• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Gümüşhane’de organik arıcılık gelişiyor

Gümüşhane’de organik arıcılık gelişiyor
Türkiye'nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip illerinden olan ve kimyasal ilaç ve gübrenin en az satıldığı il olan Gümüşhane'de organik arıcılığa...

Türkiye'nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip illerinden olan ve kimyasal ilaç ve gübrenin en az satıldığı il olan Gümüşhane'de organik arıcılığa yönelik yatırımlar ve desteklemeler her geçen gün artıyor.

Bu kapsamda Gümüşhane'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arıcılara 200 bin TL değerinde organik kovan ve organik varroa ilacı dağıtımı yaptı.

Kurum bahçesinde düzenlenen törende konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, 10 çiftçiye 460 organik kovan, 22 çiftçiye de 3 bin 520 adet organik varroa ilacı dağıtımı yapılacağını belirterek, "Gerçekleştirdiğimiz bu proje bedeli olan 200 bin lira bakanlığımız tarafından karşılandı" dedi.

"Zigana dağı ile Kop dağı arası Türkiye'nin en zengin endemik bitkisine sahip"

Gümüşhane'nin bir tarım kenti olduğunu kaydeden Birşen, Gümüşhane coğrafyası ile ilgili SWOT analizi yaptıklarını belirterek, "Zigana dağı ile Kop dağı arası gerçekten Türkiye'nin en zengin endemik bitkisine sahip. Bizim de bunu değerlendirmemiz, ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Çitçimizin gelir seviyesini yükseltecek hamleler yapmamız gerekiyor. Bunu projelendirmemiz gerekiyor. Biz bir eylem planı hazırladık. Ceviz de bir eylem planı hazırladık. Balda da bir eylem planı hazırladık. 2015 yılında başlattık bunu da. İlk yıllarda daha mütevazi desteklemeler verdik. Ama bu sene bakanlığımızdan güçlü bir ödenek koparınca böyle devasa kovanları burada görmek bizi gerçekten mutlu etti" diye konuştu.

"Kovan başı verim Türkiye'de 16, Gümüşhane'de 18 kilogram"

Gümüşhane'nin zor coğrafyasında zor şartlarda üretim yapıldığını dile getiren Birşen, yüzde çiftçinin yüzde 50 değil, yüzde 100 desteklenmesi taraftarı olduğunun altını çizerek, "Türkiye olarak şuanda Çin'den sonra dünya ikincisi durumundayız. Ama bal üretimi bakımından kovan başı veriminde istediğimiz seviyede değiliz. Türkiye ortalaması kovan başı verim 16 kilogram, Gümüşhane'de 18 kilogram. Ama bu yeterli değil bizim için. Bunu daha da arttırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"40 bine yakın bir kovan varlığımız söz konusu"

Bakanlığın arıcılık kayıt sistemine göre Gümüşhane'de 528 kayıtlı arıcı bulunduğunu ifade eden Birşen, şunları söyledi: "40 bine yakın bir kovan varlığımız söz konusu. Bu sene de sezon iyi gitti. Türkiye'de yeteri kadar konvansiyon üretim söz konusu balda. Ama biz bunun organik yaparsak çiftçimizin daha çok kazanacağını düşündük. Organik tarımda girdiler daha maliyetli. Kovanlar pahalı. Biz burada yüzde 80 hibe verdik. Mum en büyük girdi. İlaçları da destekleme kapsamına aldık. Kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının ücretlerini de biz karşılayalım dedik. Sadece bal ana ücretlerini arıcılarımız karşılasın dedik. Böyle bir eylem planı hazırladık."

"Türkiye'de kimyasal ilacın ve gübrelerin en az satıldığı il Gümüşhane"

Bugün gelinen noktada Gümüşhane'de 22 tane organik arıcı olduğunu dile getiren Birşen, "2018'de 2 bin kovanla biz bal üretimine devam edeceğiz. Bu sene tam 10 ton organik bal üretimimiz gerçekleşmiştir. Bu da ilimize artı katma değer sağlamıştır. Gümüşhane doğallığıyla, organikliğiyle ön planda olan bir ilimiz. Gümüşhane'nin komple organik tarım havzası ilan edilme durumu var, bunun çalışmaları devam ediyor. Gümüşhane merkezde kimyasal ilaçlarda hiç bayimiz yok. Türkiye'de kimyasal ilacın ve gübrelerin en az satıldığı il Gümüşhane diyebiliriz. Elimizde böyle bir fırsat varken o zaman bizim buradan kazanç elde etmemiz lazım dedik ve organik bal üretmeye başladık. İnşallah önümüzdeki yıllarda organik kovan ve üretici sayımız artarak devam edecek. Biz bunu yaparken köyü komple organik havza kapsamına aldık. Havza bazlı çalıştık. Konvansiyel arıcı ile organik arıcıyı yan yana koymadık. Eğitimler verdik. Bunlar da projenin başarılı olmasında etkili oldu" şeklinde konuştu.

'Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu" projesi başlıyor

Arıcılar Birliği ile hazırladıkları "Gümüşhane Balının Marka Yolculuğu" projesinin DOKAP tarafından kabul edildiğini ve sözleşmesinin imzalandığını kaydeden Birşen, "İnşallah Gümüşhane balını paketleyeceğiz, ambalajlayacağız ve tüketicinin huzuruna sunacağız. Böylelikle Gümüşhane ön planda olacak. Güzel şeyler oluyor diye umut ediyorum. Arıcılık zor bir iş biliyorum. Ama zahmetsiz de rahmet gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Törende konuşan organik arıcılık yapan üretici Ahmet Çubukçu ve Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Niyazi Gül de desteklerin artarak devam etmesi temennisinde bulunarak Gümüşhane'de arıcılık konusunda çok büyük adımlar atıldığını vurguladı.

Etkinlikte daha sonra arıcılara organik kovanları ve organik ilaçları dağıtıldı.

Gümüşhane’de organik arıcılık gelişiyor

Gümüşhane’de organik arıcılık gelişiyor

Gümüşhane’de organik arıcılık gelişiyor

Gümüşhane’de organik arıcılık gelişiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim