• BIST 9524.59
  • Altın 2530.149
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.6382
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

'Gribe yakalanmamak için dengeli beslenilmeli, bol protein alınmalı'

'Gribe yakalanmamak için dengeli beslenilmeli, bol protein alınmalı'
Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, gribe karşı çok dikkat edilmesi gerektiğini, basit gibi görünen hastalığın ciddiye alınmasını istedi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, gribe karşı çok dikkat edilmesi gerektiğini, basit gibi görünen hastalığın ciddiye alınmasını istedi. Gribe yakalanıldığında ilk akla gelen bitkisel çaylar ve taze sıkılmış meyve sularının olduğun belirten Albayrak, "Vücuda yeterli miktarda protein alınmalı. Gün içerisinde her öğünde dengeli ve yeterli protein alımı önemlidir. Kahvaltıda tercih edilen peynir, yumurta, öğle-akşam öğünlerinde tüketilen et/tavuk/balık veya bitkisel protein içeren kuru baklagil tüketimi oldukça önemli. Virüslere karşı vücudun antikor oluşturması açısından tüketilen proteinin görevi büyük. Unutulmamalıdır ki; protein hücresel bağışıklığı arttırır." dedi.

Araştırmalarda fiziksel aktivite yapmayanların gribe daha kolay yakalandıklarını gösterdiğini belirten Albayrak, "Bağışıklık sistemini güçlendirmek için tempolu düzenli aktiviteler yapmak şart. Spor öncesi ara öğünde; protein kaynağı olarak yoğurt içerisine bol antioksidan kapasiteli ½ küçük boy nar, eklemek vücudu hem spora hazırlar, hem de bağışıklığı kuvvetlendirir. Katı meyve sıkacağından geçirilmiş kereviz, havuç gibi sebze suları da bağışıklık sistemini korumaya birebir. Bol sıvı tüketimi ve az az sık sık beslenme önemli. Sıvı alımının arttırılması vücuttaki toksinlerden uzaklaşmaya birebir. Vücudun ısı dengesini korumada sıvı alımı önemli. Az az sık sık beslenme ile kendimize zinde hissetmek mümkün. Kan glisemik kontrolümüzü sıkı tutmaya birebir. Düzenli çalışan metabolizma ile gribal enfeksiyonlardan korunmak daha kolay. Alkol, sigara kullanan ve bol şekerli besin tüketenlerin beyaz kan hücresi üretimi baskılanacağından dolayı grip enfeksiyonuna yakalanmaları daha kolay olacaktır. Bu nedenle saf şekerleri tüketmemek, alkolden uzak durmak ve de sigarayı bırakmak çok önemli." şeklinde uyarılarda bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim