• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Gülbaba Ebru Atölyesi sergisi açıldı

Gülbaba Ebru Atölyesi sergisi açıldı
"Gülbaba" olarak tanınan ebru sanatçısı Yılmaz Eneş'nin kendi atölyesinde yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte açtığı "Biz" isimli Gülbaba Ebru Atölyesi sergisi, Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Yaptığı güllerin güzelliği nedeniyle sanat dünyasında "Gülbaba" olarak tanınan ebru sanatçısı Yılmaz Eneş'in kendi atölyesinde yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte açtığı "Biz" isimli Gülbaba Ebru Atölyesi sergisi, sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde açılan sergide, ebru sanatçısı Yılmaz Eneş'in eserlerinin yanı sıra Eneş'in 23 öğrencisinin 100'den fazla eseri yer aldı. Sergiye ahşap dağlama sanatçısı Münir Erbörü ve kağıt oyma sanatçısı Nihal Eneş ise konuk sanatçı olarak katıldı. 

Açıklamada bulunan ebru sanatçısı Yılmaz Eneş, ebru sanatına 1994 yılında başladığını söyledi.

Kendi atölyesinde öğrencileriyle birlikte yaptıkları eserlerin sergilenmesi için Kızılay'dan bir teklif aldıklarını anlatan Eneş, sergiyi öğrencilerinin birlik olmaları, bir şeyleri paylaşmaları gerektiğini ve bu anı yaşamalarını istediği için böyle bir karar aldıklarını belirtti. 

"26 'biz' olduk"

Sergiye 3 ayda hazırlandıklarını aktaran Eneş, "Sergide modern ve klasik eserler başta olmak üzere bir çok ebru var. Konuk sanatçılarla 26 'biz' olduk. Biz'in önemi tek olabilmek" dedi.

Atölyeye yeni öğrenci kabul etmeyip eski öğrencilerle çalışma kararı aldığını vurgulayan Eneş, "Eski öğrencilerimden de bir elin parmakları kadar olanını seçtim. Onlarla ileride daha ağır, farklı işler yapmayı istiyoruz" diye konuştu.

Serginin bir veda sergisi olduğunu söyleyen Eneş, hocalık yapmama kararı aldığını ifade ederek, düşüncelerini "pat" diye konuşan biri olduğunu ve konuştuğu şeyleri, sadece güvenebileceği insanların bilmesini istediğini dile getirdi.

Ahşap dağlama sanatçısı Erbörü

Sergiye konuk sanatçı olarak katılan ahşap dağlama sanatçısı Münir Erbörü de ebru sanatçılarının arasında olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. 

Ahşap dağlama sanatının Türkiye'de pek yaygın olmadığını anlatan Erbörü, "Eserleri, ahşabı doğrudan doğruya yakarak yapıyorsunuz. En ufak bir tablo on günden evvel bitmez. Bir aya kadar süren tablolarımız da var" ifadelerini kullandı.

Kağıt oyma sanatçısı Nihal Eneş

Konuk sanatçı olarak katılan Yılmaz Eneş'in eşi kağıt oyma sanatçısı Nihal Eneş ise eşine ve ebru öğrencilerine atölyede elinden gelen desteği verdiğini belirtti.

Eşi Yılmaz Eneş'in geceleri tekne açtığını vurgulayan Nihal Eneş, sanatçıların hepsinin gün karardığı zaman kendi kabuklarına çekildiğini ifade ederek "Hiç bir sanatçı gündüz bir şey çıkaramaz. Hattı da, ebruyu da, tezhipi de çıkaramaz. Her şey gece kendi kendine kaldığı zaman çıkar" diye konuştu.

Konuk sanatçı Nihal Eneş, eşinin bir çok sanatçı yetiştirmeye gayret ettiğini belirterek, sanatta yetenek ve sabrın da önemli yer tuttuğunu kaydetti. 

Sanatçı Omay

Sergiye katılan sanatçı Hilal Omay da ebru sanatına 5 yıl evvel başladığını söyledi. 

Sergide 5 çalışmasının yer aldığını söyleyen Omay, "Ebruya zihnimdeki geçmiş yıllara ait parçaların birleşmesiyle başladım. Yılmaz Eneş hocayla çekilmiş bir belgeseli izlemiştim. Daha çok ebru eseriyle karşılaştığımda, hocanın bir öğrencisinin eseriyle karşılaştım ve talebenin kimin öğrencisi olduğunu araştırdığımda karşıma Yılmaz Eneş hoca çıktı. Hiç düşünmeden hocaya mail attım ve bu şekilde başlamış olduk" şeklinde konuştu.

Sergi, 8 Mayıs'a kadar ücretsiz gezilebilecek. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim