• BIST 9815.86
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Grip Olan Hastanın İyileşme Süreci 1-2 Haftayı Bulabiliyor

Grip Olan Hastanın İyileşme Süreci 1-2 Haftayı Bulabiliyor
Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, griple soğuk algınlığının karıştırılmaması gerektiğini belirterek, grip olan hastaların iyileşme...

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, griple soğuk algınlığının karıştırılmaması gerektiğini belirterek, grip olan hastaların iyileşme sürelerinin 1-2 haftayı bulabileceğine dikkat çekti.

Gribin oluşma sebeplerine değinen Dr. Demirel, influenza virüsünün hastalığa neden olduğunu ifade etti. Gribin, kasım-aralık ve nisan-mayıs ayları arasında görülen yaygın ve bulaşık bir hastalık olduğunu kaydeden Dr. Demirel, "Soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında; 200'e yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Soğuk algınlığında şikayetler, daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklindedir. Gripte görülen yüksek ateş, kas ağrısı gibi daha şiddetli tüm vücudu etkileyen şikayetler görülmez ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturmaz. Grip, koltuk altından ölçülen 38 derece ve üzeri yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve ciddi halsizlik gibi belirtilerle kendisini gösterir. Gripte; genellikle şikayetler 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde semptomlar şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1-2 haftaya kadar da uzayabilir" açıklamasında bulundu.

Hastalığın bulaşma evrelerine de değinen Dr. Demirel, şöyle devam etti:

"Konuşma, öksürme, hapşırma esnasında etrafa yayılan damlacıklarla; hasta olmuş kişiyle temas yani tokalaşma, yakın konuşma, öpüşme veya bu kişinin dokunduğu eşyalara yakın süre içerisinde temas etmekle bulaşabilir. Özellikle risk gruplarında yani 65 yaşının üstünde olanlar, 2 yaşın altında bulunanlar, hamileler, diyabet, kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları bulunanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi düşkün olanlar daha ağır seyredebilir ya da zatürre, bronşit ve kulak enfeksiyonları gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir. Grip vakalarının yoğun olduğu dönemlerde kişisel ve çevresel koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu önlemler kapsamında; eller sabun ve su ile sık sık yıkanmalı, kirli yüzeyler sık sık temizlenmeli, yeterli ve dengeli beslenerek sebze ve meyve tüketimi artırılmalı, istirahat edilmeli, bol sıvı tüketilmeli, hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı, kapalı ve kalabalık ortamlar sık sık havalandırılmalı, hasta olunduğunda hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı, aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalı, kağıt mendil yoksa kol içi ile ağız ve burun kapatılmalıdır. Grip aşısı, 65 yaş üzerindeki kişilere ve risk gruplarına önerilmekte olup bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczaneden grip aşılarını alabilirler. Grip aşısı, vücutta 1-2 hafta içinde koruyucu düzeye erişmekte ve yaklaşık 6 ay koruyuculuk sağlamaktadır. Gribin genellikle belirtilerine yönelik, hastanın konforunu sağlayıcı tedavi verilmektedir. Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır. Antibiyotikler; gribi tedavi etmezler. Belirtilen risk grubundaki kişiler ve belirtilerin ağır seyrettiği hastalar kesinlikle hekime başvurmalıdır. Gerek yurt çapında gerek ilimizde grip vakaları gibi birçok bulaşıcı hastalık erken uyarı ve saha epidemiyolojisi bildirim sistemi çerçevesinde yakından takip edilmektedir. İlimizde gerçekleşen vakalar mevsimsel griptir ve normal seyrinde devam etmektedir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim