• BIST 9645.02
  • Altın 2419.793
  • Dolar 32.5826
  • Euro 34.7204
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 18 °C

Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı AB'yi böldü

Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı AB'yi böldü
Rusya’nın Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, AB ülkelerinde soruna yol açtı.

Avrupa Birliği, tükettiği gazın yüzde 30’unu aldığı Rusya’nın Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne karşı dururken, Macaristan, Avusturya, İtalya ve Sırbistan'ın aralarında bulunduğu bazı ülkeler ise AB’den bağımsız olarak projeye desteğini sürdürüyor.

Brüksel'deki Carnegie Enstitüsü’nden dış politika ve enerji uzmanı Sinan Ülgen, AA muhabirine, Güney Akım’ın Rusya için ekonomik ve politik açıdan önemli bir proje olduğunu söyledi.

AB’nin, Rusya'ya doğalgazda olan enerji bağımlılığını azaltmayacağı hatta konsolide edeceği için Güney Akım’a karşı durduğuna işaret eden Ülgen, "Rusya'nın Kırım müdahalesinde sonra, AB-Rusya siyasi ilişkileri daha da gergin bir nitelik kazandı ve Güney Akım'a karşı tepkiler çoğaldı" ifadesini kullandı.

Yeni dönemde AB'nin öncelikli hedeflerinden birinin enerji alanında ortak dış politika uygulanması olacağının altını çizen Ülgen, "Bu yönde bir yasama faaliyeti olması durumunda, Rusya karşısında AB'nin eli ve müzakere pozisyonu güçlenecek" dedi.

"Güney Akım, Rus enerji diplomasisinin gücünü gösteriyor"

İngiltere'nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Chatham House'un Rusya ve Avrasya Uzmanı John Lough ise Rusya’nın Güney Akım’dan vazgeçmeye niyetinin olmadığını ve bu durumun Avrupa - ABD - Rusya üçgeninde yeni bir kriz kaynağı yarattığını belirtti.

AB’nin baskılarına rağmen Rusya ve Avusturya arasında imzalanan Güney Akım anlaşmasının, Rus enerji diplomasisinin gücünü gösterdiğini savunan Lough, "Rusya’nın doğalgaz sevkiyatında Ukrayna’yı baypas etmesi halinde, elindeki enerji kozunu Ukrayna üzerinde daha rahat kullanabilecektir" ifadesini kullandı.

Güney Akım'a destek veren Avrupa ülkeleri

Rusya ile Avusturya arasında Güney Akım’ın inşasına başlanmasına dair anlaşma geçen hafta imzalanmıştı. İtalya’nın Avrupa politikalarından sorumlu Devlet Bakanı Sandro Gozi, Güney Akım’ın Avrupa açısından stratejik bir proje olduğunu ve 1 Temmuz’dan itibaren başlayan AB Başkanlığı döneminde söz konusu projenin hayata geçirilmesi için gereken tüm kolaylıkları sağlayacaklarını belirtmişti.

İtalya ve Avusturya’nın yanı sıra, Güney Akım hattının güzergahı üzerindeki diğer ülkeler Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan  ve Bulgaristan projeye resmen destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Rusya, yıllık 63 milyar metreküp kapasiteli olması planlanan Güney Akım ile Avrupa’ya gönderdiği doğalgazın yarısını üzerinden geçirmek zorunda olduğu Ukrayna’yı ‘baypas’ etmeyi amaçlıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim