• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Van'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı Van'da
Bakan Yazıcı: "Kimse fiziki güç kullanarak, mal, can varlığına, yaşam hakkına tecavüzde bulunamaz. Kanunların en ağır yaptırımı olan suçtur birini öldürmek. İnancımıza göre bir kişiyi öldürmek alemi öldürmektir"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Kimse fiziki güç kullanarak, mal, can varlığına, yaşam hakkına tecavüzde bulunamaz. Kanunların en ağır yaptırımı olan suçtur birini öldürmek. İnancımıza göre bir kişiyi öldürmek alemi öldürmektir" dedi. 

Süphan Mahallesi'nde yapımı tamamlanan Bendevi Palandöken Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (ESOB) hizmet binasının açılış törenine katılan Bakan Yazıcı, esnaf ve sanatkarların aileleriyle 10 milyon insanı temsil ettiğini, bu nedenle esnafın Türkiye toplumunun ekonomik ve sosyal hayatının da orta direğini oluşturduğunu söyledi.

Esnafın mahallelerdeki, sokaklardaki emin insanlardan oluşan ve bu özellikleriyle geçmişin en zengin değerlerinden biri olan ahiliğin bu günkü temsilcileri olduklarını vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet hükümetleri olarak ülkenin yönetim sorumluluğunu, milletin bize tevdi ettiği günden bu yana tüm Türkiye'de, ortak vatanımızda ve 77 milyon nüfusumuzla birlikte ülkedeki konuları irdelediğimizde hiçbir sorunu ötelemedik, hiçbir kesimi ötekileştirmedik. Her kategoriyle ilgili yapmamız gerekenleri imkanlar dahilinde yapmaya çalıştık. 2002 yılında esnaf ve sanatkarlarımızın Halk Bankası'ndan aldığı kredi karşılığında kullandığı faiz yüzde 56 idi. Kullanılan kredi miktarı ise 156 milyon lira civarında. Bugün itibarıyla kullanılan kredi miktarı 12 milyar lira düzeyindedir. Halk Bankası'ndan kullanılan kredi faizleri bir yılı aşmazsa yüzde 4, bir yılı aşıyorsa yüzde 5. Aradaki farka bakın."

Bakan Yazıcı, kredi kullanan esnafın geri ödemelerinde de hiçbir sorun yaşanmadığını, bunun da esnafın ne kadar emin insanlardan oluştuğunun önemli bir göstergesi olduğunu bildirerek, esnafla ilgili kredi olayının ötesinde, Esnaf Destek Projesini, Esnaf Bilgi Sistemini hayata geçirdiklerini, esnaf örgütlerinin hizmet verdikleri çalışma ortamlarının da düzenli olması için gereken desteği sağladıklarını dile getirdi.

Vatandaşın yüzünün gülmesiyle kendi yüzlerinin de güldüğünü ve insanların mutluluğundan memnuniyet duyduklarını anlatan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Elbette Van, Türkiye açısından, ülkenin ekonomik olarak gelişmesi açısından çok önemli bir ilimiz. Türkiye'nin ürettiğini, Ortadoğu'ya pazarlayacağı önemli kapılar bu bölgede. Biz de bu kapılarla ilgili çalışma yürütüyoruz. Pazartesi günü İran Cumhurbaşkanı Ankara'da. İnşallah sınır kapılarını konuşacağız. Bunların ticarete açılmasıyla önemli bir ekonomik gelişme sağlanacaktır. 2011 yılında 6111 sayılı kanunla Türkiye'nin en büyük borç yapılandırmasını gerçekleştirdik. Şimdi buna benzer yeni bir uygulama hazırlık aşamasında. İnsanlarımızın sıkıntısını giderecek bir uygulamayı hayata geçireceğiz.

Ayrıca sizlerin uzun zamandır beklediğiniz bir şey var. AVM Yasası'yla ilgili beklenen düzenleme. Biz bunun adını değiştirdik artık buna Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı diyoruz. Bunu her yönüyle tartıştık, müzakere ettik. Farklı talepler, itirazlar, haklı görenler var. Yaptığımız müzakereleri toparladık, tasarıya bağladık, başbakanlığa gönderdik. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek ve karara bağlanacak. İnşallah yıl sonuna kadar meclisten geçer. Esnafımızın ne denli önemli işler yürüttüğünü dikkate alan ve ekonomik düzenin işleyişini bozmayan bir düzenleme olacak."

Yazıcı, Türkiye'nin en önemli sermayesinin ekonomik büyüklüğün ötesinde beşeri kaynağı olduğunu, bunun için de her yıl bütçede en büyük payı önce eğitime, sonra sağlığa ayırdıklarını anımsatarak, Türkiye'nin kardeşliğiyle yükselen bir ülke olmasını istemeyenlerin olduğunu dile getirdi.

-Çözüm süreci

"786 bin kilometrekare ortak vatanımızda yaşayan 77 milyon insanımızın kardeşliği en büyük sermayemizdir" diyen Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizdeki kardeşliği güçlendirecek çözüm süreciyle ilgili herkese önemli sorumluluk düşüyor. Hassasiyet içinde olmalıyız. Ülkenin daha güçlü olmasını istemeyen iç ve dış unsurlar var. Sürecin tıkanmasını isteyenler var. Dün ülkede yasak olan şeyler bugün yok. Sabah kalktığımda TRT 6'yı açtım ve izledim. Bunların kıymetini bilelim. Herkes ne istiyorsa onu konuşacak. Diğer talepler oturulur konuşulur, ortak akılla bunlar çözülecektir. Kimse fiziki güç kullanarak, mal, can varlığına, yaşam hakkına tecavüzde bulunamaz. Kanunların en ağır yaptırımı olan suçtur birini öldürmek. İnancımıza göre bir kişiyi öldürmek alemi öldürmektir. Oturup konuşalım, konuşmak anahtardır. Hakaret etmeler, küçük düşürmeler olmadan, sözcükler arasında başka nedenler aramadan oturup konuşacağız. Hiçbir sorunu ötelemiyoruz, kimseyi görmezden gelmedik. Hizmet üretirken, ayrıma girmedik. İnsanlar arasında ayrım yapmadık. İnsan olması önemli, bunu dikkate aldık. Diğer partilerimizin proje üretemeyişinin nedeni bizim bu topyekun bakışımız. İnşallah hep birlikte Türkiye'yi daha farklı aşamalara getireceğiz. Refahı daha adil şekilde dağıtarak insanlar arasındaki farkları azaltacağız."

Vali Aydın Nezih Doğan ise hem Van hem de Türkiye için dönüm noktasında olan çözüm sürecinin en önemli dönemlerini yaşadıklarına dikkati çekti.

Küreselleşmenin, insanları iki yönde etkilediğini, büyük işletmelerin dünya ile sürekli iletişim halinde olduklarında daha hızlı ilerlediğini, küçük çaplı işletmelerin de bu küreselleşme karşısında geride kaldığını belirten Doğan, insanların ürettikleri emeklerine çok sıkı sarılması gerektiğini kaydetti.

Doğan, esnafın bir kentin gelişmesinde en önemli unsurlardan biri olduğuna işaret ederek, bu nedenle insanların birbirine çok sıkı sarılması gerektiğini ifade etti.

-TESK Başkanı Palandöken

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de binanın yapıldığı alanın kendilerine tahsis edilmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok önemli desteğinin olduğunu bildirerek, şöyle dedi:

"Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz hizmet binasına ismimin verilmesi beni çok duygulandırdı. Van zaten bir marka kent. Zaten kısa zaman önce rekorlar kitabına girdi. Sizin içinizden çıkan bakanlar, milletvekillerimiz çok değerli çalışmalara imza atıyorlar. Önemli olan bölgedeki huzur, huzura neden olan da hükümetlerin yaptığı çalışmalardır. İnsanlar bölgeye tekrar dönecek, turizm gelişecek. Türkiye'de kardeşlik temasının işlendiği bir dönemi yaşıyoruz. Binamızın hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah esnafımız huzurlu, bereketli bir dönem yaşar."

Konuşmaların ardından ESOB hizmet binasının açılışını yapan Bakan Yazıcı ve beraberindekiler, binada incelemelerde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim