• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Güneşten elektrik üretmede ilk ihale

Güneşten elektrik üretmede ilk ihale
Türkiye'de güneş enerjisinden lisanslı elektrik üretimi için ilk ihale 12 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

İhalede Elazığ bölgesindeki 8 megavatlık kapasite için 5, Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasite için 2 firma yarışacak.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranını artırmayı amaçlayan Türkiye, bu kapsamda güneş potansiyelini enerji üretiminde daha etkin kullanacak. Bu kapsamda ilk olarak 600 megavatlık güneş enerjisine dayalı lisanslı üretim başvuruları yatırıma dönüşmeye başlıyor.

123123.jpg

Mevzuat gereği, güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere yapılmış ön lisans başvurularından aynı sahada, aynı bağlantı noktasına, aynı bağlantı bölgesine bağlanmak için birden fazla başvurunun bulunması durumunda, sisteme bağlanacak olanı belirlemek için Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yarışma yapılacak.

Bu doğrultuda güneş enerjisine yönelik ilk yarışma Elazığ ve Erzurum bölgeleri için 12 Mayısta TEİAŞ Genel Müdürlüğünde gerçekleştirilecek.

İhalede Elazığ bölgesindeki 8 megavatlık kapasite için 5, Erzurum bölgesindeki 5 megavatlık kapasite için 2 firma yarışacak.

Elazığ bölgesi için yapılacak yarışmaya Solentegre Enerji, RA Güneş, Güçlü Tekstil Limited Şirketi, İnşar Enerji, Başakkent Güneş Enerjisi Üretim AŞ; Erzurum bölgesi için yapılacak yarışmaya Makronom Enerji Üretim Limited Şirketi ve Halk Enerji katılacak. Bu yarışma aynı zamanda Türkiye'nin diğer lisanslı GES projelerinin de bir provası niteliğini taşıyacak. Bundan sonraki aşamada belirlenen bölgeler için ayrı ayrı dönemlerde yarışma yapılması bekleniyor.

Şırnak bölgesi için sadece Park Teknik başvuru yaptığı için bu bölgeye yönelik yarışma yapılmayacak.
- Yüksek katkı payı veren yatırım yapmaya hak kazanacak

Yarışma TEİAŞ tarafından oluşturulan komisyon tarafından yapılacak. Komisyon, TEİAŞ personelinden bir başkan ile en az 4 asil üyeden oluşacak.

Yarışmaya katılan şirketler, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere en fazla 3 yıl içerisinde birim megavat başına TEİAŞ'a katkı payı ödeme taahhüdünde bulunacak. Kesişen projeler olması durumunda daha yüksek katkı payı teklifi veren proje sahibi şirket, kesişen alanı kullanma hakkını elde edecek.

Şirket, katkı payı tutarını, üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak üzere 3 yıl içerisinde ve yıllık eşit taksitler şeklinde TEİAŞ'a ödeyecek.

Güneş enerjisi potansiyeli bakımından Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye'de, yıllık 380 milyar kilowatt/saatlik (kW/s) güneş enerjisi potansiyeli bulunduğu belirtiliyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim