• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Gribal enfeksiyonlar için kış reçetesi

Gribal enfeksiyonlar için kış reçetesi
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M.Nafiz Karagözoğlu ve Diyetisyen Okan Gül gribal enfeksiyonlar için Kış Reçetesi düzenledi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M.Nafiz Karagözoğlu ve Diyetisyen Okan Gül gribal enfeksiyonlar için Kış Reçetesi düzenledi.

Gribal enfeksiyonların doğru beslenerek önlenebileceğini ifade eden Diyetisyen Okan Gül, "Güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme önemlidir. Günlük C vitamini tüketimi 75 mg olmalıdır. Kuşburnu, kivi, portakal, greyfurt, kırmızıbiber, maydanoz, domates ve brokoli bu vitamin yönünden oldukça zengin besinlerdir. C vitaminin yanı sıra A vitamini de hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar. Havuç, ıspanak, kabak ve domateste yer alan A vitaminin, kandaki beyaz hücre aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle savaşmaya yardım eder" dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Nafiz Karagözoğlu ise Probiyotiklerin gribe karşı etkili olduğunu ifade etti. Karagözoğlu, "Probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan canlı bakteriler bileşimi ve bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel oluyorlar. Probiyotiklerin başında gelen Yoğurt ishal ve alerjik reaksiyonların düzenlenmesinde en başta yer alıyor. Sürpriz besinleri sofranıza eklemeyi unutmayın. Keten tohumunu içeriğinde bulunan lignan östrojene bağlı gelişen kanser riskini azaltır. Soya fasulyesinin içeriğinde bulunan isoflavanlar da kanser, kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini azaltan etkiye sahiptir. Meyan kökünde bulunan glikozidler alerji ve iltihabı azaltır.Bağışıklık sistemimiz için Sarımsakta bulunan kükürtlü bileşikler kanser ve kalp damar hastalıklarının oluşumunu önlediği düşünülüyor.Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere ek olarak beta-glukan, ekinezya ve yeşil çay gibi doğal maddeleri de eklemekte yarar var" diye konuştu.

Mucizevi besinlerin, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini kaydeden Karagözoğlu ve Gül bu besinleri şöyle sıraladı:

"Elma:Elmanın içinde bulunan flavonoid ve polifenol bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve soğuk algınlığından koruyor. Bunların yanı sıra vücudunuzu kansere, alerjik reaksiyonlara ve virüslere karşı da savunur.

-Portakal: İçeriğinde bol miktarda bulunan C vitamini, bakterilere ve virüslere karşı en önemli silahlarınızdan biridir.

-Biber: Kırmızıbiber zengin bir C vitamini deposu. Vücudu bakterilerden ve virüslerden koruyor, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

-Soframıza bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlere ek olarak beta-glukan, ekinezya ve yeşil çay gibi doğal maddeleri de eklemekte yarar var.

-Baklagiller: Mercimek ve bezelye gibi baklagiller, anti - nezle minerali olan çinkodan zengin besinler arasında yer alır.

-Bakla: A ve C vitamini deposu olan taze bakla, enfeksiyonlara karşı vücudun direncini artırıyor. Bunun yanı sıra vücudun kalsiyum ve demir ihtiyacına da destek sağlar"

Güçlü bir bağışıklık sistemi neden önemli?

Güçlü bir bağışıklık sistemi enfeksiyonların gelişme riskini veya şiddetini azalttığını belirten Karagözoğlu, "Kanser hücrelerinin yok edilmesini en yüksek seviyeye çıkarır. Toksik kimyasalların birikmesini önleyerek enerji düzeyini artırır. Anti-nezle ilacı çinko. Mercimek ve bezelye gibi baklagiller, anti - nezle minerali olan çinkodan zengin besinler arasında yer alıyor. Bu besinlerin haftada en az 2-3 defa beslenmemizde olması çok önemlidir. Demir gibi vücut için C vitamini önemli. Enfeksiyonlara karşı vücudun direncini arttıran C vitamini aynı zamanda demir emilimini arttırarak vücudunuzun daha dirençli olmasını sağlar. Sigara içenlerin grip döneminde özellikle sigarayı azaltmaları ve hatta mümkün olduğunca içmemeleri faydalı olur. Hastalıktan erken kurtulmak istiyorsak C vitamini alın ve demir gibi olun. İştahsız olduğunuzda sıvı takviyeler alın.Antioksidanlardan zengin olan hastalık dönemi beslenmenizde özellikle boğaz ağrısını gidermede ve vücut direncini dengelemede limon, sıcak su, zencefil ve bal çok etkili. A, C, E vitaminleri ve selenyum vazgeçilmeziniz olsun. A vitamini içeren; Yumurta, süt, yoğurt, beyaz ve kırmızı etlerin yanı sıra, havuç, ıspanak, marul vb sebzeler, C vitamini içeren; bütün meyve ve sebzeler, E vitamini içeren; Ayçiçek yağı, zeytinyağı, yağlı tohumlar dediğimiz ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, Selenyum içeren; yumurta, tavuk eti, ceviz, karides gibi besinler vücudunuzu başta kanser olmak üzere birçok hastalığa karşı korurken aynı zamanda hastalık döneminde bağışıklık sisteminizi güçlendirerek vücudunuzu zararlı etkilerden korur." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim