• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Grafik Sanatının Duayeni Prof. Emin Barın Ölümünün 29. Yılında Anıldı

Grafik Sanatının Duayeni Prof. Emin Barın Ölümünün 29. Yılında Anıldı
Türk grafik sanatının duayen isimlerinden merhum Prof. Emin Barın ölümümün 29. Yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar...

Türk grafik sanatının duayen isimlerinden merhum Prof. Emin Barın ölümümün 29. Yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesinde yakınları, sanatçı dostları ve sevenlerinin katılımıyla gerçekleşen panel ve eserlerinin bulunduğu sergi ile anıldı.

2010 yılından bu yana her yıl sanat dünyasında iz bırakmış isimleri andıklarını söyleyen FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, "Hem geçmişte iz bırakmış üstatlarımızı unutmadığımızı gösteriyoruz, hem de bugün aşınan vefayı gençlerimize taşımaya çalışıyoruz. Bu sene merhum Prof. Emin Barın üstadımızı merkezimize koyduk. Emin Barın, Grafik sanatının imkânlarını Hat estetiğiyle yan yana getirerek geleceğin Türk hattatlarına yeni bakış açıları ortaya koymuştur. Bu yönüyle Emin Barın hiçbir zaman unutulmayacaktır. Bizde kendisini düzenlediğimiz panelde onu değişik yönleriyle anacağız. Emin Barının Sanattaki derinliğini anlamaya, anlatmaya çalışacağız" diye konuştu.

"EMİN HOCAYI ANLATMAYA GÜCÜM YETMEZ"

Emin Barın'ın, ilk öğrencisi ve eski dostlarında Etem Çalışkan, Emin Hocayı nasıl anlatacağımı bilmiyorum" diyerek söz başladı. Emin Hocayla yakınlığının çok eskiye dayandığını söyleyen Çalışkan, "Hocamla yakınlığımız çok eski, hocamı anlatmaya gücüm yetmez. 1951'de Adana'dan Güzel Sanatlar Fakültesine geldim. İstanbul benim için yabancı bir şehir değil ülkeydi adeta. Emin hocayı ilk kez Güzel Sanatlar Fakültesi'nin önünde gördüm, kapıya asılan listede bir şey bulamamıştım Emin Hocanın olduğunu bilmeden sordum hemen bakıp gülümsedi, müdürün odasına çıkardı. Raptiye verdi bana işte dostluğumuzun ilk simgesi o raptiyelerdir, O gün tanıdım Emin Hocayı. İkinci sınıfta Afiş(grafik) atölyesini seçtim Emin Hoca bizim yazı hocamızdı ondan sonra aramız hep çok iyiydi" dedi.

"HALA EMİN HOCANIN İZİNDEYİZ"

Okul bittikten sonra gazetede ressam olarak çalışmaya başladığını ifade eden Çalışkan, "Dostluğumuz hiç bitmedi hocamızın ölümüne kadar sürdü hala da devam ediyor. Yazıya dair öğrendiğim ne varsa Emin Hocamdandır, sanatçı terbiyesini, ahlakını ben Emin Hocamdan öğrendim. Emin hocayı kendime yol olarak seçtim, güzel adamdır Emin Hoca. Atölyesine gidip bütün çalışmalarımı hoca gösteriyordum. Türkiye'nin ilk yeni yazı öğretmeni Emin Barındır. Benim çizgiye, yazıya tutulmamın sebebi Emin Hocadır. Emin Hocanın ilk öğrencisi olmakla iftihar ediyorum. Ben İstanbul'u Emin Hocayla öğrendim. Emin Hocanın olgunluğu unutulmaz. Doğru yazı yazmak için hala emin hocanın izindeyiz" açıklamalarında bulundu.

Grafik Sanatının Duayeni Prof. Emin Barın Ölümünün 29. Yılında Anıldı

Grafik Sanatının Duayeni Prof. Emin Barın Ölümünün 29. Yılında Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim