• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Gümrük Bakanı Tüfenkçi Batum’u ziyaret etti

Gümrük Bakanı Tüfenkçi Batum’u ziyaret etti
Gümrük Bakanı Bülent Tüfekçi, resmi temaslarda bulunmak amacıyla Gürcistan'ın tatil beldesi Batum'a geldi.

Gümrük Bakanı Bülent Tüfekçi, resmi temaslarda bulunmak amacıyla Gürcistan'ın tatil beldesi Batum'a geldi. Batum Havalimanı'ndan Sarp Sınır Kapısı'na geçen Tüfenkci'yi, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri ile Acara Özerk Cumhuriyeti Hükümet Başkanı Archil Khabadze karşıladı.

Sarp Sınır Kapısı'nın her iki ülke tarafta işleyişi hakkında bilgi alan Tüfenkci ve Khaduri görüştü. Ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Toplantılarda; ticari ve ekonomik işbirliğinin arttırılması, sınır kapılarının yönetimi konusunda koordinasyon, yük ve yolcu taşımacılığında gümrük geçişlerinin daha da sadeleştirilmesi konularının ele alındığı bildirildi.

Daha sonra basına açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkçi, Sarp Sınır Kapısı'nın ülkeler arasındaki en önemli geçiş noktası olduğunu söyledi. Tüfenkci, "Türkiye ile Gürcistan arasındaki mevcut işlemlerin yaklaşık yüzde 95'i bu kapıdan yapılmaktadır. Bugünkü durumda Sarp yıllık 6 milyondan fazla yolcuya ve yaklaşık 1 milyon 200 bin taşıta hizmet vermektedir. Bu haliyle, yolcu sayısı itibarıyla Türkiye'nin en büyük kara hudut kapısıdır. Kapının daha iyi çalışabilmesi için alınması gerekli tedbirleri belirleyip bu yönde çalışmalara başlayacağız. Kapının işleyişini nasıl rahatlatabiliriz? Girişlerin daha hızlı, daha güvenli olması için neler yapabiliriz, bunları değerlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri de yaptığı açıklamada, Türkiye ile Gürcistan'ın tarihi temelleri olan çok yakın bir işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Söz konusu işbirliğine Azerbaycan'ın da dahil olduğunu belirten Khaduri, her 3 ülkenin koordineli hareket etmesinin bölge lojistik ve transit taşımacılığı açısından önemini vurguladı. Ülkeler arasında Bakü- Tiflis- Kars( BTK) demiryolu, İpekyolu projelerin yakın zaman da hayat bulacağını belirten Kahaduri, gelecekte söz konusu projelere Türkmenistan ve Kazakistan'ın da dahil edilebileceğini bildirdi.

İlk yurtdışı ziyareti sırasında Bakan Tüfekçi'ye Artvin Valisi Mehmet Ali Öztürk ve Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü eşlik etti.

Gümrük Bakanı Tüfenkçi Batum’u ziyaret etti

Gümrük Bakanı Tüfenkçi Batum’u ziyaret etti

Gümrük Bakanı Tüfenkçi Batum’u ziyaret etti

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim