• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Gübre takip sistemi ile, kayıt dışı önlenecek

Gübre takip sistemi ile, kayıt dışı önlenecek
Bartın'da faaliyet gösteren gübre bayilerine yönelik Gübre Takip Sistemi (GTS) ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Bartın'da faaliyet gösteren gübre bayilerine yönelik Gübre Takip Sistemi (GTS) ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından 1 Ocak tarihinde uygulanmaya başlayan Gübre Takip Sistemi (GTS) ile ilgili gübre bayilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdiresi G. Merve Şen Kul, Ziraat Mühendisi İbrahim Yıldırım, konu sorumlusu Gültekin Veren ve 26 gübre bayisi katıldı. Toplantıda Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü konu sorumlusu Gültekin Veren tarafından "Gübre Takip Sisteminin" nasıl çalıştığı ve bayilerin sistemi nasıl kullanacakları uygulamalı olarak anlatıldı.

"Kayıt dışı önlenecek"

Veren, "Sistemle beraber piyasaya arz edilen gübreleri üreticiden/ithalatçıdan son kullanıcıya kadar fiziki olarak takip edebilecek. Bu sistemle birçok üründe tanımlama ve işaretlemede kullanılan DNA barkod sistemi, GTS ile beraber gübrede kullanılmış olacak. Projenin bilişim altyapısı da tamamlandı. Paketlenecek nitratlı gübreler, karekod ve DNA barkodlu olarak piyasaya arz edilecek. Daha sonra yıl içinde diğer gübrelerde uygulanmasına kademeli olarak de geçiş yapılacak. GTS, gübrelerin kullanımıyla ilgili olarak birçok faydalar ve kolaylıklar getirecek. Gübrelerin üreticiden ya da ithalatçıdan son kullanıcıya kadar bütün süreci takip edilebilecek. Böylelikle her türlü kayıp tespit edilecek ve kayıt dışı satışların tespiti de mümkün olabilecek" dedi.

"Sahteciliğin önüne geçilecek"

Sistem ile birlikte sahteciliğin önüne de geçileceğini aktaran Veren, "GTS ile sahte, taklit ve tağşiş gübrelerin tespiti yapılabileceğinden üretici firmalar ile çiftçilerin korunması da sağlanmış olacak. Bakanlığımızın Milli Tarım Projesi çerçevesinde tamamı Türk Mühendisliği Ürünü olan DNA barkod ve Karekod barkod eşleşmesini temel alarak çalışan GTS ile bundan böyle gübrede sahteciliğin, taklit ve tağşişin önüne geçileceği gibi insan ve çevre sağlığı açısından da daha kontrollü ve izlenebilir olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim