• BIST 9079.97
  • Altın 2324.674
  • Dolar 32.3542
  • Euro 34.9463
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Gül: Irak, petrolde Rusya'yı geçecek

Atlantik Konseyi 5. Enerji ve Ekonomik Zirvesi'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Irak'ın 2030'larda Rusya'nın önüne geçerek dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olmasının beklendiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Grand Tarabya Oteli'ndeki Atlantik Konseyi 5. Enerji ve Ekonomik Zirvesi'nin açılışına katıldı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Gül "Enerji güvenliği ve çeşitliliği, makul fiyatlarla erişim her ülke için önemli bir konu haline gelmiştir, enerji güvenliği devletler arasındaki ilişkileri, ittifak ilişkilerini, savunma politikalarını etkileyecek bir nitelik kazanmıştır" dedi

İşte konuşmadan satır başları...

- Ortadoğu, Rusya, Kafkasya, Orta Asya ve OPEC merkezli enerji üretimi önemini koruyacak.

- Bir diğer husus nükleer enerjinin önemini devam ettirmesidir. Genel eğitim yeni nesil teknolojilerle nükleer enerjiye yatırım yapmak yönündedir. Bu kapsamda enerji haritası değişmekte ve enerjide yeni aktörler ortaya çıkmakta, oyun değiştirici büyük değişiklikler meydana gelmektedir.


Irak 2. ihracatçı olacak

- Komşumuz Irak enerji denkleminde çok önemli bir rol oynamaya hazırlanmaktadır. Irak'ın 2030'larda Rusya'nın önüne geçerek dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olması beklenmektedir. Irak'taki doğalgaz kaynakları aynen petrolde olduğu gibi paralel şekilde geliştirilmelidir.

- Bir diğer gelişme de kaya gazının yaygın şekilde kullanılmasının önünün açılmasıdır. Bu yeni kaynak teknolojik ve çevresel durumlar karşısında rüştünü ispat edebildiği takdirde yeni bir milat olacaktır.

- Temiz kömür teknolojilerinin geliştirilmesinin zorunluluğu da bir diğer önemli konudur. Zengin kömür kaynaklarına saihp ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi de göz ardı edilmemelidir. Yeni kaynakların kullanma yerine kullandığımız kaynakları etkin kullanma da çok önemlidir.

- Sürdürebilir kalkınma isteyen enerji ülkelerinin sepetinde güneş ve jeotermal gibi enerji kaynakları olmalıdır.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim