• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Ceylan: “Çanakkale Geçilmez”

Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Ceylan: “Çanakkale Geçilmez”
Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Çanakkale Zaferi'nin 101. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Ceylan; "Bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi, Türk Milletinin asırlar boyunca hür yaşadığı bu topraklarda sonsuzda kadar hür yaşayacağının en büyük ispatıdır" dedi.

101. Yıl dönümünü kutladığımız bu günlerde Çanakkale Zaferi ve bu zafer için canlarını veren aziz şehitlerimizin bu vatanın ebedi bekçileri olduğunu belirten Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, "Başta İngiliz donanmaları olmak üzere İtilaf devletleri, Çanakkale Boğazı'nı geçmek suretiyle Rusya'ya yardım yapmayı planlamış ve 1. Dünya Savaşı'nı kısa yoldan bitirmeye çalışmıştır. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya'yla güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletlerini zayıflatmak amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır" diye konuştu.

Çanakkale'nin deniz ve kara savaşlarının; Türk Ulusal tarihinin 1800'lü yıllarının hemen çoğunluğunda görülen yenilgilerden sonra askeri ve siyasal varlığını bir kez daha kanıtladığı savaşlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Alpaslan Ceylan,"Harp tarihine bakıldığında askeri zaferlerin daima taarruzi bir harekâtın sonunda kazanıldığı görülür. Çanakkale savaşları ise savunan orduların taarruz edenleri yenilgiye uğratmış olduğu, hemen hemen tek örnektir. Tüm itilaf devletlerine ibretlik bir ders vermiştir Çanakkale; çanakkale geçilmez.

Çanakkale Zaferi; Öz vatanını korumak için şahlanan yaralı ve yorgun bir ulusun, sayı ve maddi açılardan üstünlüğü tartışılmaz olan düşmanlarını yenerek, onları felce uğrattığı tarihte eşine az rastlanan bir savaştır. Bu yönüyle zafer, dünya harp tarihlerine geçmiş ve Türk tarihine de altın harflerle yazılıp Türk'ün kahramanlık ve şeref abidesi olmuştur." diye konuştu.

"Mustafa Kemal'in Anafartalar'da parlayan yıldızının 18 Mart'ta göğe yükselmiş, bu zaferin, Türk'e, öz benliğini ulusal kimliğini bulma yolunu göstermiş, Türk bağımsızlık savaşının temelleri Çanakkale'nin sularında ve Conk Bayırı'nda atılmıştır" diyen Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, "18 Mart Çanakkale Zaferi, Anafartalar yangınının bir kıvılcımıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihe geçen ilk kahramanlığı 18 Mart'ın beşiğinde doğmuş; bu şahsiyet, Sakaryalarda şahlanmış, Dumlupınar'da Türk'ün kaderini değiştirmiş 9 Eylül 1922'de Ulusumuzu dünya uluslararasındaki şerefli mevkiye yükseltecek son zaferi kazanmıştır. Asrın büyük lideri Mustafa Kemal, batının bütün Anadolu ve Boğazlar politikalarını yerle bir ederek, küllerinden yeniden bir devlet kurarak modern Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atmıştır. Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü münasebeti ile Başta Gazi Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşlarını rahmetle yâd eder, tüm Çanakkale Şehitlerinin ve yurt için can veren yiğitlerin mekânlarının cennet olmasını temenni ederiz." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim