• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Gürcistan’da “Kanlı Ocak” şehitleri anıldı

Gürcistan’da “Kanlı Ocak” şehitleri anıldı
Gürcistan'da Kanlı Yanvar şehitleri, (Kanlı Ocak) 28. yıl dönümünde, Marneuli ilçesinde Azerbaycan Büyükelçiliği ve Marneuli Belediyesi tarafından...

Gürcistan'da Kanlı Yanvar şehitleri, (Kanlı Ocak) 28. yıl dönümünde, Marneuli ilçesinde Azerbaycan Büyükelçiliği ve Marneuli Belediyesi tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Gürcistan'da Azerbaycanlı-Türklerin yaşadığı Marneuli ilçesinde Azerbaycan Büyükelçiliği ve Marneuli Belediyesi teşebbüsüyle "Kanlı Ocak şehitleri" için anma töreni düzenlendi. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 20 Ocak 1990 yılında Sovyet Kızılordu askerleri tarafından gerçekleştirilen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 137 kişinin ölümü, 700 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan katliamın 28. yıldönümünde Gürcü ve Azerbaycan vatandaşları saygı duruşunda bulundu. Azerbaycan'da, bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe "Kanlı Ocak" (Kanlı Yanvar) olarak geçen 20 Ocak Katliamı'nın şehitleri anma programına katılanlar arasında, Azerbaycan büyükelçiliği çalışanları, Marneuli Belediye Başkanı ve çalışanları, milletvekilleri ve gazeteciler katıldı.

Anma töreninde konuşma yapan Azerbaycan'ın Gürcistan Büyükelçisi Dursun Hasanov, trajedinin nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi verdi. "Bu kanlı trajedi, ulusal lider Haydar Aliyev'in yoğun gayretleriyle ilgili yasal ve siyasi bir değerlendirmeydi" diyen Hasanov, özellikle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in trajediye ilişkin gerçeği dünya topluluğuna getirmesinin ve 20 Ocak şehitlerine özel bir önem vermesinin altını çizdi. Büyükelçi, 20 Ocak olaylarının Azerbaycan halkının görkemli bir kahraman sayfası olduğunu söyledi.

Gürcistan Milletvekili Ruslan Haciyev İHA'ya yaptığı açıklamada, "20 Yanvar (Ocak) 1990 olayları, kalplerimizden çıkarılmadı. Sovyetlerin Bakü kentinde özgürlüğü boğmak için işledikleri kanlı suç ve kanlı cinayet yıllar geçse de bu insanların kalbinde ateşle yaşayacak" dedi. Azerbaycan-Gürcistan bağımsızlığı ve 1989 yılında Gürcistan'da yaşanan olaylara da değinen Hacıyev, "Eski Sovyet İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını kazanan ülkeler Azerbaycan, Gürcistan. Sovyet İmparatorluğu, aynı suçu 9 Nisan'da Tiflis'te, Gürcistan'da işledi. Bu ülkeler özgürlüğüne kavuşmuş ve bu özgürlüğü günü-günden daha yükseklere kaldrımakla kanıtlıyor. Özgürlük neyin pahasına olursa olsun kazanılır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim