Turizm Komitesi Genel Başkanı Petar Kanev'ini makamında ziyaret eden Başkan Gürkan, "Türkiye Cumhuriyeti ve Bulgaristan Cumhuriyeti'nin özellikle bölgesel anlamda ekonomik ilişkileri oldukça iyi durumda. Biz de özellikle kendi bölgemizde bu ilişkilerin geliştirilmesi için epey çaba sarf ediyoruz. Öte yandan Kırcaali, Yambol ve Haskova ile kardeş belediye ilişkilerimiz var. Birlikte birçok farklı projeye imza atarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Edirne'nin hem Yunanistan hem de Bulgaristan'a sınır olması nedeniyle en çok Bulgar turisti biz ağırlıyoruz. Özellikle hafta sonları çok yoğun şekilde Bulgar turistleri görmek mümkündür. Bildiğiniz gibi Edirne'de Bulgaristan Cumhuriyeti'nin Başkonsolosluğu da var. Bulgaristan Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ile Edirne'deki bütün kurumların ilişkilerinin en iyi olduğu dönem Bulgar Konsolos Plamen Teodosiev'in görevde olduğu dönemdir. Teodosiev'in hem Türkçe bilmesi hem de sosyal ilişkilerinin güçlü olması Edirne'deki kurumlar ve Bulgaristan Cumhuriyeti arasındaki ilişkileri güçlü hale getirmiştir. O dönemdeki oranı hala yakalayamadık desem yanlış olmaz" ifadelerine yer verdi. Kanev daha sonra Başkan Gürkan'a Bulgaristan Parlamentosunun Kuruluşu'nun 130. Yılı anısına yaptırılan onur rozetini takdim etti.

"FARKLI DESTİNASYONLAR TURİST SAYISINI ARTTIRIYORUZ"

Edirne'nin yılda yaklaşık 3 milyon turist alan bir şehir olduğuna dikkat çeken Gürkan, "Yaptığımız çeşitli çalışmalarla bu sayının arttırılmasını hedefliyoruz. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş iki tane eserimiz var. Bunlardan biri Selimiye Camii diğeri Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri. Edirne'ye gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu kültür turizmi için şehrimizi tercih ediyor. Farklı projelerle yeni destinasyonlar ortaya koyup turist sayısını arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu vesile ile sizleri de Edirne'de ağırlamaktan mutlu olacağımızı söylemek istiyorum" diye konuştu.

"EDİRNE'YE ÖZGÜ LEZZETLERİ ÇOK BEĞENDİM"

Türkiye'ye de sık sık geldiğini ifade eden Petar Kanev, Türkiye ziyareti sırasında Edirne'de de konaklama imkanı bulduğunu ve Edirne'yi çok beğendiğini söyledi. Türkiye geneline göre Edirne'nin ekonomisinin iyi durumda olduğunu ifade eden Petar Kanev, "Başta Edirne Ciğer'i olmak üzere Edirne'ye özgü lezzetleri çok beğendim. Sizleri burada ağırlamaktan çok mutlu oldum" ifadelerine yer verdi.

Gürkan, son olarak Sofya Bölge Valisi Vesselin Penev'i de ziyaret ederek, bir takım görüşmelerde bulundu.

Gürkan Sofya’da Edirne’yi Temsil Etti

Gürkan Sofya’da Edirne’yi Temsil Etti

Gürkan Sofya’da Edirne’yi Temsil Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim