• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

Gül Kitabevi davasında bir tahliye daha

Gül Kitabevi davasında bir tahliye daha
Kırşehir'de 8 Eylül 2015 tarihinde yapılan "Teröre Lanet, Bayrağa Saygı" yürüyüşünde meydana gelen olaylarda yakılan Lise Caddesindeki Gül Kitabevi...

Kırşehir'de 8 Eylül 2015 tarihinde yapılan "Teröre Lanet, Bayrağa Saygı" yürüyüşünde meydana gelen olaylarda yakılan Lise Caddesindeki Gül Kitabevi ile ilgili 3'ü tutuklu 17 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün gerçekleştirildi. Duruşma sonunda 3 tutuklu sanıktan biri daha tahliye edildi.

Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci duruşmasına tutuklu sanıklar Mustafa Tekden, Ramazan Doğan, Ramazan Akçakaya ile 10 tutuksuz sanık, Gül kitabevi sahipleri Eşref Odabaşı, Sait Akıllı, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, HDP PM üyesi Avukat Abdullah Koç ve tarafların avukatları katıldı.

MÜŞTEKİ AVUKATLARI REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Bugün gerçekleşen duruşmada, müşteki avukatları, 15 Aralık 2015 tarihinde yapılan ilk duruşmadan bir gün sonra 4 tutuklu sanığa tahliye kararı verilmesi nedeniyle Ağır Ceza Mahkemesi Hakim üye Zebeyde Gülhan Özgür ve Mahkeme Başkanı Burhanettin Öksüm hakkında reddi hakim talebinde bulundu. Müşteki avukatı, TCK 81. Madde gereğince dosyada başta kamere görüntüleri olmak üzere yeterince ciddi delil olduğunu düşündüklerini belirterek tutuksuz yargılanan sanıkların da yeniden tutuklanmasını talep etti.

Tutuklu sanıkların avukatları da 6 aya yakın süredir tutuklu olan müvekkillerinin mağdur olduğunu ifade ederek, tahliyelerini talep etti.

DEMİRBAŞ: PKK'YI ÖVEN PAYLAŞIMLAR MAHKEMEYE DELİL OLARAK SUNULDU

Duruşmada söz alan müdafi avukatı Bülent Demirbaş ise ilk duruşma sonrası yeni delillerin ortaya çıktığını ifade ederek, kitabevi sahiplerinden Eşref Odabaşı'nın sosyal paylaşım sitelerinde PKK'yı öven paylaşımların mahkemeye delil olarak sunulduğunu ifade etti.

Demirbaş, "İlk duruşmada ciddi gelişmeler yaşanmıştır. Bunlardan birisi olayların etnik kökenden kaynaklanmadığıdır. Kitabevi sahibi Kürt kökenli olmadığını beyan etmiş, bir PKK'lının resmini de Facebook sayfasından paylaştığını açıklamıştır. Yine kitabevi sahiplerinden Sait Akıllı olayların siyasi görüşlerinden dolayı çıkmış olabileceğini söylemiştir. Eşref Odabaşı'nın PKK'yı öven başka paylaşımlarını da mahkemenize sunuyoruz. Reddi hakim taleplerini de reddediyoruz. Bu taleplerin davayı uzatmaya yönelik talepler olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

REDDİ HAKİM TALEBİNİ NEVŞEHİR AĞIR CEZA BAKACAK

Duruşma sonrası Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan HDP PM Üyesi ve Gül Kitabevi sahiplerinden Eşref Odabaşı'nın avukatı Abdullah Koç, "Gül Kitabevinin yakılması duruşmasında iki hakimin yanlı davrandığına ilişkin ve adalete uygun karar veremeyecekleri savıyla reddi hakim talebinde bulunduk. Reddi hakim talebi burada heyet oluşamadığı için mahkeme Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesinin karar vereceği gerekçesiyle Nevşehir'e gönderilmesine karar verildi. Bunun yanı sıra sanıklardan bir kişinin de tahliyesine karar verildi ve duruşma gününü 5 Nisan 2016 tarihine erteledi." diye konuştu.

Yargılamanın çok sağlıklı ve çok detaylı bir incelemenin yapılmadığını düşündükleri ifade eden avukat Koç, açıklamasının devamında şöyle konuştu, "Adalete uygun bir araştırmanın yapılmadığını araştırmanın da eksik olduğunu düşünüyoruz. Bu yönde de çabalarımız ve gerekli girişimlerimiz bulunmakta. Öncelikle tutuklama kararı veren mahkemenin bir gün sonra bizden habersiz bir şekilde 3 kişi hakkında tahliye kararı vermiş olması nedeniyle de bizim adalete olan mahkeme heyetine olan inancımızı ciddi şekilde sarsmış olması bu nedenle de biz itirazda bulunduk. Bu itirazında mahkeme tarafından karara bağlanmasını talep ettik. Şu anda gelinen aşama bu ama şunu da belirtmek isteriz ki çok ciddi bir eksiklik mevcut. Bu eksikliğin giderilmesi gerekiyor. Binlerce kişinin eylemi söz konusu ama sadece 10-15 kişinin bu dosyada yargılanması da ciddi bir araştırmanın yapılmadığını gösterir."

MÜVEKKİLİMİZ HEDEF GÖSTERİLİYOR

Müdafi avukatlarından Bülent Demirbaş'ın mahkemeye delil olarak sunduğu iddiaların müvekkilini hedef olarak gösterdiğini kaydeden Koç, "Karşı taraf müdafi avukatlarından bir tanesi de Eşref Odabaşı'nı hedef göstererek kendisinin bir takım paylaşımlarda bulunduğu ve farklı bir delil olduğu iddiasında bulunmakta. Müvekkilimizi hedef olarak gösterdiğini ayrıca belirtmek isteriz. Böyle bir hususun yeni bir deli olarak ortaya çıkarılması ve savunulması kabul edilecek bir durum değildir. Bu da hukuka uygun değildir. Kesinlikle bu şekilde belirtmek isteriz." ifadelerini kullandı.

BİR TAHLİYE GERÇEKLEŞTİ MAHKEME 5 NİSAN'A ERTELENDİ

Bugün gerçekleşen duruşma sonucu, tutuklu sanıklardan Mustafa Tekden'in tahliyesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin değerlendirilmesi amacıyla dosyanın Nevşehir Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.

Bir sonraki duruşma 5 Nisan 2016 tarihine ertelendi.

Gül Kitabevi davasında bir tahliye daha

Gül Kitabevi davasında bir tahliye daha

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim