• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Grip aşısı için zaman daralıyor

Grip aşısını kasım ayının sonuna kadar yaptırabilirsiniz.
Dr. Gökçe Kurt, grip aşısının kasım ayı sonuna kadar yapılabildiğini hatırlatarak, aşı yaptırmayanların elini çabuk tutması gerektiğini söyledi.
 
Dr. Kurt, mevsim itibariyle grip aşısı zamanının içerisinde olunduğunu ve uygun endikasyonlu hastalara eylül, ekim ve kasım aylarında grip aşılarını yaptırmalarını önerdi. Bazı hastalıkları olanlara, sağlık çalışanlarına ve öğretmenlere grip aşısı yaptırmalarını tavsiye eden Kurt, "İmminüteyle ilgili problemleri olanlar; 50 yaş üstü özellikle tansiyon, diyabet hastaları, bazı kanser hastalarının, yani imminütesinin sağlam durması gereken, enfeksiyon bulaşmaması gereken, kemoterapi alan hastalara grip aşısını özellikle öneriyoruz. Ayrıca hastayla sık teması olan sağlık çalışanlarına ve sık sık hasta olarak okul hayatından geri kalan öğretmenlerin de aşılarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Tabi her erişkin kişiye grip aşısını önermiyoruz ama bazı meslek gruplarında çalışanların iş hayatlarından geri kalmamaları ve başkalarına bulaştırmamaları açısından aşıyı önemsiyoruz. Çok sık enfeksiyon olan çocukların büyüme gelişmesi sekteye uğruyorsa ve okul hayatlarından geri kalıyorlarsa bunlara da aşı yapılmalıdır. Eğer çocuğun bir hastalığı yoksa, büyüme ve gelişmesinde sorun yoksa grip aşısı yaptırmaları gerekli değildir" dedi.
 
GRİP AŞILARINIZI ECZANELERDE DEĞİL, HASTANELERDE YAPTIRIN
 
KBB Uzmanı Dr. Kurt, grip aşılarının alerjik reaksiyonlara yol açabileceği için eczanelerde değil, hastanelerde yapılması gerektiğini anlatarak, "Bazı hastalara grip aşısı yapılırken dikkatli olunması lazım. Grip aşısı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. O yüzden alerji olan hastaların uzmana danışmadan aşı olmamalarını öneriyoruz. Ayrıca grip aşılarının eczanelerde değil, hastane şartlarında yapılmasını tavsiye ediyoruz. Ama insanlarımızda aşıyı hemen eczaneden alıp, orada vurdurma gibi bir alışkanlık var. Bu durum biraz sıkıntılı. Bunu önermiyorum. Aslında bu durum sadece grip aşısı için değil, tüm ilaçlar için geçerli" diye konuştu.  
 
GRİP AŞISI YAPTIRANLAR HASTALIĞI AYAKTA ATLATABİLİYOR
 
Grip aşısı yaptıranların soğuk algınlığı gibi hastalıkları ayakta atlatabildiğini de aktaran Dr. Kurt, şöyle devam etti: "Grip aşısında amaç, soğuk algınlığı gibi semptomatik tedaviyle düzelttiğimiz hastalıklarda virüsün bazı kodlarını hastaya tanıtmaktır. Yani imminütesinde cevap oluşturmak. O sene özellikle bir sene ya da daha önceki sene sık görülen enfeksiyonlardaki o hücrelerin bazı bölgeleri aşı haline getiriliyor. Aşıyla birlikte de vücuda virüsü tanıtıyoruz. Bu şekilde de vücut bir sonraki bulaşta hazır halde bekliyor. Yani enfeksiyonu geçirmeme gibi bir durum söz konusu değildir. Aşı yaptıranlar daha hafif bir enfeksiyon geçiriyor. Kısacası hastalık bizi hayattan kopartmıyor ve ayakta atlatıyoruz."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim