• BIST 9803.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, soruları yanıtladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, soruları yanıtladı
"(Irak'a karayolu ile sevkiyatlarında yaşanan güvenlik sorunları) Bu sorunu by-pass etmek için hükümet olarak seçenekler arıyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Irak'a karayolu ile yapılan sevkiyatlarda bazı güvenlik sorunları yaşandığını belirterek, "Bu sorunu by-pass etmek için hükümet olarak seçenekler arıyoruz" dedi.

Yazıcı, Bakanlık Toplantı Salonu'nda İran Sanayi, Ticaret ve Madenler Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile görüşmesinin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin "Kuzey Irak'ta IŞİD nedeniyle yaşanan güvenlik tehdidi var. Türk kamyonlarının İran üzerinden Irak'a geçişi konusunda alınmış bir karar var mı?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Yazıcı, şunları kaydetti:

"Kuzey Irak'a giriş yaparak, Irak'ın diğer bölgelerine sevki yapan taşıyıcılarımız var. Güvenlik sorunları var. Bu sorunu by-pass etmek için hükümet olarak seçenekler arıyoruz. Hükümet olarak görevimiz, risk olan bölgelerde yeni yolları, by-pass'ları aramak. Ekonomi yönetimi Irak'ın değişik bölgelerine ürün taşıyanların, Kuzey Irak'a girdikten sonra İran üzerinden (Irak'ın güneyine doğru) geçişlerini sağlamak üzerine formülasyon oluşturuldu. İnşallah bunu hayata geçireceğiz. Şu anda (tamamen) başlamış değil."

Aynı soru üzerine konuk bakan Nematzade de "Halihazırda Türk kamyonları İran'a geçiş yapıp, Irak'a geçiş yapıyorlar. Diğer taraftan Türk kamyoncularının yolunu kısaltmak için başka bir güzergah önerdik. Bu, yolu yaklaşık 500-600 kilometre kısaltacaktır. Bu güzergahı faaliyete geçirmek için çaba göstereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer bir gazetecinin "Sınır kapılarında Irak'taki son gelişmelerden sonra geçişlerde herhangi bir kısıtlama yapıldı mı?" şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Yazıcı, "Türkiye her zaman kapılarında tedbirleri alır, almaya da devam eder. Hiçbir zaman güvenlik önlemini göz ardı etmez. Gerekli önlemler alınıyor. 'Kim gelirse gelsin' gibi bir durum da yok" diye konuştu.

Irak'taki kargaşa ortamı nedeniyle sınır kapılarında ara ara yoğunluk yaşanabildiğini belirten Yazıcı, "Habur Sınır Kapısında yığılma var. Pasaportu olmayanlarla ilgili bir bekletme söz konusu. Arkadaşlarımız çalışıyor" dedi.

"Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğunda yaşanan olaylar çerçevesinde, İran olarak coğrafyaya yönelik endişeleriniz var mı?" şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Nematzade, "Kendisini Müslüman olarak nitelendiren örgüt, terörist eylemler yapıyor. Biz, bu konuyla ilgili tutumuzu başından beri gösterdik. Siyasi ve uluslararası kanallar aracılığıyla bunu kınadık. Umut ediyoruz ki inşallah bu son bulur. Irak'a yapabileceğimiz bir yardım varsa, bunu esirgemeyeceğiz" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim