• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Gül'ün akşam yemeğinde süpriz ünlü

Gül'ün akşam yemeğinde süpriz ünlü
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna Hersek ile ilişkilerin mazisinin 15'inci yüzyıla kadar uzandığını belirterek "Halklarımız bugün de köklü tarihi, beşeri ve kültürel bağlarla birbirine bağlıdır. İlişkilerimizi bu güçlü temel üzerinde ilerletmek kararlılığ

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi. 
 
Cumhurbaşkanı Gül ve İzzetbegoviç'in davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'nun girişinde karşıladığı yemeğe, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bazı milletvekilleri, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bazı iş adamları ile müzisyen Mustafa Sandal ve eşi Emina Sandal'ın da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. 

Cumhurbaşkanı Gül, yemekteki konuşmasına, "değerli dostum" dediği İzzetbegoviç ile beraberindekileri Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.
 
Avrupa'nın kalbinde yer alan Bosna Hersek'in çok güzel bir ülke olduğunu ifade eden Gül, "Bosna Hersek, tarihte olduğu gibi bugün de Müslüman caminin, Katolik katedralinin, Yahudi havrasının, Ortodoks kilisesinin mükemmel ahengine ev sahipliği yapmaktadır. Çok dinli ve çok kültürlü yapısıyla hoşgörü, farklılıklara saygı ve barış içinde bir arada yaşamanın en güzel örneklerinin sergilendiği bir kültüre sahiptir" diye konuştu.
 
Sokullu Mehmet Paşa ve Mostar köprülerini ortak tarihin önemli eserleri olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
 
"Sokullu Mehmet Paşa ve Mostar köprüleri yalnızca altlarından geçen nehirlerin iki yakasını birbirine bağlamamaktadır. Bunlar aynı zamanda Bosna Hersek'teki toplumsal mozaiğin zenginliğini yansıtan farklılıkları da birbirine kenetlemektedir. Bu kadim geleneğin en güçlü şekilde yaşatılması, Bosna Hersek'in karşı karşıya olduğu sıkıntıların aşılması ve işleyen bir devlet yapısına kavuşturulması bakımından hayati önemdedir. Bu anlamda zatıdevletleri gibi, merhum Aliya İzzetbegoviç'ten devraldığı bu köklü mirası yaşatan sağduyulu ve basiretli liderlerin mevcudiyeti, Bosna Hersek'in geleceğine ümitle bakmamızı sağlamaktadır."

- "Türkiye'nin ilgisi, Bosna Hersek'in tamamınadır"-

Bosna Hersek ile ilişkilerin 15'inci yüzyıla kadar uzandığını vurgulayan Gül, "Halklarımız bugün de köklü tarihi, beşeri ve kültürel bağlarla birbirine bağlıdır. İlişkilerimizi, bu güçlü temel üzerinde ilerletmek kararlılığındayız. Türkiye'nin ilgisi, Bosna Hersek'in tamamınadır. En samimi arzumuz, bu kardeş ülke ve halkının yakın geçmişindeki acıların izlerini silerek mutlu, huzurlu ve müreffeh bir geleceğe kavuşmasıdır" ifadesini kullandı.
 
Türkiye'nin bu anlayışla uluslararası toplumun Bosna Hersek’e yardımcı olmaya yönelik gayretlerinde ön saflarda yer aldığını belirten Gül,  şunları kaydetti:
 
"Tüm bu çabalarda Bosna Hersek'in egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunuyoruz. Bosna Hersek'in karşı karşıya olduğu sıkıntıları NATO ve AB'nin geniş çatısı altında daha kolay aşabileceğine inanıyoruz. Bunun için Bosna Hersek'in Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesini kuvvetle destekliyoruz. Zira biz savunma mülkiyeti dahil, reform süreçlerinin başarıyla tamamlanarak Bosna Hersek'in daha istikrarlı ve işlevsel bir devlet yapısına kavuşturulmasını arzu ediyoruz.
 
Bu yoldaki tereddüt ve güvensizliklerin geride bırakılması, ekonomik kalkınma bakımından da büyük önem taşımaktadır. Yüzyıllarca farklılıklardan uyum ve huzur çıkartmayı başaran Bosna Hersek, bunu sağlayacak güce sahiptir. Yeter ki tüm kesimler iyi niyet ve samimiyetle çalışmalarını sürdürsünler. Temennimiz önümüzdeki seçimlerin Bosna Hersek için yeni bir milat teşkil etmesi ve gerekli reformların süratle hayata geçirilmesidir. Bu süreçte tüm kesimlerin, kültürlerini ve kimliklerini koruyarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi, Bosna Hersek'in parlak geleceğinin teminatı olacaktır."
 
-"Başarılarınıza kendi başarımız kadar seviniyoruz"
 
 Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç ise Türkiye'nin de tıpkı Bosna Hersek gibi farklılıkların birbirleriyle karşılaştıkları ve barıştıkları bir ülke olduğunu vurguladı.
 
"İlk bakışta bağdaşması mümkün görünmeyeni, Batı ve Doğu'yu, İslam'ı ve laikliği, gelenekselliği ve modernliği bağlamak için gereken formülü bulmayı başardınız" ifadesini kullanan İzzetbegoviç, şöyle konuştu:
 
"Son on yılda Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ülkenize güç veren ve dünya sahnesinde hek ettiği pozisyona gelmesini sağlayan büyük başarılar elde etti. On milyonlarca Türk vatandaşının Türk hükümetine verdiği destek, gururlu ülkenize doğru istikamete rehberlik ettiğinizin göstergesidir. Güçlü ve istikrarlı Türkiye, Bosna Hersek ve tüm bölgemizin çıkarlarına hizmet etmektedir.
 
Ülkenizin küresel ilişkilerdeki ekonomik, siyasi istikrarı ve gücü, sorunlarımız ve engellerimizi daha kolay aşmamız için bize güç vermektedir. Küresel çerçevede Türkiye Cumhuriyeti'nin gerçekleştirdiği muazzam başarılarla Bosna Hersek'in gelişimini destekleme kararlılığı ve potansiyeli ile gurur duymaktayız. Sizin olağanüstü başarılarınıza kendi başarımız kadar seviniyoruz. Şimdiye kadar ülkemiz ve tüm halkları için vermiş olduğunuz desteği, gelecekte de sadece Bosna Hersek'e karşı değil tüm bölgemize yönelik pozitif ve yapıcı yaklaşımınız ile devam ettireceğinizden eminim."

- Türk diplomasisinin katkısı
 
Türkiye'yi Bosna Hersek'in samimi dostu, stratejik müttefiki ve güvenilir ortağı olarak nitelendiren İzzetbegoviç, "Halklarımız arasındaki yüzlerce yıllık tarihi ve kültürel bağlar derin ve güçlüdür. Bu bağlar koparılamaz, gelecek zamanlarda daha da güçlenecektir" diye konuştu.
 
TİKA'nın son üç yılda Bosna Hersek'te gerçekleştirdiği proje sayısının etkileyici olduğunu vurgulayan İzzetbegoviç, "Türkiye yıkılan köprüleri yeniden inşa etmekte, Mostar ve Vişegrad'taki gibi somut olanların yanı sıra manevi, siyasi köprüleri, insanlar ve halklar arasındaki köprüleri de tamir etmektedir" dedi.
 
Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan arasındaki işbirliği düzeyinin yakalanmasında Türk diplomasisinin büyük katkısının olduğunu belirten İzzetbegoviç, şunları kaydetti:
 
"Çok boyutlu ortaklığa dönüşen Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki özel ilişkilerden gurur duyuyoruz. Ortak çıkarların olduğu alanlarda Türk kamu ve özel kurumları ile Bosna Hersek'teki ortakları arasındaki ilişkilerinin daha da güçlenmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Gelecek dönemde Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğinin daha da gelişeceğini, yatırımcılarınızın değerlendirmeye aldıkları projelerle Bosna Hersek'teki Türk yatırımlarının artacağını umuyoruz. Ortak refahımız için ilişkilerimizin ve Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ebedi dostluğun güçlenerek gelişmeye devam edeceğine inanıyorum."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim