• BIST 9079.97
  • Altın 2325.218
  • Dolar 32.3458
  • Euro 34.9467
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Gümüşhane’nin yerel meyve çeşitleriyle ilgili komisyon çalışması tamamlandı

Gümüşhane’nin yerel meyve çeşitleriyle ilgili komisyon çalışması tamamlandı
Bir zamanlar Osmanlı saraylarına meyve gönderen şehirlerden olan Gümüşhane'de son dönemde nesli tehlikeye düşen yerel çeşitlerin yeniden canlandırılmasıyla...

Bir zamanlar Osmanlı saraylarına meyve gönderen şehirlerden olan Gümüşhane'de son dönemde nesli tehlikeye düşen yerel çeşitlerin yeniden canlandırılmasıyla ilgili geçtiğimiz ay İl Genel Meclisi gündemine gelen konuyla ilgili çalışma komisyon tarafından tamamlandı.

Meclis üyeleri Zülfikar Bal, Hüseyin Bedir, Mustafa Pala, Erbil Taştan, İsmail Tozlu, Tuncay Taşdemir, Hayati Topçu ve Mehmani Aygün'ün imzasıyla sunulan önerge ile yerel meyvelerden "Göbek elması", "Misket elması", "Hacı Hamza armudu", "Cinci armudu", "Turşu armudu" gibi çeşitlerin neslinin tükenmek üzere olduğu belirtilerek, bu konuda çalışma yapılması teklif edilmişti.

Konunun Pestil, Köme, Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonuna havale edilmesinin ardından komisyon çalışmasını tamamlayarak Kasım ayı toplantıları sırasında İl Genel Meclisi'ne sundu.

Komisyon Başkanı Zülfikar Bal, komisyonda Gümüşhane'nin yerel meyvelerinden göbek elması, misket elması, hacı hamza armudu, cinci ve turşu armudu gibi meyvelerin neslinin tükenmek üzere olduğundan hareketle bu meyvelerin neslinin artırılması, fidancılığın ve profesyonelce yerinde aşı yapılarak geliştirilmesini sağlamak amacıyla çalışma başlatılması konusunu görüştüklerini söyledi.

2018 yılında 5 bin 500 adet yerel meyve fidanı dağıtılacak

Konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile görüştüklerini anlatan Bal, "Yaptığımız görüşmelerde bu konuyla ilgili kurumun çalışmasının olduğunu. Erzincan'da fidan yetiştiriciliği yapan kuruluşlarla temasa geçerek 2018 yılı içerisinde hacı hamza, cinci, çermail, arpa armutları, misket elması, yerli ceviz, kiraz, üzüm eriği ve göğem eriğinden oluşan 5 bin 500 adet fidanın dağıtılacağını öğrendik. Bu fidanların bakım ve budanması ile ilgili il ve ilçe tarım müdürlükleri destek verecek" dedi.

2019 yılında 20 bin fidan için ödeneğe olur verildi

Bal, 2019 yılında 20 bin fidan dağıtılabilmesi için 75 bin TL ödeneğe ihtiyaç duyulduğunun kendilerine iletildiğini, bunu olumlu karşıladıklarını belirterek, "İl Genel Meclisimizden alacağımız kararla bu iş için şartlı olarak tanımlanmak üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne 75 bin lira ödenek talep ediyoruz" diye konuştu.

Konuyla ilgili çalışma yaptıklarını anımsatarak "Ata meyvelerimizi kaybetmeyeceğiz" diye konuşan Bal, 75 bin liralık ödeneğin İl Genel Meclisi üyeleri tarafından uygun görülmesi nedeniyle Meclis üyelerine teşekkür etti.

Gümüşhane’nin yerel meyve çeşitleriyle ilgili komisyon çalışması tamamlandı

Gümüşhane’nin yerel meyve çeşitleriyle ilgili komisyon çalışması tamamlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim