• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

GSO Endüstriyel Simbiyoz Projesi Çalıştayı Yapıldı

GSO Endüstriyel Simbiyoz Projesi Çalıştayı Yapıldı
Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Gaziantep Sanayi...

Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) liderliğinde yürütülen, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi Çalıştayı" yapıldı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) liderliğinde yürütülen, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi Çalıştay'ında konuşan, Prof. Dr. Göksel Demirer, "Dünya artık atıklara birer kaynak olarak bakıyor" dedi.

GSO Sani Konukoğlu Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen çalıştayda katılımcılara Prof. Dr. Göksel Demirer tarafından, proje çalışmaları ve çalıştay yönetimi hakkında bilgi verildi. Demirer, simbiyozun, endüstriyel işletmelerin karşılıklı fayda sağlayacakları ortaklıklar kurması olarak tanımlanabildiğini belirtti. Sadece bugünü değil gelecek kuşakları da gözetmenin önemine dikkat çeken Demirer, "Mümkün olduğunca verimli kaynakları kullanan, dolayısıyla o günlerden bu yana sürdürülebilir kalkınma için pek çok araç geliştirildi. Endüstriyel Simbiyoz da bunlardan bir tanesidir. Sadece endüstri için değil; kentler için, binalar için, ulaşım için her insani sektör için simbiyoz önemlidir" şeklinde konuştu.

"Dünya artık atıklara "atık" demiyor" diyen Demirer, "Bunlara atık olarak değil birer kaynak olarak bakılıyor. Pek çok atık için onlarca yöntem var. Endüstriyel Simbiyoz kavramı kendi içinde yeni bir kavram elde etti.Buda "Eko Endüstriyel Park'lardır. Simbiyoz ile ortak yaşam alanı teşvik edilecek ve yaygınlaştırılacaktır" diye konuştu.

Proje kapsamında 166 farklı NACE kodunda faaliyet gösteren GSO üyesi firmalar için Endüstriyel Simbiyoz olanakları araştırılmış ve 104 Endüstriyel Simbiyoz olanağı ortaya çıkmıştır. Çalıştayda, ortaya çıkan simbiyoz olanaklarının gerçekte ne kadarının uygulanabilir olduğunu tespit etmek için, firmalarla bire bir görüşme yapıldı.

GAZİANTEP ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ PROJESİ

Süresi 9 ay olan Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi ile Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ndeki çeşitli sektörler arasında endüstriyel simbiyoz olanakları belirlenecek ve seçilecek 3 simbiyoz olanağı için fizibilite çalışmaları gerçekleştirilecek.

Çalışmalar kapsamında OSB'deki firmalar arasındaki atık değişimi, lojistik ve altyapının ortak kullanımı işbirliği olanakları bazlı endüstriyel simbiyoz potansiyeli detaylı olarak çalışılacak.

Fizibilite çalışmalarında, önerilen endüstriyel simbiyoz olanağının işletmelere uygunluğu, yapılacak yatırımın geri ödeme süresi, ürün kalitesine ve işletme süreçlerine olası etkileri, işçi sağlığı ve işyeri güvenli üzerindeki etkileri bazlı detaylı çalışmalar firmalar özelinde toplanacak veriler kullanılarak gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında ayrıca OSB için belirlenen endüstriyel simbiyoz potansiyeli, "Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin (OSB) "Eko-Endüstriyel Park" olarak yapılandırılması için fizibilite çalışması da gerçekleştirilecek.

Endüstriyel simbiyozla; atıkların değerlendirilmesi ile ekonomik katkı, atıkların hammadde olarak kullanılabileceği yeni yatırım alanlarının ortaya çıkması, yeni yatırımlar ile istihdam artışı, ortak kullanım imkanları ile maliyetin düşürülmesi ve rekabet gücünün artırılması, kaynakların etkin kullanımı ve çevresel sürdürülebilirlik amaçlanıyor.

GSO Endüstriyel Simbiyoz Projesi Çalıştayı Yapıldı

GSO Endüstriyel Simbiyoz Projesi Çalıştayı Yapıldı

GSO Endüstriyel Simbiyoz Projesi Çalıştayı Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim