• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Grip sandığınız daha ciddi bir hastalık olabilir

Grip belirtileri gösteren bu hastalığa dikkat edin!
Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, grip ile benzer hastalık belirtileri gösteren turizm hastalığı Lejyoneloz hakkında bilgi verdi.
 
Uzmanlar insanlarda influenza yani grip belirtilerinin havalandırma ve soğutma sistemlerinde çoğalan bir bakteri nedeniyle oluşan Lejonelloz hastalığının belirtileri ile karıştırılmaması gerektiğini söylüyor. Bu konuda bilgi veren Çocuk Hastalıkları ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, Lejonelloz'un özellikle tatilcilerin çok dikkat etmesi gereken bir hastalık olduğunu belirtti. Prof. Dr. Tümerdem, "Lejyonelloz dediğimiz antibiyotik ile tedavisi olan turizm hastalığı klimalarla, soğuk ve sıcak duşlarla geçen bu hastalık. Bu mevsimde yine karşılaşma ihtimali olabilir. Bu noktada klimaların mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Grip belirtileri ile benzer belirtiler gösteren bu hastalıkta akciğerlerin de mutlaka dinlenmesi gerekir. Çünkü virüs varsa mutlaka antibiyotik kullanılması gerekir" diye konuştu.
 
Lejyonelloz'un, klimaların düzenli temizliğinin yapılmaması halinde bulaştığını açıklayan Prof. Dr. Tümerdem, hastalığın belirtilerinden bahsederek, "Ayaklarımız, eklemlerimiz dayak yemiş gibi ağrıyor, kırıklık, halsizlik, öksürük, hapşırık, kusma, boğazda yanma oluyorsa gözler kan çanağı gibi görünüyorsa dikkatli olmak gerekiyor. Bu rahatsızlık mutlaka bir hekim tarafından antibiyotik ile tedavi edilmesi lazım" dedi.Dr. Tümerdem, tatil dönemlerinde otellerde konaklayan tatilcilerin dikkat etmesi gereken noktaları şu sözlerle ifade etti: "Klimaların muhakkak kontrollerden geçmesi lazım. Su depolarının kesinlikle temizlenmesi lazım. Sıcak su, soğuk su içiyoruz. Duşa giriyoruz. Bunun sıcak suyu var soğuk suyu var. Onların mutlaka depolarının temizlenmesi gerekir."
 
BAKANLIK CİDDİ ÖNLEM ALIYOR
 
Sağlık Bakanlığı'nın bu hastalıkla ilgili mücadelesine dikkat çeken Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, "Bu konuda Sağlık Bakanlığı gereken önlemi alıyor. Bakanlık turizm bölgelerine Lejyonelloz ile ilgili kitapçıklar gönderiyor. Oralarda kurslar yapılıyor. Lejyonelloz erken tanısı konulduğu zaman antibiyotikle tedavi edilebilen, hiçbir zaman ölümcül olmayan bir hastalıktır. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı yönetmelik var. Lejonelloz Türkiye'de bildirimi zorunlu hastalıklar içine girdi. Bütün turizm illerinde bununla ilgili bilgilendirme var. O bakımdan daha rahatım. Ama grip oldum derken yurtdışında gittiğimiz bir tatil yerinde bu mikrobu almış olabiliriz. influenza (grip) ya da lejyonelloz farkını ortaya koyuyoruz" dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim