• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Gribe Karşı Beslenme Tavsiyeleri

Gribe Karşı Beslenme Tavsiyeleri
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, kışın soğuk havalarda gribe iyi gelen besinler hakkında bilgiler verdi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, kışın soğuk havalarda gribe iyi gelen besinler hakkında bilgiler verdi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz grip olunduğu zaman neler yenilmesi hakkında şunları söyledi: "Havanın soğuk olduğu zamanlarda kolaylıkla havaya aldanarak hasta olabiliyoruz. Kışın ve soğuk havanın kendini gösterdiği bu günlerde grip olmamak için bağışıklık sistemimizi bu besinleri yiyerek kendimizi güçlendirelim.

ISPANAK VE DİĞER YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Betakaroten içermelerinin yanı sıra A vitamini, C vitamini ve kalsiyum deposudurlar. Özellikle 35 yaş üzeri olanların ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketmeleri önemli. Çünkü bu sebzelerde bulunan folik asit, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek Alzheimer riskini yüzde 50 azaltıyor.

MANDALİNA, KİVİ VE PORTAKAL

Özellikler soğuk havalarda bu portakal gibi meyveler birer C vitamini deposudur. Bu sebepten bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz.

SARIMSAK

Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip. Güçlü bir selenyum kaynağı da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfürü de içerir. Yemek yaparken yemeğinize bir diş sarımsak atarak mide ve bağırsakları güçlendirmeye yardımcı olur.

ZENCEFİL VE ZERDEÇAL

Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz. Hint safranı olarak da tanıdığımız zerdeçal ise bağışıklık sistemini geliştirici etkisinin yanı sıra detoks özelliği de taşır. Araştırmalarda cilt, kolon ve meme kanseri için faydalı olabileceği görülen zerdeçalı yemeklere katarak tüketebilirsiniz.

KARATURP

Antibiyotik özelliklerine sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri kuvvetlendirici ve safra söktürücü etkilere de sahip olan kara turbun suyunu içebilir ya da köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz.

YAĞLI BALIKLAR

Somon, sardalye gibi yağlı balıklar mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir ve vücuttaki iltihapları önler.

IHLAMUR ÇAYI

Bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmıştır ayrıca boğazlara iyi gelir ve yumuşamasına yardımcıdır.

KIŞ ÇAYI TARİFİ

2 bardak kaynamış su, 1 tutam ıhlamur, 2 tane cubuk tarçın, 1 tane kök zencefil, 1 tane kök zerdacal, 7 tane kuşburnu kurusu, 1 tane karanfil ve yarım limon. Yukarıdaki tüm malzemeleri cam ya da porselen demliğe koyunuz 2 su bardağı kadar sıcak suyu üzerin dökünüz ve 5 dakika ağzı kapalı bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim