• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Gül: Amacımız, güvenlik, istikrar ve refahı pekiştirmek

Gül: Amacımız, güvenlik, istikrar ve refahı pekiştirmek
Cumhurbaşkanı Gül, "Romanya ile stratejik ortaklığımızı, müşterek değerler ve karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığındayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Romanya ile stratejik ortaklığımızı, önümüzdeki dönemde de müşterek değerler ve karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığındayız" dedi.


Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Gül ve Basescu'nun davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'na girişinde karşıladığı yemeğe, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, aralarında FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in de bulunduğu çok sayıda Türk ve Romen iş adamı, milletvekilleri, yabancı misyon şefleri, akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmaya, Basescu ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek başladı.

Basescu'nun ziyaretinin, iki yıl önce stratejik ortaklık seviyesine yükselen ilişkilerin daha da geliştirilmesine yönelik ortak iradeyi ortaya koyduğunu söyleyen Gül, Türkçe'de "Herşeyin yenisi, dostun eskisi makbuldür" dendiğini, Romence'de de "Bin altının olacağına bir dostun olsun" şeklinde bir atasözü bulunduğunu belirtti. Atasözlerine yansıyan bu anlayışın Türkiye ile Romanya arasında köklü bir geçmişe dayanan dostluk ve işbirliği ruhunu yansıttığını kaydeden Gül, "İlişkilerimiz gücünü, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki tarihi yakınlık ve karşılıklı etkileşimden almaktadır" dedi.

18'inci yüzyılda bu topraklara gelen Dimitri Kantemir'in, İstanbul'da bulunduğu dönemde Romence ilk romanı kaleme aldığını, klasik Türk müziğiyle de ilgilenerek birçok besteyi Türk kültürüne kazandırdığını anlatan Cumhurbaşkanı Gül, halklar arasındaki etkileşimin Türkçe ve Romence'deki çok sayıda ortak kelimeyle kendini gösterdiğine vurgu yaptı. Romanya'da onbinlerce Türk'ün, Türkiye'de de çok sayıda Romanya kökenli vatandaşın yaşadığına dikkati çeken Gül, her yıl Türkiye'yi ziyaret eden 400 bin Romen turistin de ülkeler arasındaki beşeri bağların parçası olduğunu kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Gül, Bükreş ve Köstence'de faaliyet gösteren Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri ile İstanbul'daki Dimitri Kantemir Kültür Merkezi'nin bu etkileşimi en canlı biçimde yaşattığını ve yeni nesillere aktardığını dile getirdi.

"Romanya, Balkanlar'daki en büyük ekonomik ortağımız"

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun geçen yıl 135'inci yıldönümünün kutladığına işaret eden Gül, sözlerine şöyle devam etti:
"Romanya ile stratejik ortaklığımızı, önümüzdeki dönemde de müşterek değerler ve karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığındayız.
Ortak değerler ve çıkarlar temelinde ülkelerimizi buluşturan NATO'nun yanı sıra, Avrupa Birliği de işbirliğimizin önemli bir veçhesidir. Romanya'nın, AB üyelik sürecimize güçlü ve koşulsuz desteğini en görünür biçimde sürdüreceğine güveniyoruz.
Balkanlar ve Karadeniz, ortak kader ve çıkarlarımızın kesiştiği bir diğer alandır. Amacımız, parçası olduğumuz bu coğrafyalarda, bölgesel sahiplenme ruhu temelinde güvenlik, istikrar ve refahın pekiştirilmesidir.
Bu anlayışla, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Karadeniz Sinerjisi ve Romanya'nın hali hazırda dönem başkanlığını yürüttüğü Güneydoğu Avrupa İşbirliği süreci çerçevesinde işbirliğimizi güçlü şekilde sürdürüyoruz. Yoğun ve çok boyutlu işbirliğimizin yansıması olarak Romanya, Balkanlar'daki en büyük ekonomik ortağımız konumundadır."

"Türkler, Romanya'nın çehresini değiştiren projelere imza attı"

Türkiye ile Romanya arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar civarında olduğunu, Basescu ile bunu 10 milyar dolara çıkartmayı kararlaştırdıklarını aktaran Gül, iş adamlarına da şöyle seslendi:
"Bu hedefi siz gerçekleştireceksiniz tabii. Romanya'da 7 bine yakın Türk firması faaliyet göstermektedir. 5 milyar doları geçen yatırımlarıyla Türk iş adamları, Romanya'da önde gelen yatırımcılar arasında yer almaktadır. Türk şirketleri ayrıca, bu dost ülkenin çehresini değiştiren 6,2 milyar dolar değerinde müteahhitlik projelerine imza atmıştır.
Bu yatırımlar, Romen ekonomisinin büyümesine ve istihdamına katkı sağlamanın yanı sıra, ülkelerimizi birbirine kenetlemekte ve ilişkilerimizin geleceğini teminat altına almaktadır. Şüphesiz ki THY'nin haftada 40'ın üzerine çıkan İstanbul, Bükreş, Köstence seferleri ilişkilerimizin derinliğini, yoğunluğunu gösteren başka bir işarettir. Bu yatırımlar ve bu ilişkiler sadece Romen değil, muhakkak ki  Türk ekonomisine de çok büyük katkı sağlamaktadır."
Gül, konuşmasını Basescu'nun ziyaretinin her alandaki güçlü işbirliğini pekiştireceğine olan inancını dile getirerek bitirdi.

Basescu'nun konuşması

Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu da konuşmaya, "saygı duyduğum ve değer verdiğim dost bir ülke" olarak nitelediği Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başladı.
Marmaray projesiyle gösterilen etkileyici başarıdan dolayı Türk halkını tebrik eden Basescu, iki yıl önce Türkiye ile Romanya arasında stratejik ortaklık kurulmasını öngören bildirinin imzalanmasının ardından ikili ilişkilerin belirgin biçimde geliştiğini belirtti.
Türkiye'nin Romanya için "135 yıllık diplomatik ilişkilerin olduğu, Karadeniz'i paylaştığı önemli bir partner" olduğunu ifade eden Basescu, ikili ilişkilerin yirminci yüzyılın başından itibaren Atatürk'ün siyasi vizyonuyla olumlu bir etki altında şekillendiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin AB üyeliğinin desteklenmesiyle pekiştirildiğini söyleyen Basescu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu amaçla geniş kapsamlı reformlar sürdürmenizi selamlıyoruz. Bu açıdan, son aylarda, AB ile Türkiye arasında müzakerelerin tekrar hızlandırılması ve ilişkilerin derinleştirilmesi yönünde pozitif sinyaller veren önemli gelişmeler kaydedilmiştir.
Yalnızca geçmişi ve tarihiyle değil, Avrupa'nın siyasi kaderini, ekonomisini, kültürünü ve güvenliğini inşa etme hususunda üstlenmiş olduğu mevcut ve gelecekte oynayacağı rol ile Türkiye'nin günümüz Avrupasının bir parçası olduğunu düşünüyoruz."

Türkler, mütevazı ve çalışkan tavırlarıyla ülkemize katkı sağlıyor

Türkiye'nin, Romanya'nın AB ülkeleri dışında ve KEİ üye ülkeleri içerisindeki ticaret ortakları arasında ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Basescu, ticaret rakamlarının iki ülke arasındaki işbirliği potansiyelini tam yansıtmadığını söyledi.
Romanya'daki Türk kökenli topluluk ile Türkiye'deki Romen topluluğunun devletler arasındaki dostluk bağının gelişmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Basescu, 1989'dan bu yana Romanya Parlamentosunda Türk topluluğu temsilcilerinin aralıksız bir şekilde temsil edildiğine işaret etti. Basescu, "Türk topluluğu mütevazı ve çalışkan tavırlarıyla ülkemizin refahının artması ile bölgesel ve uluslararası profilinin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır" dedi.
Kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için teşekkür eden Basescu, konuşmasının sonunda, gülerek "Sizlerle bir sırrımı paylaşmak istiyorum" dedi ve gözlüğünü unuttuğu için konuşmasını büyük çaba harcayarak okuduğunu ifade etti.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim