• BIST 9079.97
  • Altın 2320.484
  • Dolar 32.3655
  • Euro 34.9623
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

GRTC’den, Sosyo-Politik ve Ekonomik Boyutlarıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Sempozyumu

GRTC’den, Sosyo-Politik ve Ekonomik Boyutlarıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Sempozyumu
Küresel Araştırma Düşünce Merkezi'nin, "GRTC) Sultanbeyli Belediyesinin sponsorluğunda düzenlediği "Sosyo-Politik ve Ekonomik Boyutlarıyla Cumhurbaşkanlığı...

Küresel Araştırma Düşünce Merkezi'nin, "GRTC) Sultanbeyli Belediyesinin sponsorluğunda düzenlediği "Sosyo-Politik ve Ekonomik Boyutlarıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Sempozyumu" Prof. Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun sonuç bildirisini GRTC Genel Başkanı Mustafa Önsay tarafından kamuoyuna açıklandı.

Önsay, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin sunulacağı 16 Nisan tarihi, ülkemiz açısından hayati önem taşımaktadır. Referandum neticesinde gündeme gelecek değişim ve dönüşümün Türkiye için faydalı ve gerekli olacağına inanıyoruz, Referandumun olumlu sonuçlanması akabinde, oylanan anayasa değişikliklerinin özünü oluşturan güçler ayrılığı, güçlü ve istikrarlı yürütme, yasama faaliyetlerine odaklanan saygın bir meclis, iyi işleyen bir yargı sistemi gibi hedefleri karşılamak adına hukuki düzenlemelerin gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Nitekim bu düzenlemeler 16 Nisanda lafzi olarak yapılan değişikliğin ruhunun da hayata yansıtılması belirleyici olacaktır. Farklı gereksinimler bağlamında ve stratejik çerçevede düşünüldüğünde; bu sistem değişikliğinin karar alma sürecinde yürütmenin elini güçlendirmek suretiyle dış politikada karşımıza çıkan bireysel ve küresel tehditlere karşı etkin ve etkileyici reflekslerin oluşturulacağı değerlendirilmektedir. Esas itibariyle; devletimizin işleyiş mekanizması ve kamu yönetim sisteminde köklü bir dönüşüm hedeflediği aşikardır.Başta seçim kanunu ve siyasal partiler olmak üzere bürokratik oligarşide somutlaşan vesayet mekanizmalarının ve aktörlerinin devre dışı bırakılarak etkili , adil, tarafsız, ve hakkani kamu hizmetine geçilmesini sağlayacağı beklenmektedir.Bu noktada devlet teşkilatımızın yukarıda söylediğimiz ilkeler bağlamında yeniden yapılandırılması, en hayati önceliklerdendir. İlavaten devlet personel sisteminin, devlet teşkilat yapılanmasına uygun bir biçimde gözden geçirilmesi de bir zorunluluktur. Siyasi iktidara katkı sağladığı kadar ekonomik istikrar, büyüme ,ve gelişmeye de olumlu katkı sağlayacağı eklenmektedir.Nitekim uluslararası bilimsel çalışmalar Başkanlık-Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine sahip olan ülkelerin büyüme açısından parlementerizmin hakim olduğu ülkelere nazaran göreceli olarak daha iyi performans sağladığını yansıtmaktadır. Açıktır ki, bu durumun ülkemizde de yapılabilmesi için ekonomik kurumlarımızın da yapısal bir reforma tabi tutulması gerekmektedir. Bilgi toplumu ve dijital çağın gerektirdiği dönüşümler için kapı araladığı görülmektedir.

Seçilme yaşının 18'e düşürülmesi "Dijital Çağın Yerlileri" olan gençlerin yasama organında bir özne olarak yer almalarını mümkün kılan bir semboldür.Fakat bir o kadar da önemli bir adım olarak görülmektedir. Tüm bu değerlendirmeler neticesinde ,ülkemizin toplum ve devlet olarak tarihsel gelişim sayesinde gösterdiği feraset, dirayet ve irfanı ortak geleceğimiz için yeniden göstereceğine ve en isabetli kararı vereceğine inancımız tamdır.Sempozyumumuza katkı veren tüm akademisyen hocalarımıza, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin'e ve AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'e teşekkür ederiz" ifadeledini kullandı. (EFE)

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim