• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

GSO Başkanı Konukoğlu, ’İskele Sancak’ Programına Konuk Oldu

GSO Başkanı Konukoğlu, ’İskele Sancak’ Programına Konuk Oldu
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, şehrin topyekun kalkınmasını istediklerini belirterek, "Bir tek sanayiyi yukarı çekmeye...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, şehrin topyekun kalkınmasını istediklerini belirterek, "Bir tek sanayiyi yukarı çekmeye çalışır, diğer tarafları arkamızdan sürükleyemezsek yarı yolda kalırız. Şehir olarak sanayisiyle, kültürüyle, turizmiyle topyekun hareket ediyoruz" dedi.

Kanal 7 televizyonunda sunuculuğunu Mehmet Acet'in yaptığı "İskele Sancak" programı, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'nden canlı yayınlandı. Gaziantep'in misafir ettiği Suriyeli sığınmacılar, göç, gastronomi, turizm, sanayi başlıkları altında şehrin gündemindeki konuların anlatıldığı programa, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da konuk olarak katıldı.

Suriye'deki iç savaş öncesinde, ihracat ve turizmde ikili ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini hatırlatan Konukoğlu, Gaziantep'ten geçen yıl gerçekleştirilen 6 milyar 270 milyon dolarlık ihracatın içinde Suriye'ye yapılan ihracatın yüzde 6 pay aldığını bildirdi.

Konukoğlu, Gaziantep'in dünyanın her tarafına mal sattığına işaret ederek, "Gaziantep'in bugüne kadar sanayide ve ticarette yaptığı başarıları ortada. Türkiye'nin 6'ncı büyük ekonomisine sahip bir iliz. Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgesine sahibiz. Sanayi bölgemizde 150 bin çalışanımız var. Şu anda yaklaşık 130 tesisin inşaatı devam ediyor. Yatırımlarımız devam ediyor. Gaziantep olarak biz hiçbir zaman durmadık. Türkiye'nin her zaman iki katı büyüme gösteriyoruz" ifadelerini kullandı.

"'EKMEĞİMİZİ HERKESLE PAYLAŞIRIZ"

GSO Başkanı Konukoğlu, sınır komşusu Suriyeliler ile geçmişten gelen akrabalık, ortak tarih, kültürel ve din birlikteliği olduğunu ifade ederek, "Gaziantep, binlerce yıldır tarihi İpek Yolu üzerinde oluşu nedeniyle birçok medeniyeti içinde barındırmıştır. Bu medeniyetleri içinde barındırırken paylaşmayı da öğrenmiştir. Biz ekmeğimizi herkesle paylaşırız. Önemli olan bizim ülkemize ihanet etmemesi, bizim ülkemizde yanlış işler yapmamasıdır. Sanayiciler olarak, 2011 yılında Suriyeliler Gaziantep'e gelmeye başladıktan itibaren çözüm üretmek için elimizden geleni yaptık. Şu anda Gaziantep'te 350 bin Suriyeli var. Kendi işlerini kuran, ticaretle uğraşanlar var. Ekonomiye katkıları da oldu tabi ki. Ülkelerinde böyle olayların olmasını hiçbirimiz istemezdik. Ama oldu. O zaman misafirlerimizle en iyi şekilde birlikte hareket etmek zorundayız. Gaziantep 80 ilden göç alıyor. Suriye'den de 350 bin göç aldı. Bu göçü yönetmek için Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Hep olumlu tarafına, bardağın dolu tarafına bakmaya çalıştık. İnşallah ülkelerinde iç karışıklık durduğu takdirde birçoğu geri dönecektir. Oraya döndüklerinde asıl ticaret o zaman başlayacak. Yalnızca Gaziantep'in değil Türkiye'nin de buna hazırlanması lazım. Şehrimizdeki Suriyeliler ülkelerine gittiklerinde, ortak çözümler bularak Suriye'nin tekrar kalkınmasını birlikte yapmamız lazım" şeklinde konuştu.

"İŞSİZLİK ORANIMIZ, TÜRKİYE ORTALAMASININ ALTINDA"

"Suriyeliler işsizliğe yol açtığı" yönündeki iddialara da karşılık veren Konukoğlu, Gaziantep'in işsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında olduğuna, şehirdeki sigortalı çalışan sayının 272 bin 335 kişiye ulaştığına dikkati çekti.

Türkiye'de istihdam edilecek Suriyelilerin çalışma esaslarının Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendiğini hatırlatan Konukoğlu, "Suriyelilere çalışma izni verilmesi, sanayicilerimizi rahatlatmıştır. Ama biz sanayicilerimize şunu söylüyoruz; "iş yerlerinizde yüzde 10 barajını aşmayın ve işe alımlarda önceliği kendi vatandaşlarımıza verin." Zaten biz elimizden geldiği kadarıyla onlara destek olmaya çalışıyoruz, ama onlara iş vereceğiz diye de kendi çalışanımızı işsiz bırakamayız" sözlerine yer verdi.

Adil Konukoğlu, Suriyeli sığınmacıların içinde iyi eğitim almış insanlar bulunduğunu ifade ederken, beyin göçünün Gaziantep'in kalkınmasında bir avantaja çevrilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

"GASTRONOMİ TURİZMİYLE TANITIM ATAĞI"

Programda, gastronomi dalında UNESCO'nun "Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep'in başarısı da konuşuldu.

GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep sanayisinin önemli bir kısmının gıda sanayinden oluştuğunu anlattı. "Bizim, gastronomiyi besleyecek o kadar çok sanayimiz var ki gıda, temel taşlarımızdan birisi" diyen Konukoğlu, sanayi ile gastronomi arasındaki bağa değindi.

Gaziantep'in her alanda kalkınmasını arzuladıklarını belirten Konukoğlu, "Bir tek sanayiyi yukarı çekmeye çalışır, diğer tarafları arkamızdan sürükleyemezsek yarı yolda kalırız. Biz şehir olarak sanayisiyle, kültürüyle, turizmiyle topyekun hareket ediyoruz. Sanayi Odası olarak, Gaziantep baklavasının tescili için inanılmaz bir mücadele verdik. Şu ana kadar Türkiye'nin, AB'den aldığı tek coğrafi işaret tescili Gaziantep baklavasıdır. Bu gastronomiyi destekleyen bir unsurdur. Gastronomi şehri olarak, bunun altını doldurarak şehrimizi daha ileriye götürmek için mücadele edeceğiz" dedi.

Gastronomi turizmine katılanların gelir seviyesinin yüksekliğine dikkati çeken Konukoğlu, Gaziantep'in 500 yemek çeşidiyle dünyanın önemli lezzet merkezlerinden birisi olduğunu, gastronomi turizmi ön plana çıkartılarak şehrin tanıtımı ve gelişimine önemli katkı sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Programda, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GTO Başkanı Eyüp Bartık, Şehitkamil Belediye Başkan Yardımcısı ve Orkide Pastanesinin sahibi Murat Özgüler, İmam Çağdaş'ın temsilcisi Burhan Çağdaş da aynı konularda görüşlerini paylaştı.

GSO Başkanı Konukoğlu, ’İskele Sancak’ Programına Konuk Oldu

GSO Başkanı Konukoğlu, ’İskele Sancak’ Programına Konuk Oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim