• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Güneydoğu’dan Trump’a öfke yağdı

Güneydoğu’dan Trump’a öfke yağdı
ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması, Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Güneydoğu'da...

ABD Başkanı Donald Trump'un Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını açıklaması, Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi Güneydoğu'da da protesto edildi. Cuma namazlarının ardından bir araya gelen vatandaşlar, karara sert tepki göstererek, geri alınmasını istedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler çığ gibi büyüyor. ABD'nin kararı, Türkiye'nin dört bir yanında ve dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Diyarbakır, Mardin, Siirt ve Şırnak'ta da protesto edildi. Cuma namazı çıkışı sokağa dökülen vatandaşlar, sert tepki gösterdikleri kararın derhal geri alınmasını istedi.

Diyarbakır

Diyarbakır'da cuma namazı sonrası Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulucami önünde geniş katılımlı basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya AK Parti Milletvekili Ebubekir Bal, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumali Atilla, AK Parti İl Başkanı Muhammed Dara Akar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. "Kudüs İslam'ındır" pankartının açıldığı açıklamada, "Kahrolsun Trump", "Kudüs düşerse İstanbul düşer", "Mescid-i Aksa'ya sahip çık", "Siyonist oyunu gör" dövizleri taşınıp, sık sık tekbir getirildi.

Mardin

Mardin'de Fuat Yağcı Camisi'nde kılınan cuma namazının ardından cami avlusu ve AK Parti İl Başkanlığı önünde basın açıklamaları yapıldı. AK Parti Mardin Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Orhan Miroğlu, İl Başkanı Abdulhamit Ete, bazı sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaşın katıldığı açıklamalarda, "Müslüman uyuma Filistin'e sahip çık", "Kahrolsun Amerika, kahrolsun İsrail" ve "Katil İsrail Filistin'den defol" sloganları atılarak, sık sık tekbir getirildi.

Cami avlusunda yapılan açıklamada konuşan Memur-Sen Şube Başkanı Mustafa Aydın, "ABD Başkanı Trump evvelki gün bütün dünyanın gözü önünde ve açıkça "Kudüs İsrail'in başkentidir ve ABD Büyükelçiliği de Kudüs'e taşınacaktır" dedi. Bu açıklama insanlığa ihanettir. Bu açıklama fitnenin fitilini tutuşturmak, bölgesel bir savaşı kışkırtmaktır. Trump ve ABD'nin bu kararını şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz" diye konuştu.

AK Parti binası önünde yapılan açıklamada konuşan İl Başkanı Abdulhamit Ete ise asla kabul edilemez gördükleri bu karardan en kısa sürede dönülmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır" ifadelerinde bulundu.

Şırnak

Şırnak'ta sivil toplum kuruluşları öncülüğünde bir grup vatandaş, Geylani Camii avlusunda toplanarak, basın açıklaması yaptı. Sık sık tekbirlerin getirildiği açıklamada, "Kahrolsun İsrail", "Zalimler için yaşasın cehennem" ve "Mecsid-i Aksa onurumuzdur" sloganları atıldı. Burada konuşan AK Parti İl Başkanı Halil İbrahim Erkan, ABD Başkanı Donald Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini kaydetti. Kudüs'ün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ifade ettiği gibi tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayan Erkan, Müslümanlar olarak Kudüs için her türlü çabayı göstermeye ve fedakarlığı yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Silopi ilçesinde ise bir grup Merkez Camisi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Tekbirlerin getirildiği ve sloganların atıldığı açıklamada grup adına konuşan AK Parti Silopi İlçe Başkan Yardımcısı Mahsun Tuncer, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını belirtti. Bunun bölgede barış ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adım olduğunu ifade eden Tuncer, alınan kararın Filistin ve İsrail toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucunun olmayacağını ve bu karardan en kısa sürede dönülmesi gerektiğini aktardı.

Siirt

Siirt'te de Diriliş Fikri Asım Siirt İl Başkanlığı tarafından basın açıklaması yapıldı. Cuma namazı sonrası bir grup, Güres Caddesi Sancaklar Okulu yanında toplandı. Türk ve Filistin bayrakları açan grup, ABD ve İsrail aleyhine slogan atıp, tekbir getirdi. Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan etkinlikte grup adına konuşan Diriliş Fikri Asım Siirt İl Başkanı Abdulcelil Oğuz, Amerika Birleşik Devletleri tarafından alınan Kudüs kararını tanımadıklarını, Kudüs'ün kıyamete kadar Filistin'in başkenti ve Müslümanların kutsalı olarak kalacağını söyledi.

Güneydoğu’dan Trump’a öfke yağdı

Güneydoğu’dan Trump’a öfke yağdı

Güneydoğu’dan Trump’a öfke yağdı

Güneydoğu’dan Trump’a öfke yağdı

Güneydoğu’dan Trump’a öfke yağdı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim