• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Güneşlenme keyfi kâbusunuz olmasın

Güneşlenme keyfi kâbusunuz olmasın
Sağlık için vazgeçilmez bir vitamin olan D vitamininin en önemli kısmı güneşten karşılanabiliyor.

Ramazan dolayısıyla deniz ve güneş tatilini erteleyenler, şimdiden plan yapmaya başladı. Türk Dermatoloji Derneği, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı şu günlerde, güneş yanıklarının önüne geçmek için yapılması gerekenleri açıkladı.

Sağlık için vazgeçilmez bir vitamin olan D vitaminin en önemli  kaynağının güneş olduğunu hatırlatan Türk Dermatoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Emel Öztürk Durmaz, “yanmadan” D vitamini sentezlemenin ipuçlarını verdi.

GÜN ORTASINDA GÜNEŞLENİN

Kemik sağlığı için elzem bir vitamin olan D vitaminin, aynı zamanda bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması, kas sağlığı, deri sağlığı ve beyin gelişiminde de önemli rol oynadığını söyleyen Prof. Dr. Durmaz, D vitamini sentezinin en yüksek seviyede olduğu saatlerin UVB maruziyetinin yüksek olduğu gün ortası saatleri olduğunu belirterek, “Güneş yanığına, deri yaşlanmasına ve deri kanserlerine yol açan bu zararlı ultraviyole dalga boyu, aynı zamanda deride D vitamini sentezinin en yüksek seviyede yapılabildiği  yararlı ultraviyole dalga boyudur” dedi.

Prof. Dr. Durmaz, yaz aylarında eller, kollar ve yüzün haftada 3 gün öğle saatlerinde 15-30 dakika güneşlendirilmesinin günlük D vitamini ihtiyacını karşılayabildiğini söyledi.

KREMLER KANSER YAPMAZ

Güneşten koruyucuların, inorganik veya organik yapıda olabildiğini ifade eden Durmaz, bu kremlerin piyasaya sürülmeden önce birçok güvenirlik testinden geçirildiğini hatırlatarak, “Halk arasında inanılanın aksine güneşten koruyucu kremler deri kanserlerine sebep olmazlar” dedi.

D VİTAMİNİ ALIMINI ENGELLEMEZ

Güneşten koruyucuların düzenli ve uzun süreli kullanımının, D vitamini sentezini etkileyebileceği ve D vitamini eksikliğine yol açabileceğine yönelik iddiaların gerçek dışı olduğunu vurgulayan Prof. Durmaz, “D vitamini zaten diyetle ve besin destekleri ile bir miktar alınmakta, aynı zamanda kısa süreli güneşlenme ile yeterince sentezlenebilmektedir” dedi.

Koruma faktörü 15'ten büyük olmalı

Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri hem deri yaşlanmasını hem de deri kanseri riskini azaltıyor.

Güneş kremi sadece deniz kenarında ve yazın değil, günlük hayatta da dışarı çıkmadan önce kullanılmalıdır.

Kremlerin koruma faktörleri (SPF) 6 - 50 arasında değişir.  Etkili  bir korunma için numarası 15'ten büyük olan güneşten koruyucu kremler tercih edilmelidir.

Krem dışarı çıkmadan yarım saat önce  sürülmeli ve gün içinde birkaç saatte bir yinelenmelidir.

Piyasada bulunan bazı güneş yağlarında ise SPF değeri bulunmaz; bunlar gerçek anlamda güneşten koruyucu değillerdir.

Üzerinde SPF değeri yazan kremler tercih edilmelidir. Bronzlaştırıcı kremler, susam yağı, zeytinyağı, badem yağı gibi bitki yağlarının güneşten koruma özellikleri yoktur.    

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim